Május hónap időjárása

tokaj

Az idei május időjárás tekintetében a hűvös, szeles és csapadékszegény viszonyokról marad emlékezetes – írja összefoglalójában Pableczki Bence, a Tarcali Kutató növényorvosa.

A vegetáció elején tapasztalt fenológiai heterogenitás május végére egyre inkább kiegyenlítődött. A szőlő ültetvényekben volt bőven teendő a hónapban. Zöldmunkák kapcsán először a hajtásválogatás és a törzstisztítás volt aktuális, majd május végén a hajtások befűzése volt soron. Gyomirtási kezelések mellett megindultak a kórokozók és kártevők elleni kezelések is. A szeles idő nehezítette a permetezések elvégzését, ám a hónap végére a legtöbb ültetvényben egy, illetve két kezelést már végrehajtottak a gazdálkodók.

Hőmérséklet

Májusban hűvös időjárásban volt részünk. A hónap nagy részében 20°C körüli értékeket rögzíthettünk napi maximum értékként. Két rövidebb, nyárias meleget hozó időszak volt csupán a hónapban. Ekkor két alkalommal mérhettünk napközben 25°C feletti hőmérsékletet. Három alkalommal azonban 15°C alatt volt a napi maximum hőmérséklet. A hónap során gyakori volt a nagy napi hőingás. Az esti, hajnali órákban, több esetben is csak 4-5°C-ot jegyezhettünk fel. Május során a legmelegebb (27,3°C) 11-én volt, a leghidegebb (4°C) pedig 13-án volt. A havi átlag hőmérséklet 14,9°C volt, ami egy tized fokkal marad el csupán az előző év májusának átlagától (15°C), a borvidéki ötven éves átlagtól viszont két fokkal elmarad (16,9°C).

Májusi léghőmérséklet napi bontásban

Csapadék

A tavasz első két hónapjában tapasztalt csapadékszegény időjárás május nagy részében is folytatódott. Az aszályos időszakra kisebb enyhülést csak május utolsó egy hete hozott. A hónapban 32,6 mm csapadék hullott (2. ábra), e mennyiség több mint 80%-a a fent említett, rövid időszakban hullott. Ha ezt az egy hetet tovább bontjuk, akkor azt láthatjuk, hogy május 24-én esett kiemelkedő mennyiség (21,7 mm), a többi alkalommal pedig mindösszesen néhány mm csapadék hullott. A hónap végére jellemző volt, hogy kisebb záporok, zivatarok csak a borvidék egyes részeit érintették, így települések között eltérések lehetnek a májusi csapadék mennyiség tekintetében A Dereszla dűlőben mért havi mennyiség jelentősen elmarad mind a tavaly májusi csapadéktól (86 mm), mind a borvidéki ötven éves átlagtól (60,26 mm).

Májusi csapadék napi bontásban

Talajnedvesség

A talaj felső 0-50 cm-es rétegében a hónap elején a borvidék déli felé 40-50% volt a nedvességtartalom, az északi felén a térségnek pedig 50-60%. Május első két dekádjában tapasztalt aszályos, szeles időjárás eredményképpen a nedvességtartalom kapcsán csökkenés volt látható. Május 22-én már a borvidék teljes területén 40% alá csökkent a nedvességtartalom. Ezt követően a kisebb-nagyobb esőzések és napos, szeles időszakok váltakozásának köszönhetően többször változott a nedvességtartalom mértéke ebben a rétegben. A hónap legvégén három részre oszlott a borvidék. A Tarcal, Mád, Mezőzombor környékén 30-40%, Sárospatak és Sátoraljaújhely térségében 50-60%, a borvidék többi részén pedig 40-50% volt a nedvességtartalom. A hónap végi csapadék kismértékben csökkentette a vízhiányt a 0-50 cm-es részben, azonban a hónap végén még így több mint 60 mm csapadék hiányzott a talajból.

Az 50-100 cm-es rétegben néhány százalékos csökkenés volt csak megfigyelhető. Még mindig 90% feletti a nedvességtartalom ebben a rétegben.

Az adatokat a bodrogkeresztúri Dereszla dűlőben lévő meteorológiai állomás mérései, illetve a met.hu által szolgáltatott adatok alapján készítette Pableczki Bence. Az ötven éves átlag adatai frissítésre kerültek, azonban ezen adatsor (1969-2019) összeállítása csak több mérőhelyről származó adatok révén valósult meg.