Pinceszer a Duna palotában

Tudjuk, és akár ezerszer is leírhatjuk, hogy elképesztő az a gazdagság, amit a Kárpát-medence számunkra íz-anyagban nyújtani képes, mégis újra meg újra megdöbbenünk, amikor személyesen találkozunk ezzel az élménnyel. Mert a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete első nagy seregszemléjén egyik ámulatból a másikba zuhanhattunk.

2018 január 20-a fontos fordulópont volt a Kárpát-medence magyar borászai, borvidékei számára. A Budafoki Borvárosban 12 alapító taggal megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete, melynek célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek a fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése.

A Zrínyi utcai Duna Palota kitűnő helyszínül szolgált az eseményhez

Az alapító tagok a határ túloldalára került egykori magyar borvidékek meghatározó borászai. A szőlő- és borkultúrára a magyarság megmaradásának egyik fontos eszközeként tekintenek, ennek érdekében szorosabbra kívánják fűzni a kapcsolatot a Kárpát-medence borászai és borkedvelő közösségei között, tekintet nélkül az államhatárokra. A tucatnyi borász által alapított szervezet szépen fejlődött, tagjainak száma mára már 50 feletti.

A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete a Duna Palotában rendezte meg november 23-án első nagyszabású, a Kárpát-medence legjobb határon túli magyar borászait felvonultató találkozóját. A PINCESZER – Külhoni Magyar Borászok Találkozója elnevezésű esemény igazán különleges és izgalmas eseménynek számít, hiszen a látogatók izgalmas gasztronómiai-virtuális sétát tehettek a mai Magyarország körül. 45 borászat borászai, tulajdonosai kínálták személyesen boraikat, melyek mellé autentikus borkorcsolyát is lehetett kóstolni. A rendezvény keretében, az előadóteremnek kialakított Széchenyi teremben mesterkurzusokon lehetett elsajátítani egy-egy térség specialitásaira vonatkozó ismereteket.

Jó-néhány éve a Bor és Piac szerkesztősége látogatott el Felvidékre a Mátyás Családi Pincészethez, most ők jöttek hozzánk, Budapestre

Nehéz az élményekről beszámolni, hiszen 45 pincészet egyenkénti bemutatására nem nyílik lehetőség, és mindig szubjektív, hogy egy rövid összefoglalóba ki kerül be, illetve ki marad ki, ám mégis csak ki kell emelni az élmények közül néhányat. Hogy a határon-túli sztár-borászok már szerencsére jó ideje benne vannak a hazai borkörforgásban, az örvendetes. Ők is, boraik is jól ismertek, ezért hogy Balla Géza, Bott Frigyes, Cuk Lajos, Geönczeöl Attila (hogy csak az ABC elejére térjünk ki) borai kitűnőek, az már szerencsére közismert.

Egy ilyen borbemutatón mindig a meglepetések okozzák a legnagyobb élményt. Ilyen meglepetés volt találkozni Strekovból az Organic Pincészet képviselőivel és termékeikkel. A 2013-ban alapított borászatnál nem használnak rezet, sem ként. Boraikat narancsbor-eljárással készítik, a héjon tartást egészen a következő szüretig végzik, vagyis mintegy 10-11 hónapon keresztül. Boraik hihetetlenül tartalmasak, teltek, krémesek. Boraikat 100%-ban természetesnek tekintik, világviszonylatban nincs egy tucatnyi borászat, aki hasonló merész metodikát követne.

Leitersdorfer Edit ügyvezető tölt a londoni aranyérmes pezsgőjükből Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnökének poharába

Erdélyből élmény volt találkozni a Fort Silvan borászat termékeivel. Területük az északi szélesség 47-es fokára esnek, melyet a korábbi tankönyvek a szőlőtermesztés északi végpontjaként említenek. Persze a globális felmelegedés napjainkra már ilyen szempontból megkönnyítette a helyzetüket, ám a birtok alapításához kellett némi bátorság. Fehér boraikat a Királyleányka, Olaszrizling, Muskotály, Tramini, míg vörösboraikat a Merlot, Pinot Noir, Fekete Leányka, és Kadarka fajtákból készítik. Boraik élményt jelentenek.

Ugyancsak erdélyi a bemutató egyik szenzációja, a Kárászteleki Pincészet, amely pezsgőikkel varázsolta el a résztvevőket. Kárásztelken, Szilágynagyfalutól, Szilágysomlyótól északra hivatalosan a fehérszőlőt is csak óvatosan ajánlják termelésre a terület északias fekvése miatt. Gál Tibor annak idején látogatása során érzékelte, hogy a térség ideális lehet pezsgő-alapborok készítésére, és javasolta a Pinot Noir telepítését. Az ötlet bejött, amit nem csak az udvarias kóstolók állapíthattak meg, hanem az ezévi londoni Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) zsűrije is, aranyéremmel díjazva terméküket.

(dékányT)