Március hónap időjárása

metszés mti sóki tamásKisharsány, 2020. január 22. Szõlõmetszés a Csányi Pincészet irsai olivér ültetvényén Kisharsány közelében 2020. január 22-én. MTI/Sóki Tamás

Pableczki Bence, a Tokaji Kutatóintézet Szőlészeti és Borászati Kutató Nonprofit Kft. növényorvosa összefoglalta a márciusi időjárás legfontosabb adatait.

Márciusban sem állt meg az élet a szőlőtermesztők számára. A metszéssel, a kötéssel és a támrendszerrel kapcsolatos munkák mind aktuálisak voltak a hónapban. Sőt a március végén a permetezőgépek is feltűntek az ültetvényekben, gyomirtás és lemosó permetezés céljából. Habár a hűvös, illetve szeles idő hátráltatta e munkák elvégzését. A szőlő nedvkeringése egyre több területen indult meg a hónap előre haladtával. Március utolsó napjaiban elszórtan már rügygyapjas állapotban lévő rügyeket is láthatunk az ültetvényekben.

Hőmérséklet

A hónap során a legmelegebb 19-én és 20-án volt (19,4°C), a leghidegebb pedig 16-án (-3,3°C). Márciusban több alkalommal is hűvösebb és melegebb időszakok váltották egymást. A hidegebb szakaszokban a hőmérséklet többször is 10°C alá esett, míg a melegebb napokon 20°C közeli értékeket mérhettünk. Az esti, hajnali órákban a hőmérséklet több esetben is 0°C alá süllyedt. A borvidéken működő meteorológiai állomások által mért legalacsonyabb hőmérséklet -4,6°C volt, Tállyán, a hónap utolsó napján. A havi átlag hőmérséklet 7,4°C volt, ami több mint másfél fokkal elmarad a tavaly márciusi átlagtól (9,1°C), az ötven éves átlagot (5,85°C) azonban hasonló mértékben haladta meg.

Csapadék

Márciusban, a Dereszla dűlőben 30,2 mm csapadék hullott. A hónapban a csapadék eloszlása egyenlőtlen volt. A havi mennyiség közel 100%-a március 1-13. között hullott. Ezt egy hónap végéig tartó szárazabb időszak követte, ekkor mindösszesen 1,3 mm csapadék hullott. Március utolsó napjaiban érkező hidegfront következtében hó hullott a borvidék több pontján, ez azonban a nulla fok feletti hőmérséklet okán nem maradt meg. A havi csapadék mennyiség jelentősen meghaladja a tavalyi, kifejezetten száraz március csapadékmennyiségét (3,5 mm), azonban a borvidéki ötven éves átlaggal lényegében megegyezik (29,5 mm).

Talajnedvesség

A 0-50 cm-es rétegben a hónap első harmadában 90-100% volt a nedvességtartalom. Változás március 10-én kezdődött. Ekkor Tarcal, Tokaj környékén esett 90% alá a talaj nedvességtartalma. A csökkenés a hónap végéig folyamatos volt. Ez annak volt az eredménye, hogy március 13-a után számottevő csapadék nem hullott, a hőmérséklet többször is 20°C közelébe emelkedett, illetve több nap során is erős széllökések szárították a talaj felső rétegét. A hónap végén a borvidék déli felén 60-70%, északi felén pedig 70-80% között alakult a nedvességtartalom.

A talaj mélyebb rétegében nem történt változás márciusban, 100% volt a nedvességtartalom.

Az adatokat a bodrogkeresztúri Dereszla dűlőben lévő meteorológiai állomás mérései, illetve a met.hu által szolgáltatott adatok alapján készítette Pablecki Bence. Az ötven éves átlag adatai frissítésre kerültek, azonban ezen adatsor (1969-2019) összeállítása csak több mérőhelyről származó adatok révén valósult meg.

(Fotó: MTI/Sóki Tamás)