Növényvédelmi előrejelzés: május 27. – június 2.

szivarsodró eszelény

Növényvédelmi előrejelzést készített a Tokaji borvidékre a május 27.-június 2. közötti időszakra a Tarcali Kutató növényorvosa, Pableczki Bence.

Vasárnap és hétfőn nagyobb mennyiségű csapadék hullott a borvidéken, több helyen meghaladta a 20 mm-t is. Ez a mennyiség a talaj felső rétegében átmenetileg enyhítette a nedvességhiányt. Kisebb záporok, zivatarok előfordulhatnak még a héten, de további számottevő csapadékra nincs kilátás. A szeles idő pedig ismét száríthatja a talaj felső rétegét. Az elmúlt napokban 20°C körül alakult napközben a hőmérséklet. A hőérzetünket azonban a szél ronthatta. Május 22-én és 23-án a hajnali, esti órákban a borvidék egyes részein 3-5°C-ig csökkent a hőmérséklet.

A szőlő zöldmunkái kapcsán a hajtások intenzív fejlődése miatt, azok huzalpárok közé történő befűzése az aktuális teendő. Ahol a törzstisztítást és a hajtásválogatást még nem végezték el, ott most ezeket a munkákat egy menetben kell elvégezni. Törekedjünk a szellős lombozat kialakítására.

Fenológia

A szőlő fejlődése intenzív. A hajtások egy része már elérte a felső huzalpárt is. A korábbi fejlettségbeli eltérések egyre inkább kiegyenlítődnek. A szőlő fürtmegnyúlás állapotában van.

Lisztharmat

Lisztharmat levéltünetével több ültetvényben is találkoztunk már. Ajánlott 10 napos permetezési fordulókat tartani, de semmiképp se legyenek hosszabbak 12 napnál. Kén mellé társítsunk felszívódó készítményt is (fluxapiroxad vagy tetrakonazol). A lisztharmat elleni aktuális védekezések célja a kórokozó lombozaton való felszaporodás megakadályozása. Ez a sikeres bogyóvédelem alapja. A kén hatékonysága 15°C alatt romlik, 25°C felett pedig perzselést okozhat. Ökológiai gazdálkodásban kén és olajos készítmény kombinációjával végezzük el a permetezést.

Peronoszpóra

Habár a csapadékos körülmények kedvezőek a peronoszpóra számára, az elmúlt két hónap száraz időjárás az oospórák részére nem volt kedvező. Korai a kórokozó jelentős fellépésére nem kell számítanunk. Délről azonban még érkezhet fertőző spóratömeg a vegetáció későbbi részében. Jelenleg a kontakt szerek elegendőek a kórokozó elleni védekezéshez. A hajtások gyors ütemű fejlődése miatt csak rövidebb permetezési fordulók mellett tudunk jobb fedettséget biztosítani a kontakt szerekkel. Konvencionális művelés esetén mankoceb vagy metiram hatóanyagok közül válasszunk. Ökológiai gazdálkodásban pedig rézkészítményt alkalmazhatunk (rézoxiklorid vagy rézhidroxid).

Tarka szőlőmoly

A tarka szőlőmoly első nemzedékének rajzása végett ért. A csapdák már nem fognak új egyedeket. A lárvák károsítása látható a fürtökön. A védekezést csak a fertőzöttebb ültetvényekben javasolt, az aktuális növényvédelmi kezelés során. Nagyobb fogási adatok, illetve jelentősebb lárva károsítás esetén a hosszabb hatástartammal rendelkező metoxifenozid hatóanyag használata javasolt. Egyszerűbb, olcsóbb megoldásként a piretroid hatóanyagú készítmények közül választhatunk (alfametrin. lambda-cihalotrin). Ökológiai gazdálkodásban, ahol nem légtértelítéssel védekeznek, ott a Bacillus thuringiensis vagy a spinozad hatóanyagú készítmények állnak rendelkezésre.

Amerikai szőlőkabóca

Május 20-án észleltük először a kabóca lárváinak megjelenését. Azóta több ültetvényben is megtaláltuk a lárvákat. A fiatal lárvák a tőke alsó leveleinek fonákán figyelhetőek meg. A védeke-zés egyelőre nemszükséges. Az a harmadik lárva stádium megjelenésekor lesz aktuális, ami a szőlő virágzását követően várható. Az amerikai szőlőkabóca a szőlő aranyszínű sárgaság megbetegedését okozó fitoplazma vektora szőlőben. Mivel a kórokozó ellen nem tudunk hatékonyan védekezni, ezért a vektorszervezet elleni rovarölő szeres kezelésekkel tudjuk megelőzni a betegség terjedését. Fontos, hogy ne csak az ültetvényekben, hanem a házikerti tőkéken is végezzünk megfigyelését és indokolt esetben védekezést.

A fitoplazmának a szőlő mellett több gazdanövénye van, ezek közül legjelentősebb az erdei iszalag. E növényről más kabóca fajok át tudják vinni a kórokozót szőlőre, ahol az elterjesztésében már az amerikai szőlőkabóca játszik szerepet. Ezért ajánlott az ültetvényekből és közelükből eltávolítani az erdei iszalagot.

Atka

Mind a szőlő-gubacsatka, mind a szőlőlevélatka károsítása gyenge az ültetvényekben. Így a védekezés nem indokolt.

Az elmúlt években a borvidék több ültetvényében jelentkezett a szilva-takácsatka kártétele. A tünetek tavasz végétől, nyár elejétől láthatóak. A károsítás nyomán a levelek a sárgulnak. A tünetek gyakran foltszerűen jelentkeznek. Védekezésre a spirodiklofen vagy az abamektin hatóanyagok használhatóak. A kártevő elleni védekezésnél fontos, hogy megfelelő borítottságot érjünk el a levél fonáki oldalán is.

Szivarsodró eszelény

A szivarsodró eszelény imágói (a képen) és károsítása számos ültetvényben láthatóak, azonban a kártétel mértéke a legtöbb helyen nem jelentős. Kisebb területeken a szivarok összegyűjtése és megsemmisítése kivitelezhető, így gyéríthetjük a következő évi nemzedéket. Ha van olyan terület, ahol komolyabb az imágók jelenléte és a kártétel is számottevő, akkor a kártevő ellen rovarölő szerrel védekezzünk, e célra a piretroid hatóanyagok közül válasszunk (alfametrin, lambda-cihalotrin).

Vad

Különösen az erdő közeli parcellákban számíthatunk kártételre. Távoltartásukra használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket.

Gyomszabályozás

A csapadékos időszak kedvez a gyomok fejlődésének. Erőteljesebb gyomosodás várható. Kerüljük az ültetvények túlzott elgyomosodását. A gyomok jelentősebb felszaporodása párásabbá teszi az ültetvényt, ami a kórokozóknak kedvezőbb feltételeket teremt. A soraljak gyomirtására a soraljművelő gépeket vagy végső esetben glifozát hatóanyagot használhatunk. Azonban el kell kerülni, hogy a permetlé a szőlő zöld részeire kerüljön! Ezért fontos szerepe van az időben és jól elvégzett törzstisztításnak, ami történhet kézi vagy kémiai úton. Magról kelő gyomnövények ellen, azok néhány leveles állapotában kell védekezni. Évelő gyomok ellen a magasabb dózist javasolt alkalmazni a növények intenzív növekedési fázisában. Apró szulák esetében virágzáskor kell kijuttatni a gyomirtó szert, mezei aszat ellen pedig tőlevélrózsás állapotban. A glifozát felhasználása esetén úgy válasszuk meg a permetezés időpontját, hogy a kezelést követő 6 órán belül ne hulljon csapadék, hogy a hatóanyag maradéktalanul fel tudjon szívódni. A sorközök gyomszabályozására legjobb módszer a kaszálás.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elered az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Várható időjárás 2020.05.27-06.02.

A hét további részében 18-22°C körül alakul majd a maximum hőmérséklet. Az esti, hajnali órákban 8-11°C várható. 1-2 mm-t hozó, kisebb záporok és zivatarok, szerdán, pénteken és a jövő hét elején fordulhatnak elő. Szerdán és pénteken megerősödik a szél, 40-50 km/h-s széllökések is lehetnek.