Növényvédelmi előrejelzés: augusztus 26- szeptember 1.

Növényvédelmi előrejelzést készített a Tokaji borvidékre az augusztus 19-25. közötti időszakra a Tarcali Kutató növényorvosa, Pableczki Bence.

A meleg augusztusi napokat egy-egy jelentősebb esőzés szakította meg. A csapadék mennyisége sok helyen 30-60 mm között alakult. A legnagyobb mennyiségeket Szegiben (73 mm) és Erdőbényén (93 mm) mértek a meteorológiai állomások. A talajok vízellátottsága jó, a 0-50 cm-es rétegben 60-80% között alakul. A mélyebb 50-100 cm-es rétegben 50-60%.

Szőlőmunkák

A lehullott jelentős mennyiségű csapadék nehezíti a gépi munkák elvégzését. A gyepes sorközök kaszálása zajlik több ültetvényben, illetve a botritisz elleni kezelések aktuális egyes területeken. A második csonkázást most már szinte mindenhol elvégezték.

Fenológia

A fő fajták az érés kezdeténél tartanak. A vesszők beérése folyamatos. Zajlanak a próbaszüretek.

Kórokozók

Lisztharmat

A lombozaton és a másodterméseken jelentős fertőzőanyag szaporodhat fel. Ahol még nem történt meg, ott ajánlott az utolsó kezelés elvégzése. Az utolsó permetezés során kontakt (kén vagy meptildinokap) hatóanyag alkalmazásával védekezzünk. Az elvégzett kezeléssel védjük a lombot, segítjük a vesszők beérését, valamint az áttelelő alakok kialakulásának csökkentésében van szerepe.

Peronoszpóra

Az esők újabb fertőzési hullámokat indítottak el. A réz (rézhidroxid, rézoxiklorid) készítményekkel elvégzett védekezés is a lombozat védelmét szolgálja. E szerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap. Ezt borászati szempontból vegyük figyelembe. A rézzel törtétnő kezelést első sorban a kései érésű fajtáknál tudjuk még megtenni. Az eddig megfelelően védett ültetvényben nem, vagy csak elvétve, a lombozat felső részén láthatóak a tünetek. Az elhanyagolt ültetvényekben nagyobb a fertőzöttség mértéke. Ez látható több olyan ültetvényben is, ahol zöldszüret történt.

Botritisz

Az elmúlt egy hét esőzései és a magas páratartalom kedvező feltételeket biztosítottak a kórokozónak. Számos ültetvényben megjelentek a botritisz tünetei fürtön (lásd a nyitóképen). A bogyón kialakuló sérülések (lisztharmat sérves bogyó, mechanikai sérülés, fürt tömöttségéből eredő repedés) nyitottak utat a fertőzésnek. Ajánlott most elvégezni a speciális botritisz elleni készítményekkel a védekezést. Ahol a tünetek megjelentek ott mindenképp védekezzünk. A most kialakuló fertőzési gócokból később robbanásszerű fejlődésnek indulhat a botritisz. A bogyók az érés előrehaladtával egyre fogékonyabbak a fertőzésre. Védekezésre a következő hatóanyagok használhatóak: pirimetanil, fenhe-xamid, fludioxonil.

Fakórothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet és a pirimetanil hatóanyag. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

Fásbetegség

A fás betegségek tünetei több ültetvényben láthatóak. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket majd, a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és semmisítsük meg.

Kártevők

Amerikai szőlőkabóca

A fogott egyedek kapcsán minden csapdázott dűlőben növekedés látható. Több ültetvényben is jelentős, az egy hét alatt fogott kabócák száma. Azokban az ültetvényekben, ahol még tervezik egy növényvédelmi kezelés elvégzését, és a fogási adatok elérik a védekezési küszöbértéket (4 egyed/lap/10 nap), ott ajánlott rovarölő készítmény alkalmazása az amerikai szőlőkabóca ellen (alfametrin, tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin).

Tarka szőlőmoly

A kihelyezett csapdákban nőtt a fogott egyedek száma, azonban a csapdázott hímek száma összességében nem jelentős. A védekezés nem indokolt.

Amerikai lepkekabóca

A kártevő imágó láthatóak az ültetvényekben. Külön védekezés csak jelentős egyedszám esetén lehet indokolt a lepkekabóca ellen. Az amerikai szőlőkabóca elleni kezelések védelmet nyújtanak a lepkekabóca ellen is.

Kígyóaknás szőlőmoly

A kígyóaknás szőlőmoly károsításával szinte minden ültetvényben lehet találkozni. Augusztus folyamán a kártétel mértéke erősödött, azonban a védekezés nem indokolt.

Atka

Gyenge gubacsatka fertőzés látható egyes ültetvényekben. A védekezés nem indokolt.

Vad

Elsősorban az erdő közeli ültetvényekben láthatóak a károsítások. Ezekben az ültetvényekben az érés előrehaladtával további gondokat okozhatnak még a vadak. Több vadriasztó készítmény is a rendelkezésünkre áll a károsítás elkerülésére, mérséklésére (pl. perlit+fakátrány+etil-merkaptán/n-vajsav), illetve emberi haj is kihelyezhető a szőlősorokba.

Gyomszabályozás

A bőséges csapadék kedvez a gyomok fejlődésének. Kerüljük el, hogy az ültetvényekben túlzottan felszaporodjanak a gyomok, ezáltal párás körülményeket alakítsanak ki az sorok között. Mechanikai és kémiai módszerek közül választhatunk. A soraljak vegyszeres gyomszabályozása esetén glifozát hatóanyag használható, kijuttatáskor ügyeljünk, hogy a szőlő zöld részeire nem jusson a permetléből.

Várható időjárás 08.26-09.01.

A következő napokban 26-28°C körül alakul majd a hőmérséklet napközben. Az esti órákban 11-13°C várható. A hétvégén visszatér a kánikula, 30-32°C fokra kell számítanunk. Az előrejelzés alapján csapadék legközelebb hétfőn várható, nagyobb mennyiségre van kilátás.