Borok a koronavírus idején

Mi történik egy világjárvány esetén a borpiacon? Hogy reagálnak az emberek a veszélyhelyzetre? Mennyi bort fogyasztanak? Hogy rendeződik át a piac?  Hogy érinti mindez a szigetcsépi Gál Szőlőbirtokot. Ifj. Gál Csaba szőlésszel, növényorvossal beszélgettünk.

„Optimistán küzdünk és előre haladunk”

Nálatok hogy oszlik meg az értékesítés?

A vírushelyzettől függetlenül az volt a szüleim alapvetése már a kezdetektől, hogy több lábon álljunk.  Bent vagyunk néhány áruházláncban, kisebb nagyobb borkereskedéseknél, mellette közvetlen értékesítésünk is van, saját autóval kiszállítást is végzünk éttermekbe, borbárokba, vinotékákba.

Hogy alakult át mindez a válság hatására?

A borbárokban, éttermekben, hotelekben lenullázódott a forgalmunk, hiszen azok be vannak zárva, és ez jelentős visszaesés számunkra is. Gond azért van, de nem szeretünk panaszkodni.

Felértékelődik a közvetlen érétkesítés, és a kiszállítás. Aki nem tud eljutni hozzánk, telefonon, emailen leadhatja rendelését felénk, bizonyos értékhatár felett saját autónkkal kiszállítjuk a rendelt borokat Budapesten és vonzáskörzetében. Aki az ország távolabbi részéről szeretné fogyasztani borainkat az be tud menni olyan áruházláncba, ahol bizonyos tételeink kaphatóak. A honlapunk és a webshopunk fejlesztés alatt áll, ahogy elkészül, a pincészettől a szállítás országos lefedettségű lesz. De partnereink közül ajánlom a webshopként működő székesfehérvári céget (Holnap ott a bor), rajtuk keresztül az ország bármely részébe ma is eljutnak boraink.

Ti hogy művelitek a szőlőt?

Ugyanúgy műveljük továbbra is, a szakmai tudásunk legjavát adjuk. Nem tudjuk milyen évjárat lesz, de a célunk az, hogy a legkiválóbb alapanyag kerüljön a pincébe. A tavalyi évben nálunk alacsonyak voltak a termésátlagok, maradt üresen tartályunk a szüret végére, nem lett teljesen tele a pince. Amelyik területről saját feldolgozásra szüretelünk, ott mindent megteszünk a magas minőségű alapanyag elérése érdekében. Célunk, hogy teljesen kihasználjuk a tárolókapacitásunkat. Az eladásra termesztett borszőlő esetén, mivel egyelőre nem tudjuk, hogy átveszik a megtermelt mennyiséget megpróbáljuk költségkímélőbbre alakítani a technológiát természetesen a szükségesen elvégzendő növényvédelmi feladatok figyelembe vételével.

Mi a legnagyobb probléma a szőlőben?

Az a legnagyobb probléma a mi szakmánkkal, főként a szőlőtermesztési ágazattal, hogy ha válság van, akkor is ugyanúgy meg kell művelni a szőlőt, annak jelentős költségei vannak. Ez nem is csak erről az évről szól, évtizedek óta válságban van a szőlőtermesztési ágazat. Nem tudjuk, hogy ősszel a nagyfelvásárló átvesz-e a szőlőt, és ha igen, milyen nyomott áron. Emellett a jelenlegi tendencia alapján sajnos csökken az éves átlagos borfogyasztás, kevesebb bor fogy, így a szőlőtermesztés mellett a borkészítéssel foglalkozók is nehezebb helyzetbe kerülnek.

Miben érzékeltetek  fennakadást a válság miatt, ami a termelésben hátráltatott volna Titeket?

Érdemes említeni a gyöngyözőborunkat, amit az elmúlt két évben készítettünk. Az idei évben logisztikai problémák merültek fel a nyomásálló üveggel, ezért később jövünk ki az új évjárattal, de nyárra elkészül. A növényvédőszerekben igen, azokat mindig az adott permetezés előtt rendeljük. Nem szoktunk raktározni, megrendeljük és felhasználjuk. Most szerettük volna, ha a kialakult helyzet miatt egy kisebb mennyiség van már raktáron, de a kiszolgálása nehézkes volt, több helyen is csúszott a logisztika. A mi vonalunkon ellátási gondok voltak, ami remélhetőleg lassacskán megoldódik.

Cikkünket hamarosan folytatjuk, írunk a szőlő – és bor ágazat legégetőbb problémáiról és a Gál Szőlőbirtok és Pincészet terveiről.  (Bozzai Zsófia)