Öt új taggal bővült, és új elnököt választott a Junibor

Ifj. Tiffán Zsolt személyében új elnöke van a borászok új generációját összefogó Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének. A szervezet idei felhívásra 12 fiatal borász jelentkezett – mint minden évben – ők is a Zöldszüret program keretében, ezúttal Mádon mutathatták be boraikat az egyesület tagjainak.

A Fiatal Borászok Egyesületének december 5-ei közgyűlésén öt, 35 év alatti fiatal borásznak szavazott bizalmat. 2022-ben először két tag a határokon túlról érkezik.

  • Csernus Károly – (Csernus Winery, Felvidék)
  • Darabont Betty – (Familia Darabont, Nagyvárad)
  • Gál Csaba – (Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Kunság)
  • Koch Pálma – (Koch Borászat, Hajós-Baja)
  • Varkoly Ádám – (Árpád-hegy Pince, Tokaj)

Az egyesület 40 év alatti borászokat tömörít meghívásos alapon: az aktív tagok az új tagjelöltek felvételéről minden évben szavaznak.

A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja. A Juniborászok között vannak sokadik generációs borászok, akik borász családba születtek, de olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szőlőtermelésbe és tapossák ki saját pincéjük útját.

Frittmann Péter elnöksége lejárt, így ő leköszönt az elnöki posztról, a tagok teljes egyetértésben Ifj. Tiffán Zsoltot választották a posztra. Ezzel együtt az elnökség összetétele is megváltozott:

  • Ifj. Tiffán Zsolt – elnök
  • Babiczki László – alelnök
  • Szentpéteri Attila – alelnök
  • Rókusfalvy Pál
  • Cseri Barnabás

A 2008-ban alakult Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének hitvallása: „célunk, hogy egy olyan közösséget hozzunk létre, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja. A legfontosabb számunkra, hogy egymást segítsük és ezáltal egyre jobb és a fogyasztók által szerethető borokat készítsünk. A saját tanulásunk és továbbfejlődésünk mellett nem titkoltan azt is szeretnénk, hogyha a saját generációnkat meg tudnánk szólítani a kulturált borfogyasztás és borkultúra ügyében, így nagy hangsúlyt fordítunk az ifjú borivókkal való kapcsolattartásra.”

Ifj. Tiffán Zsolt a publikum és az egyesület kapcsolatának felpezsdítésére szeretne törekedni a következő években. „Emellett a Junibor akadémiai jellegét is szeretnénk hangsúlyozni, tagjaink értékes ismeretekkel bővíthessék tudásukat az általunk szervezett szakmai eseményeinken. Ahogyan bizonyos borvidékeken, úgy országosan borvidékek között is fontos a know-how átadása a dinamikusan változó piaci környezetben, ami napjainkat jellemzi. Külön öröm pedig, hogy tagságunkban üdvözölhetünk határon túli bortermelő fiatalokat is. A magyar bor ügye nem áll meg jelenlegi határainknál, borászati kultúránk közös érték az egész Kárpát-medencében.”

(Forrás: Junibor Facebook oldala)