Bortesztkóstoló online – rosék

Visszatért a Bortesztkóstoló rendezvényünk.  A rendezvény alapkoncepciója szerint a Bor és Piac magazin adott lapszámában legjobban szereplő tételeket a nagyközönség is megkóstolhatja miközben a szakértő bizottság borleírásait olvasgatja, így a saját bírálatát összevetheti a zsűriével.

Kisebb fejtörést okozott nekünk a karanténhelyzet, de miután sikerült kiadnunk lapunk 5-6. számát, elhatároztuk, hogy a rendezvényt is megtartjuk online Zoom felületen. Kilencven rosét nehéz lett volna online összehasonlítani, ezért megkértük a résztvevőket, hogy tesztünkön a három legjobban szereplő bort szerezzék be. Elhívtuk az estre a Zoom meeting roomba a három díjnyertes tétel megalkotóját; a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészettől ifjabb Gál Csabát, a szekszárdi Lajvértól Vida Rebekát és a villányi Vylyan Szőlőbirtoktól Tóth Sándort.  Ezzel páratlan lehetősége nyílt a vendégeknek közvetlenül a termelőtől kérdezni, ráadásul egyszerre a három díjnyertestől. A kóstolási sort még érdekesebbé tette, hogy mindhárom tétel különböző borvidékről érkezett.

Az estet Dr. Sólyom-Leskó Annamária szakmai előadása nyitotta meg a rosékról. Itt megtudhatták a résztvevők, miben különbözik a vörösborkészítési eljárástól a rosékészítési metódus, és azt is, hogy a hazai rosékra milyen karakterjegyek jellemzőek. Klasszikusan a frissesség, gyümölcsösség és a vidámság. Ezzel szemben a provancei saignée technológia a rosékat is inkább vörösborként kezeli, amik néha még hordós érlelést is kapnak. Ez utóbbi stílus képviselőjét is kóstolhattuk az esten, legalábbis részben, hiszen a Lajvérrosé „egyik fele” az így készült.

Az első borunk a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Kékfrankos roséja volt.

A Gál Kékfrankos friss, könnyed, üde, ahogy a többi roséjuk is. Kíméletesen ládákba szüretelik a szőlőt kézzel, majd gyors feldolgozással  bogyózzák, zúzzák, néhány órát áztatják. A díjnyertes roséjuk egy picit mélyebb színárnyalatú lett, mint a korábbi évjáratúak, mert alacsonyabbak lettek a termésátlagok, 65-70 mázsát szüreteltek egy hektárról. Ízében is visszaköszön ez a karakter;komplexebb ízvilágú, harmonizáló savtartalmú. Friss, gyümölcsös a rosé, erjedéskor keletkező szénsavtartalommal és egy pici teltségérzettel. A 2019-es évjárat egy plussz komplex ízt tudott hozzáadni a borokhoz, hiszen  alacsony lett a terméshozam, és az évjárat is kedvezett a kiemelkedő rosék elkészítéséhez.

Második tételünk a Lajvér roséja, amelyet Vida Rebeka borász mutatott be. A tétel egy cuvée, amely 72 százalékban Kékfrankosból, 18 százalékban Zweigeltből, 8 százalékban Merlotból és 2 százalékban Syrahból áll. A borászatnál a modernitásra törekszenek.  A borászati technológiában ez úgy nyilvánul meg, hogy besüllyesztették a talajba a feldolgozót, ezáltal tudják használni a gravitációs technológiát. A 2019-es évjárat szőlőtermése hibátlan lett, a borok fele vörös, ötven százaléka pedig rosé és fehér. Rebeka elmondta, hogy a tendencia alapján a fehér- és a roséborok eladása nő. A rosék populárisabbak a fogyasztóik körében, talán azért, mert fogyasztásukhoz nem kell különösebb alkalom, ellentétben a vörösborokkal. Tárolókapacitásuk 500 ezer palack lenne évente, jelenleg csak 250 ezer palackot készítenek, tehát van lehetőségük a bővülésre. 27 hektár saját ültetvényük van, és további területekről vásárolnak fel. Mind a saját, mind a felvásárolt területen kézi szüretet végeznek.

A harmadik tétel a Vylyan Pincészet roséja volt, amely Merlot, Kadarka és Pinot Noir házasítása. 13 fajtával dolgoznak, a rosénál a meghatározó fajtájuk a Pinot Noir. Ebből készült korábban a gyöngyöző boruk is, amelyet idén már nem készítettek, az alapbor így a rosékat erősítette, ezért a Kakas roséjuk is hetven százalékban Pinot Noirból áll. Augusztus 30-án kezdték a szüretet ezzel a fajtával, a Merlot és a Kadarka rövid idővel egymást követően érkeztek be a pincébe. Ez az első vegán boruk, ami egy lépés afelé, hogy minél kevesebb derítőszert használjanak, ezt is kizárólag bentonittal derítették. Kézi és gépi szüretet vegyesen használnak, de a rosénál inkább a gépi szüret a jellemző. Nem használnak flotálót, kizárólag gravitációval ülepítenek.

Részletek a Bor és Piac magazin 5-6 lapszámában.