Borok a koronavírus idején

A koronavírus kapcsán nehéz helyzetbe kerültek a bortermelők. Sokan a turizmusra, a vendéglátásra, a helyszíni értékesítésre alapoznak, az ő forgalmuk gyakorlatilag leállt. A legtöbb étterem és szálláshely bezárt, akik nem azoknak pedig újra kellett gondolniuk a működési feltételeiket. Vannak, akik az exportra alapoztak, ők sincsenek könnyű helyzetben most, és vannak, akiknek az áruházláncokban is kaphatóak a boraik. A bolti eladások hirtelen megugrottak, az olcsóbb árfekvésű borokból, de elképzelhető, hogy ez is csak egy átmeneti állapot.

Mi történik egy világjárvány esetén a borpiacon? Hogy reagálnak az emberek a veszélyhelyzetre? Mennyi bort fogyasztanak? Hogy rendeződik át a piac?  Hogy érinti mindez Magyarországon az egyik legnagyobb szőlőterülettel, mintegy 400 hektárral rendelkező borászatát? Interjú Kamocsay Ákossal, a neszmélyi Hilltop Borászat főborászával.

Milyen akcióitok vannak ebben a rendkívüli helyzetben?

Múlt hét csütörtökön Herczeg Ágival, Miklós Csabival és Laposa Zsófival tartottunk egy online borkóstolót, amit Zoomon keresztül bonyolítottunk le, elég sokan eljöttek. Mindenki közbeszólhatott, aki szót kér, az meg is jelent a képernyőn. Kitettük az eseményt a facebookra is, több mint 2000 megtekintése volt. Érdekes belegondolni, hogy így eljutunk a világ minden szegletébe. Az egyik barátom olyan cégnél dolgozik, ahol tengerjáró hajókat látnak el személyzettel. Leadta a drótot a kollégáknak, hogy mikor van a borkóstolóm, és ezután a facebookon keresztül egy egész hajó személyzete végigkövetett minket a hamburgi kikötőből.

Mikor találkozhatunk innentől a bemutatóitokkal?

Mostantól péntek esténként tartunk kóstolókat Herczeg Ágival, mindig meghívunk egy-egy vendéget, április 3-án Victoria Evans, a 2020-as Magyar Sommelier bajnok lesz a beszélgető partnerünk.. Ezeket az esteket mindig más téma köré csoportosítjuk, legközelebb a nemek harcáról lesz szó, arról, hogy milyen a férfias, milyen a nőies bor sőt van-e ilyen egyáltalán. ( az eseményeket itt lehet nyomon követni- a szerk.) Vajon mi lenne most velünk, ha nem lenne internet, telefon?

Visszatérnénk a levelezéshez?

Érdekes lenne. Nagyon szerettem régen levelet írni. Középiskolás koromban kollégista voltam, nem volt telefon sem. Anyukámnak meg kellett ígérnem, hogy kéthetente írok neki levelet, mivel csak havonta mehettem haza. Négy-öt oldal írtam kéthetente, anyukám nagyon örült a leveleimnek. Azt mondta könnyebb így a várakozás.

Mivel töltöd a szabadidődet, Ákos?

Pénteken lesz három hete, hogy ki se mozdulok. Önkéntes karanténban vagyok, csak teniszezni járok, de a labdát is csak az edző fogja meg! Közel az erdő, itt a kert, sokszor sétálok, jóidőben pedig kiteszem a teraszra a szobabiciklimet, és akkor a nappal szembe biciklizem.

Mikor jártál legutóbb a borászatban?

Már jó régen, körülbelül három hete jártam arra, de a kollégák ott vannak. Idézőjelben szerencsés a helyzetük, hogy angol exportunk van, mert ők még a bespájzolás időszakában tartanak, ezért két műszakban is palackoznunk kell. Amíg a kamionok mehetnek, addig ez munkát biztosít az embereknek is.

2018-ban elnyertétek a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat. Most lenullázódott Nálatok is a forgalom?

A Hilltop Étterem egyébként is zárva volt, mert teljes felújítást hajtunk végre. Az éttermünk üzemeltetőjének, van egy másik étterme is, kicsit távolabb, azt most be kellett zárnia. Így miközben mi teljes erőbedobással palackozunk,de nem volt elég emberünk a két műszakhoz, ezért a munka nélkül maradt pincéreket, szakácsokat alkalmaztuk a palackozóban. Ennek a részleteiről itt olvashatnak. Szeretnénk majd akkor is a segítségüket kérni, nekik is és más vállalkozók szabad dolgozóinak, amikor eljön a kézimunkák ideje a szőlőben. Ezzel egy füst alatt a munkaerőhiány is megoldódhat átmenetileg. De azért remélem, hogy visszaáll a rend és a következő szüretkor már nem velük kell dolgoznunk.

Mi újság a szőlőben?

A természet nem marad otthon, az dolgozik, a szőlőt gondozni kell, a korábbi évekhez hasonló minőséget szeretnénk szüretelni.

Hogy tervezitek a palackozást? Lesz mibe letölteni a bort?

A palack import egyébként sem egyszerű. Mi egy üvegkonszerntől szerezzük be a palackokat, mindig abból az országból kapjuk, ahol azt gyártják, amire szükségünk van.

Hogy alakul a belföldi értékesítésetek?

A belföldi piac sem könnyű most, megszerveztük az intenzívebb házhozszállítást is. Aki szeretne bort venni, annak házhoz visszük, ez nekünk is jó, és azoknak is, akik így szeretnének egy kicsit tartalmasan a hangulatukon javítani.

Milyen borok fogynak most a leginkább?

A láncokban a Hilltop borcsaládból adunk el a legtöbbet, de a házhozszállítás során nagyobb a prémium igény. Nekünk már régóta működő webshopunk van, de most fokoztuk a lehetőséget, és a gyorsaságot. Budapest területén a saját kereskedőink is beszálltak a házhozszállításba, így elég gyorsan tudjuk teljesíteni az igényeket. Remélem, azért nem tart nagyon sokáig ez az időszak, türelmet és kitartást kívánok mindenkinek!

(Bozzai Zsófia)