Kvaszinger és a Tokaj Y

A tavalyi év egyik meglepetés-pincészete a Kvaszinger borászat volt. Aranyérem az Országos Borversenyen, arany a Decanter Word Wine Awardson, ugyancsak arany a Vinagorán, végül a Winelovers 100 Legjobb Magyar Borában a nagyon előkelő ötödik helyezés. Az utolsó áprilisi hétvégén Olaszliszkára látogattunk, hogy utánanézzünk a történetnek és a sikersoroztanak.

A borok mögötti sztori a múlt század elejére nyúlik vissza, akkor történt ugyanis, hogy az üknagyapa, Kvaszinger Ödön, a Vay birtok vincellére kártyán nyert földterületet a bárótól. Így került négy hektár a Hatalos dűlőről a család birtokába. Az utódok megbecsülték a területet és a munkát, így történt hogy Kvaszinger László 2014.-ben a fővárosból hazatelepülve átvette a birtok irányítását. Az  első sikerszériát a 2016-os RELIQUE aszú hozta a fiatal borásznak.

Mennyiben tér el ez a tavasz az átlagostól?

  • A szőlőben nincsen változás, ott ugyanúgy kell dolgoznunk, ott ugyanúgy mennek a folyamatok. A borászatban sincs jelentős változás, elkezdtük a palackozást, bár ebben most óvatosabbak vagyunk, kicsit kivárunk, nem töltjük le az összes tételt. Várjuk, hogyan fog alakulni a piac, egyértelműen nálunk is visszaesett a kereslet, hiszen a gasztro-vonal teljesen megszűnt. Egyedüli szerencsénk, hogy sikerült Svédországban egy tendert megnyernünk, ahová most egy nagyobb mennyiséget szállíthatunk, így ez most nagyon jól életben tart minket, nincsenek anyagi nehézségeink.

A tavalyi év nagy sikerszériát hozott a Kvaszinger-pincészet részére. Érezhető ebből valami pozitív hatás?

  • Reménykedünk benne, hogy egyre ismertebbek lesznek a boraink, és egyre több ember kedveli meg a borainkat, egyre több borkerekedés érdeklődik majd készítményeink iránt. Tavaly kezdtünk el a Veritas borkereskedéssel dolgozni, ők egyértelműen a gasztro-vonalunkat erősítik. Ugyancsak tavaly kezdtünk az Auchan-lánccal is együttműködni. Örömömre szolgál, hogy külöldön is egyre több felé tudunk szállítani, tavaly jelentkeztünk be Belgiumba és Angliába, most meg itt a Svéd vonal.

Hogy alakul a termékpalettátok? Mit visztek Svédországba?

  • Svédországba egy 2019-es Hárslevelű tételünkkel kerültünk be.

Melyik iskolát követed, illetve kikre tekintesz példaképként, kitől tanulsz?

  • Sokaknak kikérem véleményét és tanácsát. Elsőként Szepsy Pista bácsit kell említenem. Aztán itt van Olaszliszkán Samuel Tinon, természetes, hogy vele is sokat konzultálunk, sokszor kikérem a tanácsát. A fiatal borászok közül elsőként Ujvári Vivien nevét említeném, aki a Barta Pincészet borásza, nagyon jól kóstol. Van nekünk egy kisebb csapatunk, a Tokaj Y. Mi öten lefedjük a borvidéket; Varkoly Ádám, Zsirai Kata, Homoky Dorka, Dávid Rémusz meg jómagam. Mi mindannyian az aszúnál a frissebb, gyümölcsösebb irányvonalat képviseljük.

Megnyugtató, hogy Tokaj ismétlődően meg tud újulni, és most is ilyen sok jóképességű, tehetséges, és felelősen gondolkodó fiatal kezében lehet a jövő.

Dékány Tibor