Tokaji borvidéki növényvédelmi előrejelzés – 2020. április 15 -21.

Az április 15-21. közötti időszakra szóló növényvédelmi előrejelzést állított össze Pableczki Bence, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet növényorvosa.

Az idei tél során elmaradtak a komolyabb téli fagyok, a meteorológiai állomások által mért legalacsonyabb hőmérséklet a tél folyamán -6,6°C volt. A szőlő zavartalanul áttelelt. A téli hónapokban 115 mm csapadék hullott, ennek köszönhetően február végére talajaink nedvesség ellátottsága jó volt. Március első harmada csapadékos időjárást hozott, azonban március 14-től csapadékszegény, többnyire meleg és szeles tavaszi időjárásban volt részünk. A talaj felső rétegében ez jelentős nedvességtartalom-csökkenést eredményezett.

Áprilisban első felében többnyire meleg, tavaszias időben volt részünk, azonban az esti, hajnali órákban többször 5°C alá süllyedt a hőmérséklet (a hónap első napjaiban 0°C alatti hőmérsékletet is mérhettünk). Csapadék először 13-én és 14-én hullott a hónapban.

Fenológia

Dűlőnként, művelésmódonként és fajtánként eltérések láthatóak az ültetvényekben. A szőlő általánosan rügypattanás vagy azt követő állapotában van, azonban láthatunk még rügygyapjas állapotban lévő rügyeket, illetve már két kiterült leves hajtásokat is.

Tarcal Bakonyi dűlő, rügypattanás utáni állapot

Kórokozók

A téli hónap időjárása kedvező volt a kórokozók áttelelő alakjainak az átteleléséhez. Peronoszpóra kapcsán meg kell említeni, hogy az elmúlt egy hónap, száraz, szeles és csapadékszegény időjárása nem kedvezett az áttelelő oospóráknak. Jelenleg a kórokozók ellen nem indokolt a védekezés.

Tarka szőlőmoly

A tarka szőlőmoly első nemzedékének rajzása április 8-án kezdődött a tarcali Bakonyi dűlőben. Április 9-én aztán már a Tarcal Szarvas, illetve a Bodrogkisfalud Kisvár dűlőben is megjelentek az első hím egyedek a csapdákban (lásd a nyitóképen). A védekezés jelenleg nem indokolt. Ahol feromonos légtértelítést alkalmaznak, ott a diszpenzerek kihelyezése már megtörtént.

Rügykárosítók (ékköves faaraszoló, bagolylepkék)

A terepi bejárások során csupán egy-két (erdő közeli) ültetvényben észleltünk minimális rügykártételt. Jelentős károsításra már nem kell számítanunk, a keddi lehűlést követően szerdától újra melegebb napok következnek, a szőlő pedig kinő az érzékeny fenológiai állapotból. A védekezés nem indokolt.

Rügykárosítás

Gyomszabályozás

Az ültetvényekben jelenleg a tyúkhúr, pásztortáska, piros árvacsalán és veronika fajok szőnyegszerű borítottsága figyelhető meg. Fordítsunk kellő figyelmet az ültetvények gyomszabályozására is. Kerüljük az ültetvények túlzott elgyomosodását. A gyomok jelentősebb felszaporodása párásabbá teszi az ültetvényt, ami a kórokozóknak kedvezőbb feltételeket teremt. A soraljak gyomirtására a soraljművelő gépeket vagy végső esetben glifozát hatóanyagot használhatunk. Azonban el kell kerülni, hogy a permetlé a szőlő zöld részeire kerüljön! Ezért fontos szerepe van az időben és jól elvégzett törzstisztításnak, ami történhet kézi vagy kémiai úton. Magról kelő gyomnövények ellen, azok néhány leveles állapotában kell védekezni. Évelő gyomok ellen a magasabb dózist javasolt alkalmazni a növények intenzív növekedési fázisában. Apró szulák esetében virágzáskor kell kijuttatni a gyomirtó szert, mezei aszat ellen pedig tőlevélrózsás állapotban. A glifozát felhasználása esetén úgy válasszuk meg a permetezés időpontját, hogy a kezelést követő 6 órán belül ne hulljon csapadék, hogy a hatóanyag maradéktalanul fel tudjon szívódni. A sorközök gyomszabályozására legjobb módszer a kaszálás.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elered az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Várható időjárás 2020.04.15-21.

Szerdától melegszik az idő. Csütörtökön és pénteken a napi maximum hőmérséklet 22°C körül várható. A hétvégén pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, a maximum érték 19°C körül alakul majd. A jövő hét elején további lehűlés várható. Csütörtökön és pénteken megélénkülhet a szél, 40km/h feletti széllökések várhatók. Jelentős csapadékra a jelenlegi előrejelzés alapján nem kell számítani. Vasárnapra és jövő hét hétfőre 1-1 mm-t mutat az előrejelzés.