20 év Furmintja a Dobogó Pincészetnél

Húsz éves a tokaji Dobogó Pincészet. A pincészet a száraz boroktól az aszúkig a teljes tokaji spektrumot átfogóan immár húsz éve változatlanul a legmagasabb minőségben állítja elő borait. Indulásukkor még nem volt divat száraz tokaji borokat készíteni, így nekik sem lehetett konkrét tapasztalatuk arról, hogy a száraz tokaji Furmint mennyire időtálló termék. Kezdetben úgy gondolták, hogy olyan 4 éves koráig biztosan megtartja értékeit. Aztán az évek múlásával kiderült, hogy boraik nagyszerű kondícióban vannak akár tíz év elteltével is. Most lehetőség nyílt arra, hogy a szakmával együtt ők is értékeljék, az egyes évjáratok hogyan őrizték meg értékeiket az elmúlt 20 év során.

A Dobogó Pincészetet 1995-ben alapította meg a Zwack család a társtulajdonos Domokos Attila irányításával. A Zwack tulajdonosi háttér miatt az ember hajlamos arra gondolni, hogy egy ilyen világcégnél valószínűleg a borászati részlegük technológiája is nagyüzemű. A helyzet viszont ennek épp az ellenkezője. A Dobogó Pincészet egy valódi kézműves cég tündéri, tradicionális érlelőpincével, ugyanakkor a legkorszerűbb fűthető-hűthető kóracél tartályokkal felszerelt feldolgozó-pincével. A borászathoz egy 5 hektárnyi termőterület tartozik a mádi medence I. osztályú területein. A Szent Tamás dűlőben 1 ha 2008-as telepítésű Furmint, a Betsekben 1 ha 40 éves Furmint – Hárslevelű – Muskotály, az Úrágya dűlőben pedig 2,5 ha Furmint mellett ½ hektár Pinot Noir ültetvényük van. A Dobogó Pincészet mintaszerűen ápolt szőlőterületeivel 2020-ban szerkesztőségünktől kiérdemelte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka elismerő címet.

Zwack Izabella vezette fel a 20+1 évet átívelő vertikális kóstolót

A Zwack család 1840-ben alapította likőrgyártó cégét, melynek vezérterméke az Unicum. Később, 1995-ben hozták létre a Dobogó Pincészetet, a kezdetek a megfelelő birtokközpont kialakításával, és a szőlőterületek megszerzésével teltek. Az erre a célra megvásárolt, Tokaj központjában megépített Dobogó pince első említése 1869-ben történt, így nyilvánvalóan több száz éves múltra tekinthet vissza. A pince felett álló két egyszerű épület Bodonyi Csaba tervei alapján vált méltóvá egy korszerű, vonzó és esztétikus birtokközponttá. Az épületegyüttes otthonos belső udvarában fügefa, citromfa, leanderek sokasága biztosít mediterrán hangulat.

2003-tól a borászat tevékenységét a korábban a bátaszéki Eurobor-nál tevékenykedő, az Antinori család több száz éves borkészítési fortélyait kitanult Domokos Attila irányítja tulajdonostársként. A borászat vezetésében teljes nézetazonosság alakult ki abban, hogy fokozatosan közelítenek a természet-közeli irányelvek felé mind a szőlészet, mind a borkezelés vonatkozásában. Nem alkalmaznak gyomirtó szereket, rovarölő szereket és 2013 óta nincs kénezés, nincs seprőntartás, a hordókba való fejtés során zárt technológiát alkalmaznak, a hordók folyamatosan színültig töltött állapotban vannak, amit hetente kétszer ellenőriznek. Céljuk hogy megmutassák Tokaj friss, vibráló, izgalmas arcát nem csupán az aszúk, hanem a száraz borok tekintetében is, hűen maradva a borvidék több száz éves múltra visszatekintő kiváló hagyományaihoz is.

A Dobogó Pincészet Furmint ültetvénye a mádi Úrágya dűlőben

A budapesti Zwack palotában megtartott kóstolón 20+1 év birtok Furmintjának palackjai sorakoztak megmérettetésre. A bemutató kezdődött az idei, 2003-as tétellel, ami majd 2028 körül fog palackba kerülni, ám máris megmutatta „farkas-körmeit”. A 2022-es egy nehéz évjárat volt, alig esett, az aszály miatt már augusztus 31-re előre kellett hozni a szüretet. Ennek dacára az évjárat Furmintja a fajta minden szépségét megmutatja, köszönet a megfelelő kezelésnek. 2021 álomszép évjárat volt, bár a fakadás későn indult, ám a sok napsütéssel a tétel behozta lemaradását. 2020 az egyik legnehezebb év volt Tokajban, a szüret előtti időszakban hiába várták az esőt, ám a szüreti időszak közepén elkezdett esni és el sem állt vagy egy hónapig, csak azok tudtak abban az évben ilyen nagy minőséget produkálni, akik időben kapkodták le a fürtöket.

Domokos Attila bepillantást nyújtott az egyes évjáratok alakulásának körülményeiről

2019 az egyik legszebb évjárat, jelenleg ebből az évből származó palackok képezik a forgalmi tételt. Ez az évjárat jelenleg teljes vértezetben mutatja a Furmint fajta és a Dobogó pincészet szakmai színvonalának kiváló egymásra találását. 2018 igen forró nyarat hozott, nehéz volt megmenteni a savakat a borban. 2017 szép, könnyen kezelhető évjárat volt október eleji szürettel, igen szép minőséggel a palackban. 2016 nehéz évjárat volt, a suzuki ecetmuslica sok kárt okozott, a termés 30%-át tönkre tette. A maradékból szép bor készült. 2015 az egyik legnagyobb évjárat volt október eleji szürettel, amit híven tükröz a palackok beltartalma. Ebben az évben nem volt botritisz, ami csak kedvezett a száraz borok minőségének. 2014-ben a suzuki ecetmuslica letarolta egész Tokajt, elvitte a termés 70%-át, annál jobban értékelhetjük, hogy a Dobogó Pincészet ezt az évjáratot is kezelni tudta.

2013 az öröm évjáratra volt Domokos Attila szerint, értékei ma is szépen mutatkoznak a palackban. 2012 aszályos év volt, míg 2011 könnyű év volt, augusztus 1. után több eső már nem esett. 2010esős év volt, a szőlők 10-es savakat produkáltak, szükség volt az almasav lebontására. 2009-ben az évjárat sok szépet adott, ám az ország gazdasági csődhelyzete rossz közérzetet, kedvezőtlen vásárlói hangulatot hozott. 2008 Domokos Attila kedvenc évjárata volt, melyben semmi dráma nem történt. 2007 nagy erőpróbára késztette a szőlészeket, a nagy forróság, erős UVB sugárzás a levelezés újragondolására késztette a borászatokat. 2005 májusában a térségben jégeső pusztított, ám a természet behozta mégis a lemaradást, és értéket adott a szüretnek. 2004 nehéz év volt sok esővel, a 2003-as évjáratból csupán 7 palack maradt a pincészetnél, nagy élmény volt kóstolni.

Összességében a kóstoló résztvevői megállapíthatták, hogy a Dobogó Pincészetnél kimagasló szakmai munkával nagyszerű minőséget állítanak elő, ami kibírja az idő próbáját. Az elmúlt évjáratok boraiban szépen jelenik meg a gyümölcsösség, kedvesség, ami később, 10 év elmúltával háttérbe szorul ugyan, ám a helyébe lép az ásványosság, a tokaji talaj vulkános-gejzíres múltjának izgalmas jegyeivel, amit szépen egészít ki a palackbuké. A minősített bio-művelés, a szigorú szüretelési szabályok, melynek értelmében a bogyókat 1 órán belül fel kell dolgozni, 25o Celsius felett nem szabad szüretelni, továbbá a minimalizált kénhasználat meghozzák eredményüket, ami érződik a nagy minőségen. De hát mi mást lehetne elvárni egy pincészettől, amely a Zwack márkajegyet használhatja?

Dékány Tibor

(fotók: szerző + Zwack)