DiBonis, minőség a Vajdaságban

A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete idén május elején rendezte meg második seregszemléjét, a Pinceszert a budapesti Vajdahunyad várban. A borokat kóstolgatva akkor annyira megfogott minket a DiBonis Pincészet szortimentje hogy elhatároztuk, mindenképpen körülnézünk a házuk táján. A pincészet tulajdonosának, Bóni Lászlónak kedves meghívására így egy csendes őszi napon látogattunk el a vajdasági Palicsfürdőre Slezsák Zoltánnal, a Magyar Sommelier Szövetség elnökével, hogy a helyszínen győződjünk meg a pincészet teljes valójával a szerbiai Palicsfürdőn.

Palicsfürdő egykor a monarchia kedvelt üdülőhelye volt, kedveltsége Herkulesfürdővel vetekedett. A Palicsi tó vize lúgos kémhatású volt a nátrium-karbonát-tartalma miatt. Gyógyhatását a 19. században fedezték fel, ez az időszak jelentette Palics virágkorát, a szecesszió stílusában épült ki a fürdő központja. a Jugoszlávia-korszakba lépve aztán a tóba belevezették a közeli állatkert, valamint Szabadka városának szennyvizét, amivel a tó vizét elszennyezték. A tó azért így is vonzó táj maradt, közkedvelt sétáló-, túrázó központ.

A környezet esztétikus, a tó vize sajnos elszennyeződött

A Bóni család Baranyából származik, ahol édesapja szőlőjében László már gyermekkorában megismerkedett a szőlőművelés, borkészítés fortélyaival. Később a család Szabadkára költözött, László pedig a gimnáziumi éveket követően elektromérnöknek készült. Diplomázását követően 10 éven át dolgozott a szakmájában, amikor a mindennapi életbe durván beleszólt a jugoszláv háború. A szétváló tagállamok gazdasági embargóiból pozitívan került ki, majd fejest ugrott a borászatba, ami eleinte takaréklángon indult, majd egyre intenzívebben kezdett foglalkozni vele. 2003.-ben indult első komoly beruházása, melynek során rozsdamentes acéltartályokba, présbe, zúzó-bogyózóba invesztált.

A monarchia építészeti stílusát szépen megjelenítő fürdő-főbejárat renoválása tökéletesen sikrült

Míg addig csak felvásárolt szőlővel foglalkozott, 2004-től elindult a birtokfejlesztés útján, megalapítva a DiBonis Pincészetet. 5 hektáros szőlőterületet vásárolt Palicsfürdőn, és a Karlócai Szőlészeti-borászati Kutatóintézettől 2 professzort kért fel szaktanácsadónak a telepítéshez. Végül aztán inkább a saját, és nem a professzorok megérzésére hallgatott, és a telepítésnél a Shirazt juttatta főszerephez. 2007-ben elvégezte a Rohály-Mészáros-féle borismereti tanfolyamot, ami végleg kifinomította ízlésvilágát. Ugyanekkor nyitott a pálinka-készítés irányába is. 2008-ban bővítette területét.

A trezorokban is jól tükröződik a minőség

Szemléletmódja professzionális, mindig úgy gondolta, hogy ha csinál valamit, annak tökéletesnek kell lennie, amihez a teljes körű tudás alapkövetelmény. Így aztán, ha már elkövette a szakmai irányváltást, abban is a legmagasabb szintű tudás elsajátítására törekedett. Első lépésként a villányi vincellérképzőt végezte el, azután a CORVINUS egyetemen a borász szakot, végül pedig ugyanott a pálinka-szakot. Bóni László megszokta, hogy csak magára számíthat, minden beruházását a maga által megtermelt pénzből fizette ki, állami támogatást soha nem kért, nem kapott.

A DiBonis pincészet nagy kóstolóterme kiváló környezetet biztosít a nagy zamatok élményéhez (középen a házigazda Bóni László)

Maximalista szemléletével az általa készített borok, ugyanúgy, ahogy a pálinkák egyre magasabb szinten arattak sikereket. Országos visszhangot jelent számára, hogy az ország elnöke, Vucsics interjúiban folyamatosan elmondja, hogy kedvenc bora a Di Bonis Shiraz-a. Gyakran előfordul, hogy telefonhívást kap az elnök úrtól, aki jelzi, hogy Szabadka közelében jár éppen, és ha már ez így van, akkor szeretné feltölteni Shiraz-készletét egy-két kartonnal.

Ülttevény a tóparton, a kártevőket a japán kacsa-csapat tartja rettegésben

Nagyjából 5 hektáros birtokán a domináns fajták a Shiraz mellett a Cabernet franc, a Merlot, míg a fehérek között a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Muscat Otonell. Szeretné ültetvényeit fokozatosan minél természetközelebbi módon művelni, így új telepítései között a rezisztens fajtákra koncentrált. Nero, Generosa, olasz klónról származó Sauvignon Blanc, Chardonnay, Furmint mellett Kadarka is került így a területi bővítményébe.

A 1697-es zentai csata emlékére plackozott cuvée a borászat egyik emblematikus produktuma

A birtok nagysága, a borok minősége most már lassan kikövetel egy komolyabb bővítést is a feldolgozó terén, ami borturizmusra nyitott szálláshely-kialakítással, étteremmel kiegészülve az előttünk álló időszak nagy projektje lesz. Birtoka már most vonzó a borturizmus számára. A szőlő közvetlen közelében lévő esztétikus tavacska, a tóban úszkáló japán kacsák, melyeknek kedvenc fogása a szőlőkben esetlegesen portyázó meztelen csiga, a tó közelében álló kilátótorony, a félig nyitott grillező-borozó helység mind-mind a táj komplex szépségének alkotóeleme.

Bóni László a minőség megszállottja, borai, pálinkái a legmagasabb kategóriát jelentik. Ha új beruházásai célba érnek, a vajdasági borturizmus fontos stációját fogják alkotni.

Dékány Tibor