Együttműködési szerződés Egerben

EszterhazyE007

Fontos együttműködés jött létre az egri Eszterházy Károly Egyetem, valamint a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete között. A közös feladatokban a Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete is komoly szerepet kapott.

Az egri Eszterházy Károly Egyetem a továbbiak során együttműködik a Külhoni Magyar Borászok Egyesületével. Ezzel kapcsolatban Váci Kálmán Zoltán, a kutatási és fejlesztési központ főigazgatója elmondta, hogy a leglényegesebb feladat a Schams Ferenc terv kidolgozása. Ezen belül főcsapásirány az egykori kárpátmedencei szőlőfajták felkutatása, ezek különféle klónjainak begyűjtése, valamint fajtaérték kutatás. Minden feladat, ami hozzáadott értéket jelent. A kutatások potenciális felhasználási terület nem csak az itthoni, hanem a határon túli magyar borászokkal is megosztani az elért eredményeket a határainkon túl tevékenykedő magyar borászok versenyképességének fokozása érdekében. Ennek lényeges eleme a tudásmegosztás a piacra jutás segítésében is.

bakator0038

A szerződés megkötése alkalmából Pálfi Noémi, a Nagyváradi Borbarátnők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a Piros Bakator újjátelepítése az egyik legfontosabb célkitűzésük. Egyesületük 5 évvel ezelőtt  azzal a céllal jött létre, segítsék az Érmelléki borvidék újjászületését, és olyan rangra emeljék, amely méltó egykori hírnevéhez. Ennek érdekében tavaly borbált is szerveztek, amire óriási volt az érdeklődés, és ennek bevételéből a Piros Bakator fajtából 3000 oltványt sikerült beszerezni, és fiatal érmelléki termelők részére kiosztani. Jövőre pedig legalább 10.000 darabot szeretnének a borvidéken kiosztani Dr. Papp László, Debrecen polgármesterének hathatós támogatásával.  Fontos, hogy a fiatalok lássanak pozitív jövőképet maguk előtt és céltudatosan képezzék magukat, hogy a szülőföldön legyenek sikeresek.

kadarka0037

Maurer Oszkár, a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének elnöke szerint egyesületük azért jött létre, mert a maguk területén nagyszerű munkát végeznek egyenként, de összefogás eredményeként gyümölcsözőbb lehetne az együttműködés szakmai eredményeik fokozására. A cél közösségbe hívni a külhoni borászokat akik tudáshiány vagy eszközhiány miatt nem juthatnak megfelelő pozícióba. Létérdek, hogy a XXI. század követelményeinek meg tudjanak felelni, összefogással pedig gyümölcsözőbb az együttműködés. A Schams Ferenc tervbe igyekeztek sűríteni mindazon igényeket, melyek részükről megfogalmazódtak. Ebben hangsúlyosan jelenik meg a szakmai továbbképzés igénye. Ugyanakkor igyekszenek klónszelekciókkal segíteni a őshonos fajták újratelepítését. Ebben kulcsszerepet kap a Piros Bakator, valamint a Kadarka klónszelekciója.