Pinceszer másodszor

2018 január 20-a fontos fordulópont volt a Kárpát-medence magyar borászai, borvidékei számára. A Budafoki Borvárosban 12 alapító taggal megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete, melynek célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek a fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése. Május elején rendezték meg második seregszemléjüket a budapesti Vajdahunyad várban.

A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete másodszor rendezte meg a külhoni borászok legnagyobb seregszemléjét, a Pinceszert. Az első Pinceszerre 2019. november 23-án került sor a Duna Palotában. Természetesen a pandémia ezt a fesztivál-sorozatot is jegelte, de nagy örömünkre néhány év kihagyás után a sorozat folytatódik!

A PINCESZER – Külhoni Magyar Borászok Találkozója elnevezésű esemény igazán különleges és izgalmas eseménynek számít, hiszen a látogatók izgalmas gasztronómiai-virtuális sétát tehettek a mai Magyarország körül35 borászat borászai, tulajdonosai kínálták személyesen boraikat, melyek mellé autentikus borkorcsolyát is lehetett kóstolni.

A rendezvény keretében mesterkurzusokon lehetett mélyebb ismereteket szerezni a Vadászteremben a következő tematikák szerint:

A Bakator arcai

A Bakator Szövetséget 2017-ben az egyedi magyar szőlőfajták népszerűsítése érdekében hívták életre. A tagság 7 főből és két tiszteletbeli szakmai pártolóból született, így többek között Maurer Oszkár, Heit Lóránd, Málik Zoltán, Andrási László, Bencze István, Sass Krisztián, Bartos István alapító tagok mellett, Kovács Pál és Ambrus Lajos is helyet kaptak eme hiánypótló szövetségben. A Bakator szőlőfajtát a borászok saját évjáratos boraikon keresztül mutatják be a második Pinceszer nyitó mesterkurzusán. Moderátor: Kovács Pál (Debrecen) borszakíró, Pálfi Noémi (Nagyvárad) Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete és Heit Lóránd (Bihardiószeg), a Bakator Szövetség alapító elnöke.

A Felvidék borvidékei és borai

A Csallóköztől Bodrogközig 500 kilométert utazhatunk, akár borvidékről borvidékre. A mesterkurzuson ezt a távolságot próbáljuk befogni, kürti, Garam-menti, Ipoly-menti és bodrogközi borokkal. Érdekes szőlőfajták (Szent Lőrinc, Duna, Zöld veltelini), változatos, gyakran vulkanikus termőhelyek, különleges technológiák. Előadó: Geönczeöl Attila borász, borszakíró és dr. Konkoly Mihály borszakértő.

Kárpátalja borvidékei és borai

Nehéz helyzetben van jelenleg Kárpátalja, mégis 4 borász érkezik a Pinceszerre, nagyszerű borokkal. A mesterkurzuson szó lesz a helyi viszonyokról, borvidékekről, szőlőfajtákról, és kóstolunk 5-6 jellegzetes kárpátaljai bort is. Előadó: Bereczky István, a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének elnöke és kárpátaljai borászok.

Újra meggyőződhettünk róla, hogy a Kárpát-medencében a világ legzamatosabb gyümölcsei, ezen belül szőlői érnek be évről-évre. 35 pincészet egyenkénti bemutatására nem nyílik lehetőség, és mindig szubjektív, hogy egy rövid összefoglalóba ki kerül be, illetve ki marad ki, ám mégis csak ki kell emelni az élmények közül néhányat. Hogy a határon-túli sztár-borászok már szerencsére jó ideje benne vannak a hazai borkörforgásban, az örvendetes. Ők is, boraik is jól ismertek, ezért hogy a Geönczeöl Attila, Balla Géza, DiBonis, Bott Frigyes, Nachbil, Maurer Oszkár, Világi Pincészet, Heit Lóránd, Darabont, Yanka, Palík, Nagy Anna, Lingó, Bóna, Szabó pincészet borai kitűnőek, az már szerencsére közismert. Mégis mellbevágó volt egy-egy különösen szépen elkészített dolgozatot ízlelgetni.

Reméljük, a katasztrófa-sorozatnak vége szakad, és a következő Pinceszerre már nem kell majd újabb három évet várni!

(Dékány Tibor)