Augusztus 9-től Füredi Borhetek

Idén augusztus 9 és szeptember 1 között rendezik meg a Balaton régió legtradicionálisabb borfesztiválját, melynek helyszíne a füredi Tagore sétány, valamint a Kisfaludy színpad. A Borhetekmegújul, mivel minden este a borházak közé emelt két kis színpadon szól majd a zene 21-24 óra között. Az élő muzsikálás a borozáshoz és a beszélgetéshez ad kellemes kulisszát. A Balatonnál elég széles a borfesztivál-kínálat, de a Balatonfüredi Borhetek kiemelkedik a hasonló programok közül. Sok évtized tapasztalata áll a rendezvény mögött, hiszen már 87. alkalommal szervezik meg.

Koczor Kálmán, a BalatonVin Borlovagrend elnök-nagymestere

A borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak majd a Tagore sétányon. Ezúttal is csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai vehetnek részt a rendezvényen, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel. Huszonöt borász települ ki, az első boros pavilon, a hagyományoknak megfelelően idén is az év füredi borászáé, azaz Kálmán Józsefé lesz. A borvidék legjobb nedűi, harminc fajtából származó, közel háromszáz féle bor, köztük rozék, gyöngyöző borok, a kihagyhatatlan rizlingek és persze a díjnyertes borok lesznek kóstolhatóak.

Az első pavilont az év füredi borásza, Kálmán József, azaz az Arias Borászat kapja. Tizenkét féle bort kínál a borászat majd a fesztiválon: pécselyi Olaszrizling, Kékfrankos Rozé, Kékfrankos Gyöngyöző Rozé, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Sárga Muskotály, Turán, Cabernet Franc illetve balatonfüredi Olaszrizling és Szürkebarát lesz a kínálatban. A fiatal borászokból szerveződött Rizling Generáció jelenléte is garantálja a borkínálat igényességét, ahol összességében 25 pince közel 300 féle bora lesz kóstolható.

A zenei élményekről esténként legtöbbször egy-egy duo, trio vagy szólista gondoskodik majd, de lesznek olyan esték is, amikor két fellépő osztozik a három órás játékidőn. Azért indokolt a két színpad, mert egy helyről nem lehetne lefedni az egész területet. Szól majd a zene 1,5 órát itt majd 1,5 órát ott. A zenélések elsősorban jó hangulatot teremtenek a borozáshoz, beszélgetéshez. Semmi esetre sem koncert jellegűek. Stílusokat tekintve, amivel biztosan találkozhatnak a borbarátok: sok népzene, jazz, népszerű slágerek, sanzonok, blues, spanyol gitárdallamok, világslágerek lesznek.

Koczor Kálmán nélkülözhetetlen jobbkeze lánya, Dóra

Hogy miért a füredi a legegyedibb Balaton-környéki borfesztivál, arról Koczor Kálmán balatonfüredi borász, a BalatonVin Borlovagrend elnök-nagymestere beszélt az MR1 Kossuth rádió „Hajnaltáj”c. reggeli műsorában. „A füredi a legértékesebb múlttal rendelkező fesztivál, részben ez adja különlegességét. Már a múlt század harmincas éveiben is rendeztek borfesztivált, amit aztán a termelőszövetkezeti rendszer utolsó éveiben felújítottunk. 1992-ben az Önkormányzat vette kezébe a rendezvényt, akkor indultak a Füredi Borhetek. Akkor született meg a fesztivál pontos nyitónapjának meghatározása, mely szerint az augusztus 20-át megelőző második hétvégén, szombat a nyitónap. Ez mostanra csak annyival módosult, hogy a nagy melegek miatt a megnyitó általában ez előtt egy nappal, péntek este van. Példamutató elhatározásunk volt már rögtön a kezdetekkor, hogy műanyag poharakat nem használunk, csak üvegpohárba lehet a borokat kitölteni, azóta egységesítettük a pohárellátást. Akkor született meg az elhatározás arra vonatkozóan is, hogy a pavilonok csak természetes anyagokból készülhetnek, elsősorban fából meg nádból. Az első alkalomra a gazdák költségére építettük ki a pavilonok ivóvízellátó, valamint szennyvízelvezető rendszerét. Idén még továbbléptünk a környezetbarát fesztiválszervezés irányában, műanyagmentes lesz a fesztivál, az ásványvizet is csak üvegpalackból lehet majd kínálni. Ez a mi hozzájárulásunk a környezetvédelem terén.” Mondta Koczor Kálmán, a BalatonVin Borlovagrend elnök-nagymestere, a Magyar Bor Akadémia tagja.