Illatok megmérettetése

Manapság, amikor a fehérborok világában, immár két-három évtizede a könnyedebb, kevesebb alkoholt tartalmazó, egyszerűen azonosítható fajtajelleggel rendelkező borok a divatosak, egy jól elkészített illatos bor általában sikerre számíthat. (Nota bene: a vörösboroknál is megindult egy efféle fogyasztói ízlésváltás.)

Tesztünk is igazolta mindezt. A bizottság által bírált borok jelentős többsége kiválóan, vagy igen jól, de megfelelt a fogyasztói elvárásoknak. (A tesztben most nem értékelt borok többségére is érvényes ez a megállapítás, azoknál leginkább valamilyen technológiai vagy erjedési hiba okozta, hogy az elemzésből kimaradtak) A fajtakör, amiről szó van, nem igazán széles. Az Irsai, a Cserszegi, a Tramini, és a hagyományos muskotályos fajták (Sárgamuskotály, Muscat Ottonel) mellé talán még a Királyleányka, a Müller-Thurgau férne be. Ezek közül szinte mindegyik szerepelt bírálati listánkon. Többségük (16 minta) jól helytállt, a 83-88 pont közti pontértékek magukért beszélnek. Szóval, ebben a versenyben sűrű a mezőny.

Ha tanulságokat kell keresnünk, néhány dolog leszögezhető: kulcskérdés a szüret időpontjának helyes megválasztása (kell a jó savháttér, és csekélyebb alkoholtartalom). Az előző megállapítás különösen fontossá válhat a klímaváltozás tükrében, amikor is egyes, korábban is savvesztésre hajlamosnak ítélt fajtákból kell hasonló stílusú borokat készíteni. Az irányított és nem a véletlenre bízott erjesztés vezetés kötelező (hűtés, tápsó, élesztő kiválasztás stb.). A gyors készre kezelés, a pórusmentes tartályok adta lehetőségek és a házasítások tudatos használata, valamint az esetleges szaturálás (gyöngyöző tételeknél) mértékletes és okszerű alkalmazása szintén javíthatja az elkészült borok minőségét. Tesztünket egyébként a Feind Borászat késői Sárgamuskotálya érte el a legmagasabb pontot, ezúton is gratulálunk hozzá. Jelen cikkünkben azonban csak száraz borokat értékelünk szövegesen.

Májusi bortesztünk beszámolója a Bor és Piac magazin 2019/5‒6. számában folytatódik. A magazin itt rendelhető meg kedvezményesen.