Új programlehetőségek az Etyeki Kúriánál

Az Etyeki Kúria Borgazdaság több mint húsz éve meghatározó szereplője a hazai borkultúrának, az Etyek-Budai Borvidéken a kérlelhetetlen minőségcentrikusság szimbóluma. Most lehetőség nyílik arra, hogy a borászat attraktív épülete konferenciák, tréningek, családi összejövetelek színtere legyen.

Az Etyeki Kúria Borgazdaság több mint húsz éve meghatározó szereplője a hazai borkultúrának, jelenleg két területen, az Etyek-Budai és a Soproni borvidéken gazdálkodik 54 hektáron. Etyeken a sauvignon blanc, a chardonnay valamint a pinot noir a meghatározó fajta, míg a kékfrankos és a merlot a balfi dűlőkben terem. Mérész Sándor főborász 2019-ben jubilál, pont tíz évvel ezelőtt csatlakozott a Kúria csapatához.

A 2013-as bővítés és modernizáció óta látványos helyszínként szolgál mindazoknak, akik érdeklődnek a borok iránt és szívesen kimozdulnak a természetbe. Idén tavasztól az Etyeki Kúria Event egy újabb rendezvénytérrel, a Kúria Pavilonnal gazdagodik, még több lehetőséget biztosítva arra, hogy kisebb privát összejövetelektől, a közepes családi eseményeken át, a legnagyobb vállalati rendezvényekig válogathassanak az érdeklődők. Ebből az alkalomból invitálta a Kúria meglévő és leendő partnereit, a Chill with us! Taste with us! mottó jegyében, hogy átélhessék a programok nyújtotta élményeket.

Az új rendezvénytérrel együtt összesen négy helyszínen – a Vinotékában, a nyáron terasszal egybenyitható Üvegteremben, a Régi Pincében és a Pavilonban – várják a vendégeket. A Vinotéka – mintegy 20 fő befogadásáig – kisebb kóstolásokra alkalmas, szezonban a hét minden napján fogadják az érdeklődőket, akik a látogatás alatt megtapasztalhatják, hogyan ötvöződik egy modern borászat funkcionalitása az építészeti design-nal, bevezetik a gravitációs szőlőfeldolgozási eljárások érdekességeibe, betekintést nyerhetnek a tartályos, a fahordós érlelő terekbe, a palackozóba és végig kóstolhatják a borkínálatot.

Az Üvegterem kapacitása az elrendezéstől függően, 60-80 fő, jó idő esetén a terasszal összesen 120 főnek adhat helyet. A hangosítással és vetítéstechnikával felszerelt terem borkóstolós ebédeknek, vacsoráknak, céges megbeszéléseknek, valamint kisebb konferenciáknak vagy csapatépítő programoknak nyújt tökéletes helyszínt.

Hasonló típusú rendezvényeket tudnak fogadni a jövőben az új Pavilonban is, melynek 200 fős befogadóképessége lehetőséget nyújt nagyobb vállalati események megrendezésére is. Így akár párhuzamosan is használhatók az egyes terek. Mind az Üvegteremnek, mind pedig a Pavilonnak saját kiszolgáló tere van egy-egy catering konyhával. Válogatott catering partnerekkel dolgoznak, akik igény szerint az egytálételtől a gálavacsoráig különféle étkezési megoldásokat tudnak biztosítani.

A Borgazdaság saját kiajánlású programjai is a borkultúra köré épülnek, beépítve a borkóstolás módszerét, a borkészítés lépéseit az egyes elemek közé, mint például a GasztroSOKK, a Cuvéezés vagy a bonbonkészítés. A GasztroSOKK program játékosan vezet be az ízek és illatok világába, több részből tevődik össze: az illatminták felismerésétől, a borkóstolás módszerének megismerésén keresztül a saját bor- és ételpárosítások kialakításáig. A szervező a Cuvée készítés esetében választhat, hogy fehér vagy vörös cuvée-t szeretnének-e készíteni a résztvevők. A Régi Pincében vakkóstolás után az Etyeki Kúria kollégái segítségével állíthatják össze saját házasított borukat, amelyet utána palackoznak, dugóval lezárnak, kapszuláznak és saját címkével ellátnak, a rendezvény végén pedig haza is vihetnek.

A Gingalló Csokoládéműhely segítségével a csokoládékészítés rejtelmeibe vezetik be az ínyenceket, akik saját maguk keverik ki a különböző töltelékeket, majd díszítik a saját bonbonjaikat. Aktív programokra vágyóknak Kúria Kincse kincskereső programokat, a csillogást kedvelőknek a fimsztárrá vagy festőművésszé válás lehetőségét is ajánlják. Ugyanakkor, ha valaki zenével vagy akár tánccal szeretné kiegészíteni az eseményét, arra is van mindig naprakész ötlet, különböző stílusok közül választhatja ki a megrendelő az esthez leginkább illő zenei műfajt.

Rendezvényeik színvonalát tükrözi, hogy a Kúria saját rendezvényeket is szervez, a három legnagyobb saját szervezésű programja a tavaszi Pinot Noir Vertikális Kóstoló, a különböző évjáratok és hordóminták kóstolásával, a júniusi ChardonnÉJ (idén június 22-én), ahol hazai és nemzetközi borászatok válogatott chardonnay tételeiket mutatják be, kulináris és zenei csemegék kíséretében, valamint a kortárs művészetet támogató Borbála Napi Nyitott Pince decemberben.