Történelmi szőlőtőkék között ‒ Magyar borászati tanulók Franciaországban

„Életem egyik meghatározó 3 hetét tölthettem Franciaországban úgy hiszem, nem akarok haza menni.”

Pedig egy idő után bizony haza kell térni, hiszen a külföldi országban megszerzett tudást, egy kis ügyességgel nagyon jól lehet használni Magyarországon is. A fenti idézet az egyik résztvevő diáktól származik, akit elvarázsolt a francia vidéki élet szépsége. Ha Burgundiáról esik szó szinte mindenkinek a kiváló Chardonnay és Pinot noir borok jutnak eszébe a dijoni mustár mellett. Nem véletlen tehát, hogy az Inveris Alapítvány is ezt a francia régiót választotta még 2011-ben, hogy a szakmai tapasztalatok hazája legyen a fiatal magyar borásztanulók számára. Két borászati iskolával összefogva azóta immár hagyománnyá vált a magyarok jelenléte a méltán híres burgundiai Côte de beaune-i borvidéken.

A 2017-es és 2018-as években összesen 16 tanuló vett részt szüreti és pincemunkákban a résztvevő szakiskolák által delegált tanárok vigyázó tekintete előtt. A finanszírozást az Erasmus + program szakképzést támogató konstrukciója biztosította. A program keretében középfokú szőlész-borász szakképzésben résztvevő diákok részesültek nyelvi, szakmai és kulturális felkészítésben, majd utaztak a szüreti időszakban 3 hetes szakmai gyakorlatra Burgundia híres borvidékére. A gyakorlat során a hazai és francia szakmai eljárások hasonlóságai mellett sok különlegességgel is találkoztak a résztvevők: a telepítés, az élesztők használata, a biodinamikus módszerek terén. A felkészülés során pedig egy metszés szimulátor szoftvert is kipróbálhattak, aminek segítségével tantermi keretek között sajátíthatták el a különböző fajták metszési technikáit és gyakorolhatták is tét nélkül a metszési műveleteket. A legnépszerűbb programok közé tartozik évek óta a Veuve Ambal pezsgőgyár és egy helyi kádárüzem látogatása.

A szakmai gyakorlatoknak minden területen fontos szerepe van a foglalkoztatásban, hiszen a diákok itt szereznek először valós munkatapasztalatokat, amely akár a további pályaválasztásra is meghatározó lehet. Különösen izgalmas az, ha mindezt külföldön végzik, ahol a más kultúra és az idegen nyelvi környezet is nagy kihívást jelent.  Hazatérve viszont annál motiválóbb tud lenni, ha kint megismert újdonságokat be tudjuk építeni a hazai gyakorlatban.

A projektet szervező Inveris Alapítvány úgy gondolta, hogy fontos olyan pincészetek részvétele és kiutazása, amelyek szeretnék bekapcsolódni a szakmai gyakorlati képzésbe európai szinten is. Így a kisjakabfalvi Jackfall pincészet is lehetőséget kapott, hogy két tanulmányút keretében végigkísérje a Franciaországban lezajló szakmai gyakorlat menetét, bővítse tudását és megismerje a francia pincészetek jó gyakorlatait.