Magyarország volt a díszvendég Gleizé-ben

Magyarország volt a díszvendége a franciaországi Gleizé Európa-hetének.

 

Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója elmondta: „Ismét bebizonyosodott, hogy ha a valódi értékek kapnak szerepet a nemzetközi kapcsolatokban, semmilyen politikai vagy kommunikációs manipuláció nem képes befolyásolni egy ország megítélését.”

A Lyon vonzáskörzetében fekvő, a Beaujolais-borvidék egyik fellegvárának számító kisváros saját kezdeményezésére választotta Magyarországot május 9. és 13. között megrendezett Európa-hét partneréül.

Havasi János tájékoztatása szerint május 9-én Gleizé városházának parkjában hazánkat bemutató szabadtéri kiállítás nyílt, 11-én pedig magyar népmeséket adtak elő francia színészek a helybeli gyerekeknek, majd Liszt Ferenc négykezeseiből rendezett hangversenyt Elodie Vignon és Stefan Cassar zongoraművész.

A magyar rendezvények fő programjaként szombaton népzenei estet és táncházat tartottak a kisváros egyik rendezvénycsarnokában. A mintegy százfős francia közönség számára Havasi János mutatta be a legjellemzőbb magyar népi hangszereket, majd a párizsi, lyoni, grenoble-i és genfi amatőr muzsikusokból álló együttes zenéjére dunántúli, mezőségi és moldvai csángó táncokat tanítottak Körösi Csoma-ösztöndíjas fiatalok.

A polgármester részvételével lezajlott rendezvény koordinátora a lyoni Magyar-Francia Egyesület volt. Elnökének, Gábor Áronnak figyelme még arra is kiterjedt, hogy hagyományos magyar sütemények és italok is kerüljenek az asztalokra.

(Forrás: MTI)