Kihirdették a Vinitaly idei díjazottjait

Photo Ennevi-Veronafiere

Az 1996-ban alapított Vinitaly Nemzetközi Díj az olasz és nemzetközi személyek, cégek vagy intézetek számára a borászati területen végzett erőfeszítéseikért. A díjat április 7-én, a kiállítás és szakmai vásár megnyitója előtti gálavacsorán mutatták be. A Vinitaly Nemzetközi Díjat idén hárman nyerték el. Az egyiket az Ornellaia kapta, kiváló borainak elismeréseképpen, a másikat Leon Liang, a kínai borászati oktatás legjelentősebb innovatív iskolájának egyik alapítója, valamint Demei Li borász, aki először segített kínai bort nemzetközi díjhoz. A szintén a Vinitaly által szponzorált, nagyra becsült Év Borászati Kommunikátora díjat az amerikai Madeline Puckette nyerte el.

A díjazottakról röviden:

Az Ornellaia egy bor és birtok ami elég rövid idő alatt az „Olaszországban készült” szimbólumává vált. Csak 1982-ben alapítoták, így az új olasz borkészítési előírásokat követi. Az Ornellaia sikeres gyártója számos világszerte keresett borfajtának. A birtok zászlós bora a Bordeaux párosítva az Ornellaia Bolgheri Rossoval Olaszország egyik igazi kultikus bora, és a 100%-os Merlot Masseto is valószínűleg egyre híresebb és népszerűbb lesz. Talán fontosabb, hogy az Ornellaia segített divatba hozni egy új jelentős olasz bor megnevezést, a Bolgherit, ami egylkor egy vad tengerparti vidék volt, ahol markák és coboyok uralkodtak, nem a bor. Giovanni Geddes da Filicaja, ügyvezető igazgató jövőbe néző gondolkodásának köszönhetően az Ornellaia a toszkán Frescobaldi családé, és egy igazi luxusmárkává vált. Minden évben híres művészeket kérnek fel, hogy alkossák meg a címkéket, és írjanak alá 111 nagy üveget, amelyeket aukciókon mutatnak be, és ezek az egyedi darabok gyűjtőkhöz, borimádókhoz kerülnek a világ minden tájáról.

Leon Liang már több mint 10 éve nagyszerű és szenvedélyes támogatója az olasz bornak, és tudását számos olaszországi tanumányút során tökéletesítette. Az egyetlen kínai mester sommelierrel, Yang LV-vel megalapította a Grapeát ‒ a legfontosabb és innovatívabb iskolát Kínában. A Grapea csapatából 2018-ban több mint 20 ember tartott több mint 150 szemináriumot és borkóstolót 14 városban Kína-szerte. A Grapea együttműködik a borvilág legfontosabb nemzetközi szövetségeivel és a olasz konzorciumok száma is növekszik. Leon Liang, éppen ezért, a kínai borpiac lényeges mérföldkővé vált, nem utolsósorban azon rendkívüli készségével, hogy tudja, hogyan juthat el az ágazat világába és a kínai fogyasztókhoz egyaránt, ugyanakkor kiemeli az olasz borok egyedi sajátságú minőségét, ahol a sokszínűség és a vállalkozói tehetség rendkívüli egyedülálló ritkaságot alkotnak. Liang következésképpen a Kínából behozott finom borok újjászületésének a legjelentősebb eleme és létfontosságú partner a fejlődési trendek és az ország jövőbeni borpiaci forgatókönyvek megértésében.

Demei Li a Pekingi Egyetem Mezőgazdasági Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Kar docense,meghívott tanár az ESA Angers-ben, Franciaországban. Demei Kína vezető borásza, és vezető szerepet tölt be a kínai borászatok minőségének javításában. Ő volt az első kínai felelős borász ​​és technológiai igazgató Kína francia kormánnyal közösen vállalat projektjében, a Domaine Franco Chinoisban. Kínában több borászattal is foglalkozik, köztük a Helan Qingxuevel, a Leirenshou Ningxiával és a Tiansaijal, a Zhongfeijel, valamint a Xinjianggal. 2011-ben, amikor ő volt tanácsadó borász a Helan Qingxue szőlőültetvényén, akkor az évben a borászat Jia Bei Lan bora nemzetközi trófeát nyert a Decanter World Wine Awards-on (Borosüveg Világ Bor Díjátadón), Londonban; ez volt az első alkalom, hogy a kínai bor valaha is megnyerte ezt a díjat. Tény, hogy Li professzor vitathatatlanul Kína legkiválóbb borkészítője, és sokan Michel Rollanddal egy helyen említik Kínában. Li Demei feladata, hogy segítse a kínai borok minőségének fejlődését globális színtéren, különféle tanácsadási munkáival, különösen Kína északnyugati részén, Ningxia és Xinjiang tartományokban. Demei megnyerte a 2012-es Wine Intelligence 10-for-10 Business Award-ot (Bor Intelligencia 10-ből 10 Üzleti Díjat), és a 2013-as Decanter Power Listet (Borosüveg Teljesítmény Névsort), és nevezték a 10 legjelentősebb, legbefolyásosabb italgyártásban szereplő borászati tanácsadó közé. Újságíróként Demei számos kiemelkedő borászati ​​kiadványhoz járul hozzá, beleértve a DecanterChina.com-ot is. Az Oxford Companion to Wine (4. kiadás) egyik munkatársa.

Madeline Puckette egy fiatal amerikai borász és blogger, valamint a sikeres blog, a WineFolly.com ‒ amely tájékoztatást és hozzáférhető tartalmat nyújt a borok számára kezdőknek és szakértőknek egyaránt az informatív infographics és a lenyűgöző írási stílusnak köszönhetően ‒ társalapítója. 2013-ban Puckette megnyerte az Év Borászati Bloggere címet, és azóta a The Washington Postban, a The Wall Street Journalban és a The New York Timesban is publikál. 2018-ban „Wine Folly: Magnum Edition, The Master Guide” című könyve az Amazon 5 elsőszámú gasztronómiai könyvei között volt. Az Egyesült Államokon kívül a Wine Folly-könyvet Nagy-Britanniában, Hollandiában, Kínában, Japánban és Oroszországban is árusították. Az IWSC-vel (International Wine and Spirit Competition – Nemzetközi Bor és Rövidital Verseny) közösen létrehozott az Év Kommunikátora Díjat Londonban november 13-án is be fogják mutatni.

(Forrás: Vinitaly, fotó: Photo Ennevi-Veronafiere)