Vinitaly a magyar kiállítók szemszögéből

A Veronában, 2019. április 7-10. között megrendezett 53. Vinitalyn a Wines of Hungary nevű standon jártunk. A Vinitaly 2019 kiállításon mintegy 4.520 kiállító vesz részt a világ 35 országából. A Római Magyar Nagykövetség és a Milánói Főkonzulátus közös szervezésében idén öt magyar kiállító, négy tokaji (Bodvin Pincészet, Grand Tokaj , La Favorita,  Pajzos Tokaj) és egy badacsonyi borászat (Villa Sandahl) képviselte Magyarországot a világ egyik legnagyobb nemzetközi borvásárán.

Az új magyar borstratégia jegyében a cél a magyar bor megítélésének még magasabb szintre emelése és exportcélú együttműködések kialakítása a világpiacon.

A magyar kiállítók április 7-én egy szervezett kóstoláson mutatták be a következő borokat a nagyközönségnek a rendezvény keretében, Gál Helga sommelier, a Borászok Barátja (2016) előadásában:

– La Favorita: Aquatis Tokaj Cuvée, 2016
– Villa Sandahl: „Ball of fame”Rhine Riesling, 2017
– Grand Tokaj: Grand Tokaj Esszencia, 2013
– Orosz Gábor: Tokaj Aszú 6 puttonyos, 2013
– Pajzos Tokaj: Pajzos Aszú  5 puttonyos, 2006

A kóstolás előtt Bozzai Zsófia, a Bor és Piac magazin főszerkesztője kérdezte a borászatok és a stand képviselőit a helyszínen arról, mit várnak a Vinitalyn való részvételtől, merre nyitnának a nemzetközi piacon, valamint a rendezvény hangulata, a magyar stand is érdekes beszédtémának bizonyult.

Győrffy András,

Grand Tokaj: „Most először vagyunk itt, a Vinitalyn. Szeretnénk, hogy minél többen megismerjék a Grand Tokajt és a borvidéket. Elsősorban a nemzetközi kereskedőket célozzuk meg, de a szervező Olaszország is fontos lehet. Az olasz embereknek ízlik a Tokaji,szeretik kóstolni, megpróbáljuk el is adni nekik. Az importőr keresése a legfőbb célja annak, hogy itt vagyunk.”

Dán Kacskó Fruzsina, LaFavorita:„Egy magyar származású híres divattervező hölgy, a milánói Adrienne Vittidini a tulajdonos és azért nem Vittadini a borászat neve, mert a divatcég miatt nem használható a neve, de a La Favirota a kedvenc operájukra utal, ezért vannak a zenei elnevezések a borok között is.Én személy szerint a Sárga muskotályra koncentrálok a boraimmal, mert úgy gondolom, hogy egy alulértékelt szőlőfajta. A Király dűlőben van egy majdnem háromhektáros területünk, ahol teljesen vegyszermentes műveléssel dolgozunk. A Sárgamuskotályból készül egy cuvée-nk: Furmint Hárslevelű és Sárgamuskotály, van egy habzóborunk, ami 100% száraz Sárgamuskotály. Néhány helyen Olaszországban is értékesítjük borainkat, de legfőképpen Amerikában, mert a tulajdonosok ott élnek. Idén először azonban ott leszünk a VinCE fesztiválon áprilisban, és akkor Magyarországon is bemutatjuk ezeket a borokat.”

Palkó Zsolt, Villa Sandahl: „Most vagyunk itt másodszor, két éve voltunk legutóbb. Szeretnénk Magyarországon kívül is piacot szerezni. Olaszországban nekünk nincsen még kereskedőnk, de itt rengeteg nemzetközi kereskedő megfordul, ezért bízom benne, hogy sikerül valakivel kialakítanunk kapcsolatot.Nem régen vagyunk itt, de azt látjuk, hogy vegyes a látogatók összetétele, az olaszok mellett nagy számban érkeznek más országokból is.”

Laurent Comas, Pajzos Pincészet: „Nehéz úgy érvényesülni a Vinitalyn, hogy nincsen olasz borunk. Mivel azonban idejönnek a buyerek a világ különböző pontjairól az olasz borokért, arra esélyünk van, hogy nálunk is vásároljanak, vagy hogy hírnevet szerezzünk magunknak. Azért vagyunk itt, mert ez nagy segítség nekünk is, és az MTÜ (Magyar Turisztikai Ügynökség) támogatásával és az öt borászattal sikerült összehozni egy szép magyar standot, úgy, hogy hoztuk a magyar bor dizájnt és az installációkat. Ebből a szemszögből ez egy próba az MTÜ-nek is; később megosztjuk majd a tapasztalatainkat, egyeztetünk a kijövetel különböző vonzatairól, feltételeiről. Nem egyszerű ide kijutni, még akkor sem, ha csapatban vagyunk:sok szervezés eredménye, hogy készen legyen minden, a lehető legjobb körülmények között tudjunk dolgozni.”

Orosz Gábor, Bodvin Pincészet: „Nagy segítség, hogy a konzulátussal kijöhettünk.A kereskedőnkön keresztül forgalmaztuk Olaszországba a borokat, illetve ezen kívül 16 országba az aszúbort. Mindig is úgy gondoltam, hogy az észak-olasz egy fontos piac, csak valahogy nem vesszük észre. A Vinitalyn is látható, hogy mennyi érdeklődő van, az emberek kedvelik az édes borokat és az aszúborokat. Tavaly eljöttünk, hogy keressünk olyan importőrt, aki Észak-Olaszországban dolgozik, és úgy néz ki, hogy sikerül is találnunk. Az előző évben sok megrendelésünk volt, 10-20 kartonokkal rendeltek volna éttermek, csak nem volt importőrünk. Idén ugyan nem a Vinitalyn, de egy olasz ismerősön keresztül, szintén segítség útján lett importőrünk. Nem egyszerű importőrt találni. Most, hogy már van, újratárgyaljuk a tavalyi megrendeléseket, és az importőr fog foglalkozni többek közt a rendelt tételek kiszállításával, valamint megpróbálja eladni azokat a borokat, amiket tényleg nem könnyű eladni, például az édes borokat. Bár éppen most hallottam, hogy az amerikai piacon szeretik az édes bort.”

Bótáné Csuka Ilona, Expo Consulting Kft.: „Az idei Vinitalyra 125. 000 látogató érkezett, ebből  majdnem 50 ezer a regisztrált külföldi. Kovács Ádám Zoltán római nagykövet és Csiszár Jenő milánói főkonzul a stand fő szervezői. A stand nagyobb lett tavalyhoz képest, 25 nm-esre bővült. A Vinitalyval párhuzamosan, itt a helyszínen folyik a Sol&Agrifood olívaolaj és delikát élelmiszerek szakvására is ahol 330 kiàllìtò mutatja be termèkeit .”