Befejezetlen történet

Dr. Schieber-Horváth Anita Baján született, ott is érettségizett a III. Béla Gimnáziumban 1995-ben. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1995-ben szerzett doktori címet. Diplomája megszerzését követően ügyvédként dolgozott. 2009 óta a szekszárdi Schieber Pincészet tulajdonosa.

„Baján születtem, a családom mezőgazdasággal, édesapám ezen belül is növénytermesztéssel foglalkozott, viszont dédszüleim, nagyszüleim szőlőt is műveltek. Kisgyermekkorom legszebb emlékei közé tartoznak a közös szüretek rokonokkal, barátokkal. A nagyszüleim birtokai Baja, Rém, Borota térségében voltak, és a maguk örömére művelték a szőlőt.

Az élet aztán engem egészen más irányba sodort. Baján, a III. Béla gimnáziumban érettségiztem 1995-ben, ezt követően a Pécsi Jogtudományi Egyetemen folytattam a tanulmányaimat. Mivel már 14 éves koromban elhatároztam, hogy a jogi pályát választom, ehhez célirányosan választottam már a gimnáziumot is. Úgy éreztem, hogy ez a pálya nagyon sokrétű, szinte megnyitja a lehetőségeket az ember számára. Így aztán Pécsett szereztem meg a doktori címet, ami számomra egy nagyon jó indíttatás volt a borászat irányába. Pécsi egyetemistaként gyakorta látogattunk át a közeli Villányba, még olyan is volt, hogy kihelyezett egyetemi szemináriumok voltak Bock Józsi bácsinál. Ezek felerősítették bennem ifjúkori emlékeimet, és elmélyítették viszonyomat a borok világával, egyre jobban vonzottak a borközeli élmények, hogy egy pohár bor mellett barátságok szövődnek, problémák oldódhatnak meg, félreértések tisztázódhatnak. Egy jó beszélgetés elindítója gyakran egy jó bor, ha valaki ezt nem érzékeli, akkor nem is tudja hitelesen képviselni.”

Dr. Schieber-Horváth Anita portréjának teljes változata Dékány Tibor borszakíró közreműködésével a Bor és Piac magazin 2019/1−2. lapszámában olvasható.