A Schieber Pincészet a Borjour MAGNUM-on

Az év meghatározó borászati seregszemléje zajlott február 18-án a Novotel Congress Centerben. 2222 látogató, több mint 200 borászati kiállító mellett gasztronómia kiállítók, mesterkurzusok és előadások tarkították az élményszámba menő eseményt. Természetesen a Borjour MAGNUM 200-on felüli kiállítóit mind nem mutathatjuk be, ám ezekből mégis szeretnénk némi ízelítőt adni, így a borászatok közül néhányat kiemelünk. Ezúttal a Szekszárdi borvidék kiemelkedő borászatára, a Schieber Pincészetre fókuszálunk. 

Az idei Borjour MAGNUM-on a -1 szinten kapott különtermet a Szekszárdi borvidék, a villányiak szomszédságában. Ennek a két, egyaránt a dél-Pannon borrégióhoz tartozó borvidékünknek presztizsét igazolja, hogy olyan tömeg forgolódott a termekben amiben nem volt könnyű célirányosan mozogni. Odabent azért már könnyű volt megcélozni a Schieber Pincészetet, hiszen Rappay József, a pincészet főborásza, és (majdnem) mindenese már messziről integetett.

A Schieber Pincészet Szekszárd egyik legfiatalabb borászata, ám kitartással és szakértelemmel napjainkra az ország legjobbjai közé küzdötte magát, amit a sok elismerésen kívül az is igazol, hogy 2020-as évben az ország legjobbjának járó Par Excellence díjat is ők érdemelték ki. Működésük talán legfontosabb titka, hogy kisszámú, ám jól képzett és tökéletesen összeállított csapatuk szakmailag és emberileg is a végsőkig elkötelezett a cég mellett Schieber Anita irányításával.

Dr. Schieber Anita Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának tulajdonos-ügyvezetője. Anitának szülői, dédszülői vonalon volt kötődése a szakmához, de egész más területről érkezett. 2009-ben csöppentek bele férjével, Schieber Markusszal a szekszárdi borok világába, és 2010-ben vettek meg egy műemléki pincét a Kadarka utcában. 2020-ra pedig felépült modern birtokközpontjuk a  Baranya-völgyben, ahol a szőlő feldolgozása kíméletesen és  gravitációs technológiával történik. Mára 60 hektár felettibirtokon gazdálkodnak, a terület nagy része a Baranya-völgyben található, ezen kívül kizárólag a Görögszó dűlőben van ültetvényük 12 hektáron. A sokszínűség záloga, hogy még fajtákon belül is különböző klónokkal dolgoznak, többféle korúak az ültetvényeik és többféle terroirral rendelkeznek.

A borászat a szőlőhegyi táj rehabilitációjával sokat tett az egyetemes szőlőkultúra érdekében hiszen látványos tájátalakító munkákat végzett a Baranyavölgy és a Bati kereszt közötti térségben, ezt a hatvanas évek során beerdősült területet visszaadták a szőlőkultúrának, amit aztán Tabu dűlőnek neveztek el, egyelőre ideiglenesen. Úgy állították össze a szőlőfajtákat ezen a 14 hektáros területen, hogy abból komplett bikavért készíthessenek.  Van itt Kékfrankos 5 féle klónból, Kadarka 11 féle klónból, Syrah és Merlot 3-3 féle klónból, Cabernet Franc 2 féle, valamint Cabernet Sauvignon 4 féle klónból. Ezek között külön érdekesség, hogy a Syrah egyik klónja egy cca. 130 éves Ausztráliában szelektált tőkeállományból származik, melynek egészen egyedi az ízvilága.

Az erdőtől visszahódított területen természetesen igen nagy a vadkár veszélye, így aztán az egész területet körül kellett keríteni, ami most már gyönyörűen el is készült. A birtok a Baranyavölgyben is bővült, a borászat helyéről kitermelt földdel feltöltöttek egy visszafelé homoruló kisebb területet a Baranya-völgyben, ahol így remek plató alakult ki 1 hektár Chardonnay (pezsgőhöz!), és 1 hektár Malbec eltelepítéséhez.

2019-ben Szekszárdon elsőként kezdtek saját pezsgőt készíteni, és 2021-ben megérkezett a saját palackban erjesztett pezsgőkészítéshez szükséges technológiájuk is. Ez jelentős fejlesztés, ezzel is megpróbálják visszatükrözi az eleganciáról vallott filozófiájukat. Telepítettek háromféle rezisztens fajtát is. Szőlőinket AKG rendszerben művelik, azaz minősítetten környezetbarát módon. Nem használunk felszívódó növényvédő szereket, se gyomirtó szereket. Elhatározott céljuk, hogy minden évben két hektár szőlőt állítanak át a biotermesztés irányába, ami 2018-ban kezdődött meg a nagy diófa melletti ültetvényen, ami ma már tanúsított bioterületként működik.

Az idei Borjour MAGNUM-on a Nagy Borok kóstolótermében csodálhattuk meg a Schieber Pincészet Tabu Kékfrankos magnum palackját. A szekszárdi borászok ugyanúgy mint a villányiak, esküsznek arra, hogy magnum palackban szebben érnek be a borok.  A kóstolást követően úgy találtuk, valószínűleg igazat mondanak!

Dékány Tibor