Megjelent a Bor és Piac magazin idei első száma

A Bor és Piac magazin 2019-től megújult külsővel és gazdagabb belsővel jelent meg. Ezen kívül talán azt is észrevették az olvasók, hogy online is dinamikusabbá váltunk, napi 4-5 hazai és nemzetközi friss hírrel jelentkezünk.

A magazinosabb megjelenést a látványos képek, egy tehetséges grafikus és egy új nyomda biztosítja. A tartalom pedig a Rezümé rovattal bővül, valamint több rovatban változtatások történtek.

A főszerkesztő a szaklapban azt is bejelentette, hogy a Bor és Piac magazin idén, nyolcadik alkalommal is meghirdeti Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Pályázatát. Március végétől lehet pályázni, három kategóriában.

2019 első számában Tóth Katalin mesél tavalyi nyertesünkről, a Tóth Ferenc Pincészetről, valamint többek közt a Szépasszony-völgyről és az Egri Borműhelyről.

Ifj. Gál Csaba a szőlő növényvédelméről írt cikket a kezdő szőlőtermelők számára, amelyben a szőlő legjelentősebb járványos betegségeinek és kiemelt kártevőjének előrejelzését mutatja be.

Varga Zsuzsanna, Bálo Borbála és Bodor Péter a metszésről, a föld termőegyensúlyáról írt összefoglalót (Egy lián megzabolázása, avagy hogyan tartsuk kordában a kordont).

Dr. Pásti Györggyel hazánk borászatának múltjában barangolhatunk, ezúttal Budafokon.

Egy új technológiáról is tudósítunk: a TCA-mentes lezárókról.

Dr. Sólyom-Leskó Annamária borkészítés szerves hulladékának, a törkölynek környezettudatos ipari felhasználási módjairól írt számunkba, Nyitrainé Sárdi Dianával pedig a Lapszemléző rovatban ezúttal egyetlen témát járnak körül: és az elmúlt év borkóstolással, érzékszervi minősítéssel kapcsolatos kutatási újdonságait mutatják be.

Csillag Zoltán Bor a hálón címmel a Bormarketing rovatban a digitális eszközök szerepét mutatja be a témában.

A Borelemző rovatban ezúttal a Chardonnay fehérborok, illetve a Syrah és Malbec rozé- és vörösborok kerültek terítékre. A borteszteket ezen túl állandó bizottság végzi. „Úgy gondoljuk, hogy a szakmaiság egyik alapfeltétele az állandó borbíráló bizottság. Ezért az idei évtől a bortesztjeinket az Országos Borszakértő Bizottsággal és a Szent István Egyetem Borászati Tanszékével szoros együttműködésben tartjuk. Az Országos Borszakértő Bizottság tagjai közül kerül ki a Bor és Piac magazin borbírálóinak a java. Egy bizottság felépítése a következőképpen néz ki: három tag az OBB-ből, két tag a Borászati Tanszékéről, egy tag a Bor és Piac magazin képviseletéből. Változó tagjaink minden alkalommal egy-egy sommelier vagy kereskedő és egy borkedvelő művész” – olvasható a cikkben. A rovathoz hamarosan rendezvények is társulnak. „Terveink alapján minden bírálat után szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek a bortesztre beküldött mintákat. Ezeken az egyedi, különleges alkalmakon kóstolhatják meg a meghívottak a tesztünkön kiválóan szerepelt tételeket, s vethetik össze saját benyomásaikat a frissen nyomtatott újságunkban szereplő bírálatokkal” – írja Bozzai Zsófia a főszerkesztői előszóban.

A Borhistória rovatban Nagy Kornél PhD-vel az „aszúszöllőbor” nyomába eredhetünk, annak történetét ismerhetjük meg.

A „PAR EXCELLENCE a magyar borkultúráért” díjas Dékány Tibor a Beregszásztól Nagyszőllősig fekvő terület történetét mutatja be.

Végül pedig Schieber Anita mesélt a borszakírónak a saját, illetve a Schieber Pincészet történetéről.

 

Tájékozódjon a szőlész-borász szakma, a borpiac, a bormarketing újdonságairól 2019-ben is! Lapunk a Relay és Inmedio boltokban kapható, valamint itt rendelheti meg, kedvezményes áron.