Tüü Péter nyerte idén is a Sommelier Bajnokságot

Március másodikán szombaton Egerben a selejtezővel kezdődött, majd harmadikán a Gundel étterem Erzsébet termében a döntőben folytatódott a Magyar Sommelier Szövetség által megrendezett Magyar Sommelier Bajnokság. Magyarország Sommelier Bajnoka idén az Arany Kaviár étterem sommelier-je, Tüü Péter lett. 

A Magyar Sommelier Szövetség évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A verseny célja most is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyzési lehetőség biztosítása hazánkban a sommelier szakmában dolgozóknak. Az elődöntő Egerben, a Vármúzeum Dobó Bástya konferenciatermében került megrendezésre, Eger Város Önkormányzata, a Dobó István Vármúzeum és az Egri Borműhely Egyesület támogatásával. Az elődöntőből a három legtöbb pontot elérő versenyző került a döntőbe.

A döntőnek ebben az évben a Gundel Erzsébet Királyné bálterme adott otthont.

 

A verseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt és a bajnokság döntőjén személyesen is képviselte Őt Gál Péter osztályvezető úr, mint a zsűri Tiszteletbeli Elnöke.

A döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó képviselői és az érdeklődő közönség előtt mérték össze tudásukat. A döntő moderálását Fabók Mihály és Szik Mátyás háromszoros Magyar Sommelier bajnokok és Lesti Zoltán elnökségi tag segítették, akik humorukkal és magas szintű szaktudásukkal emelték az esemény színvonalát.

A döntőben a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon, ital ajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot  felkészültségükről a versenyzők. Borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során 1 üveg pezsgőt kellett 7 pohárba egyenlő részben kitölteniük szintidőn belül.

A döntő szakmai zsűri munkájában részt vett Gál Péter főosztályvezető (Agrárminisztérium), Kovács József (TG), Káli Ildikó (Tiszteletbeli elnök), Kozma Kálmán (Gundel), Virágh Csaba (Kárpátia), Szöghy Ottó (sommelier Chef de Rang), Doszpod László (Prestige Reserve), Segal Viktor (gasztronómiai tanácsadó) Litauszki Zsolt (executive chef Gundel). A zsűri elnöke Fabók Mihály  volt.

Együtt az első három helyezett

A „Magyarország Sommelier Bajnoka 2019” címet első helyezettként idén Tüü Péter nyerte el, második helyen Angerman László, míg harmadikként az első női versenyzőként döntőbe jutott Evans Victoria végzett.

A Szövetség nevében a kupákat és különdíjakat Slezsák Zoltán elnök adta át.

A 100.000 Forintos fődíjat a Törley Pezsgőmanufaktúra, mint főtámogató képviseletében Kovács György ügyvezető adta át.

Különdíjat a Petrény Pincészet és Borpanzió ajánlott fel.