Vingardium, és a szervező Harsányi Pincészet

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre Budapest legfiatalabb borfesztiválja, a VINGARDIUM Borliget az Erzsébetligetben. Egy hatalmas fákkal övezett nagyszerű parkban a legjobb borászatok kínálatával, zenei programokkal, borismereti előadásokkal, gyermekfoglalkoztatókkal, harapnivalókkal, ínyencségekkel várták a közönséget, akik benépesítették a ligetet, és remekül érezték magukat.

A Vingardium ötletgazdája Harsányi Gábor, a sárospataki Harsányi Pincészet tulajdonosa. Harsányi Gábor.  A Harsányi Pincészet birtokai Sárospatakon vannak, melynek magját 1850-ben a jelenlegi tulajdonos szépapja, Rick Jakab hozta létre, aki Sárospatak első patikájának alapítója volt. A patika ugyanúgy, mint a szőlőbirtok apáról fiúra szállt, igazi virágzása a dédapa, Rick Béla korában teljesedett ki, aki mezőgazdasági diplomát is szerezve szakemberként, a kor legmagasabb színvonalán fejlesztette és művelte tovább a Rick testvérek szőlőgazdaságát.

Harsányi Gábor, a fesztivál ötletgazdája és alapítója

A Rákosi-korszakban a birtokot természetesen elkobozták, de a családi borászatot Dr. Harsányi Ádám (Rick Béla unokája) karolta fel a hetvenes években, aki ugyan Budapesten volt orvos, aki kardiológuskánt a Szabolcs utcai kórház intenzív osztályát vezette, de a családi hagyományok és a szíve Sárospatakra húzták. A kárpótlás során az eredeti szőlőbirtok nagy része visszakerült a család tulajdonába, de a fő cél még ekkor is elsősorban a családi hagyományok folytatása volt.

Szőlőterületeik a tokaji borvidéken, Sárospatak mellett találhatóak, a Kútpatka, a Királyhegy, a Megyer és a Ciróka dűlőkben. Közel 9 hektárnyi termőterületen dolgoznak, főleg hagyományos tokaji szőlő fajtákkal – furminttal, sárgamuskotállyal és hárslevelűvel. Hisznek benne, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan művelve a szőlőt, a különböző fekvésű és talajszerkezetű dűlők jobban tudnak kiteljesedni. A kézművesség náluk nem csak organikus művelést jelent, hanem a szőlőre való gondos odafigyelést is,a természetességre való törekvés a pincében is legfőbb irányelvük, melyet a tradíciók és korszerűség ötvözésével egészítenek ki.

Bár Harsányi Gábor édesapja, Dr. Harsányi Ádám orvosként ma is aktív, a birtokot már teljeskörűen fia, Gábor irányítja. Mint környékbeli lakosok, a feleségével az Erzsébetligetben sétálgatva pattant ki az ötlet, hogy ez a kedves környezet milyen remek helyszín lenne borfesztivál szervezéséhez. Az Erzsébetliget egy elbűvölő park, mely környékén sportpálya, uszoda is van, és melynek egykori tiszti kaszinóját nemrég állították helyre eredeti pompájában. Harsányi Gábor és felesége úgy gondolták, hogy a minőségi borkultúrával elsősorban a középosztályt szólítja meg, családbarát programokkal. A Magyar Sommelier Szövetség is a kezdeményezés mellé állt, tagjai a fesztivál mindkét napján borismereti kurzusokkal segítették eligazodni az érdeklődőket a borok, pezsgők világában.

Az idén augusztus 31-én és szeptember 1-jén már harmadik alkalommal rendezték meg a Vingardiumot az Erzsébetligetben, így ez a program, Budapest legfiatalabb borfesztiválja immár a főváros évi borprogramjainak szerves részévé vált.