Günzer – Szentpéteri sztárparádé Óbudán

Günzer Tamás és Szentpéteri Attila tavaly ősszel sikeresen mutatta meg egy közös sétálókóstolón, hogyan működhet együtt egy villányi és egy kunsági termelő. Azóta tovább fonódott Kunsági Borvidék meg a Villányi Borvidék sztárborászatainak együttműködése, így aztán úgy döntöttek, hogy idén is bemutatják friss és (tovább) érlelt boraikat. A nagy minőségű pezsgőket és borokat bemutató rendezvényre az óbudai Vendéglátóipari Múzeum dísztermében került sor.

A két sztárborászatra hulló nemzetközi, országos és borvidéki éremeső is igazolja, hogy a fővárosban egy ilyen jellegű presztízs rendezvényen lássák vendégül a borértő publikumot. A borászatok pezsgőiket, valamint 12-12 borféleséget mutattak be személyesen vendégeiknek, akiknek nagy része a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Sommelier Szövetség tagjai közül kerültek ki.

Ifj Szentpéteri Attila Slezsák Zoltánnal, a Magyar Sommelier Szövetség elnökével

Mindkét pincészet a maga nemében az élvonalhoz tartozik. A Szegedi Borfesztiválon rendre épp egymással szemben rendezkednek be a pavilonokba, nem csoda hát, hogy átjártak egymás borait kóstolni. Mindkét borászat a legnagyobb elismerés hangján kommentálta a szembe-szomszéd borainak minőségét, így aztán barátság, szakmai együttműködés alakult ki közöttük.

A Szegedi Borfesztivál egyébként is jelentős olvasztótégely, több borászat köszönheti létrejöttét ennek a rendezvénynek. A Szegedi Borfesztiválon a villányi termelők hagyományosan nagy erőkkel vannak jelen, így a városban folyamatosan meghatározó a villányi borok presztízse, és egyre nő a villányi bor kedvelőinek száma. Így történhetett, hogy a Vylyant alapító Debreczeni család Szegedről költözött Kisharsányba, a jelenlegi Jammertal, korábban Wunderlich Borászat többségi tulajdonosa, Szűcs Róbert is eredetileg szegedi gyökerű orvos-vállalkozó. Günzer Tamás mellett fívére, Zoltán is itt talált partnerre, akivel együtt vágtak ugyan bele a Bocor dűlő-projektbe, azonban mára különváltak, a szegedi vállalkozó – akinek leánya egyébként nemrég végzett a Corvinus Egyetem szőlész-borász szakán – létrehozta önálló borászatát Vinatus néven.

A kiskőrösi Szentpéteri családban három generáció összefogása hozta létre a borászatot a kezdő lépésektől a 65 hektáros családi birtok kiépítéséig. A nagyapa csupán néhány tőke kadarkával kezdte, az ügyszeretet aztán átterjedt fiára, aki már a birtoképítés ígéretével végezte el Gödöllőn az agrármérnöki egyetemet, majd folytatta is az azóta MATE néven funkcionáló budapesti campuson a szőlész-borász szak elvégzésével. Nem könnyű a Kunsági Borvidéken minőségi bort készíteni, mert az ember állandó bizonyítási kényszerben van a minőség terén, ám a Szentpéteri család bevállalta ezt a küzdelmet, és pincészetük mára minőségi márkát jelent.

A második generációt képviselő Szentpéteri Attila a fajtaválasztás terén igyekezett a rezisztens fajták irányába orientálódni, így keltette fel a figyelmét az a szőlőfajta, melyet Csizmadia Darab József még 1965-ben nemesített Egerben, de ott valahogy nem tudta igazán megkedveltetni magát. Szentpéteri Attila fantáziát látott ebben a fajtában, behozta a kunsági borvidékre a 2000-es évek elején, amiből sikertörténet lett, a családi pincészet zászlós fajtájává nőtte ki magát, rozét, sillert, vöröset készítenek belőle különféle stílusban, amire lehetőséget ad ez kék – színében szinte fekete – szőlőfajta. A Nerót nagyon hálás fajtának tartják, mert korán érik, nagyon aromatikus, gyümölcsös, remek minőségű borokat lehet készíteni belőle, így örökre gyökeret ereszthet a Kunsági Borvidéken.

A Magyar Sommelier Szövetség vezetőségi stábja a Günzer-borokat kóstolja

A harmadik generációt képviselő 35 éves ifj. Szentpéteri Attilát mindig is nagyon vonzotta a buborékok világa a rozék mellett, már a Corvinus Egyetemen is a pezsgőkészítésből írta a szakdolgozatát. Ezt követően majd tíz év szakmai gyakorlatot, érdeklődést, utánajárást követően jutott el odáig, hogy a 2020-as tradicionális Chardonnay pezsgőjük elkészüljön, ami jó nagyot durrant idén, hiszen az idei, 2023 május 17-18-án a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett Országos Borversenyen ez a tétel nyerte el a Champion-díjat.

A villányi Günzer Tamás napjainkban a legjobb, legismertebb borászaink közé tartozik. Ennek talán legjobban érzékelhető fokmérője, hogy 2019 óta minden évben megszakítás nélkül tagja a borászok szűk körű elit csapatának, a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője választás legjobb ötösének. Ehhez a szép eredményhez járultak hozzá az újabb sikerek, mint például első helyezés vörösbor kategóriában a Magyar Bor Nagydíj odaítélésével két évben is egymás után.  A Magyar Bor Nagydíj 2021 nyertese a Günzer Tamás Mátyás Cuvée 2018 lett, ugyanúgy, mint 2022-ben, amikor a GT 50 Cuvée 2019 lett az országos verseny győztese.

Ketten a Magyar Bor Akadémia tagjai közül a Szentpétery-rozékat kóstolják

Kevesen tudnak letenni a kontinensünkön egy olyan borsort a vörösök között, mint amilyent a Günzer Tamás Pincészet a Pinot noirtól a Kékfrankosokon keresztül az említett nagy cuvée-ken át a Grandior Merlot-ig. Nagyjából így lehet összegezni a bemutatón megjelent borszakértők véleményét a kóstolt borokkal kapcsolatban.

(Dékány Tibor)