Negyedszázados jubileumukon adtuk át a fődíjat a Hilltop Borászatnak

Magyarország legszebb Szőlőbirtoka 2018. A hat éve elindított Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk fődíját, a nagybirtok kategóriát idén a neszmélyi Hilltop Borászat kapta. Az ezzel járó elismerő oklevelet november 16-án adtuk át a borászat fennállásának 25 éves évfordulóján tartott ünnepség keretein belül.

Van egy egyedülálló szépségű pont a Duna kanyarulatában. Egy szőlővel borított dombtető, mely uralja a környéket, és Európa nagy folyama, a Duna mintegy 160 fokos szögben karikázza félkörbe a láthatárt. A rendszerváltást követően megalakult Hilltop-Bor Kft. erre a bázisra komponálta nagyra törő álmait. Egy méltó helyszín megtalálta a méltó gazdáját. Ez a borászat sikertörténetének receptje.

A hely, ez a kiválasztott pont rangot ad, de úgy is mondhatjuk, hogy lehetőséget. Ezt a lehetőséget megragadta Kamocsay Ákos, aki európai rangú birtokot hozott itt létre, és megtalálta azt az építészt is Ekler Dezső személyében, aki egy olyan impozáns épületegyüttest tervezett, amely a tájbasimuló, de egyben dekoratív is, mely felmutatja a XX. század végének jellegzetes stílusjegyeit is. A hegyre érkező először a borászati központ út-felőli oldalán meglévő terméskőből épített, támfalakkal barátságos, emberközeli apróbb térségekre szabdalt, az útnak a hátát mutató raktározó szárnyakat pillantja meg, és csak a borászat két végpontjánál lévő bejáratoknál tárul fel előtte a többszintes központi épület.

A borászat közelében, valóban a hegytetőn épült meg a borászat étterme a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel. Az épület kilátó-teraszáról 35 km. hosszban tárul fel a Duna, vagyis a legteljesebb Duna-panoráma élvezhető innen az országban. A tetőn lehetőség van a teljeskörű kikapcsolódásra, amit egy saját fúrt kútból ellátott ízléses úszómedence tesz tökéletessé. A birtok szíve a borfeldolgozó közelében lévő Melegeshegy dűlő, míg a teljes szőlőterület mintegy 400 hektár a Kesztölc határában lévő Kétágú hegyi birtokot is beleszámítva.

Vannak sorsfordító történelmi pillanatok, amikor kapuk záródnak, kapuk nyílnak, melyek döntően meghatározhatják egyes emberek sorsát, egyben egész borvidékek kiemelkedését vagy elsüllyedését. Kamocsay Ákos megtalálta azt a bizonyos kiválasztott dombtetőt a Duna mentén, ahol negyed évszázada kereskedelmi partnereivel együtt megalapította a Hilltop Borászatot. Néha a történelem alakítása egyetlen emberen is múlhat. Kamocsay Ákos elment Mórról, ezzel a Móri Borvidék évtizedekre eltűnt a borkedvelők horizontjáról, viszont birtokot alapított Neszmélyben, amivel felvirágoztatta, és hosszútávon felívelő pályára helyezte a Neszmélyi Borvidéket.

Kamocsay Ákos 1999-ben nyerte el az „Év Bortermelője” címet, a HILLTOP 2004-ben az Év Pincészete díjat. Ez a sorozat folytatódott most Magyarország Legszebb Szőlőbirtok díjának elnyerésével.

Kamocsay Ákos a díjátadón elmondta, hogy egy ilyen elismerés egy rendkívül összetett, szerteágazó , komplex és következetes teljesítmény eredménye. Az eltelt 25 év kemény munkája, a megalkuvás nélküli minőség iránti elkötelezettség eredményeképp, a Hilltop az ország egyik élenjáró borászatává vált. Ezt nemcsak az újstílusu boroknak, hanem a megbízható minőségnek is köszönhetik. Mindemellet sikerült megmutatniuk, hogy a Neszmélyi Borvidék milyen egyedi, elsősorban a fehérborok tekintetében, milyen nagy borélményeket képes produkálni.  „Mondhatjuk azt, hogy 25 év munkája beérett, a patina, az idő, a következetes munka, a kiváló évjáratok, az ezt megmutatni képes borok, a neszmélyi borvidék felfelé ívelő teljesítménye meghozta, a talán már megérdemelt sikert.” – fejezte be beszédét Kamocsay Ákos.

(dékányT)