Somlói körkép a Stefánia Palotában

A Borjour szervezésében csaknem harminc somlói pincészet mutatkozott be november 23-án a Stefánia Palotában. A látogatók az ország legjobb száraz fehérboraiból kaphattak ízelítőt.

Sokat fejlődött a Somló az elmúlt röpke két évtized alatt. Bár már a rendszerváltoztatás idején is volt néhány kispincészet, ahol kiváló minőségű borok születtek, ám a legtöbbre a tőkék túlterhelése, és a dohos hordók használata volt a jellemző. Mára óriásit változott a helyzet, teljesen megújult a borkészítés szemlélete, a hozamkorlátozás és a megfelelő tartály-, és hordóhasználat általánossá vált a kisbirtokok esetében is.

Ambrus Lajos és a Petit Somlai írásban és palackban egyaránt

Élményt jelentett végigkóstolni a Somló borászainak széles szortimentjét. Legendás egyéniségek mutatták be produktumaikat péntek délután a Stefánia Palota illusztris környezetében. Az országos léptékben is kiemelkedő Kreinbacher és Tornai pincészetek mellett jelen volt Spiegelberg Stefán, aki már évek óta sorra nyeri a fehérboros országos teszteket, és ott volt Ambrus Lajos is, aki a hazai széppróza terén is az élvonalhoz tartozik, és aki az irodalom terén is a hegy történetének kiemelkedő krónikása.

Horváth József és felesége a Kancellár Birtok képviseletében

A régebb idők óta működő és elismert pincészetek mellett kellemes színfoltot jelentettek a fiatalabb vállalkozások. Ezek közé tartozik a Kancellár Birtok, akik a hegyen feltörekvő birtoknak számítanak csaknem 20 hektáros birtokukkal. Széles szortimenttel rendelkeznek a legjobb somlói fajtákból a Juhfarktól a Hárslevelűn át a Furmintig, sőt a fogyasztói igényekhez alkalmazkodva nyitottan hazai kékszőlők irányában is. Nagy örömöt jelent az Inhauser Pincészet jelenléte is, hiszen idősebb Inhauser István a Somló rendszerváltás idején való feltámadásának egyik első fecskéje volt. Most fia, ifjabb Inhauser István édesapja elhunytát követően fiatalos lendülettel, innovatív ötletekkel vette kézbe a pincészet feltámasztását, a hagyományos fajták mellett újakra is nyitva.

A Tornai Pincészet legendás Top Selection Aranyhegy Juhfarkja

A legvonzóbb választékkal kétségkívül a Szép Heléna Pincészet jelentkezett, ahol a csúcstermék Nászéjszakák bora mellett ellenállhatatlan volt a Csókolj meg babám! gyöngyözőbor ugyanúgy, mint a Jajj az a szerelem Olaszrizling.

A Szép Heléna Pince vonzó választéka

Természetesen az összes bemutatkozó pincészet megérdemli, hogy felsorolásra kerüljenek. A kiállítók tehát a következő borászatok voltak: Ambrus Lajos (Ság hegy), Balogh Családi Pincészet, Barcza PincészetBarnabás PinceBogdán Birtok PincészeteCsetvei PinceCsordás-Fodor Borház, Dénes Hegybirtok (Ság hegy), Fekete Béla Borászat, Gézaháza Pince, Inhauser Pincészet, Kancellár Birtok, Kőfejtő Pince – Tóth Péter, Joós pince – Somlói Aranyszem, Kolonics Pincészet, a Nagybajuszú Jász Laci Pincéje, Gábor Mundi Marton PincészetSomló Kincse Kézműves KispinceSomlói Vándor PinceSpiegelberg Artisan WinerySzabó Gyula PincészeteSzalai PinceSzent Margit PincészetTomcsányi Családi BirtokTornai PincészetKreinbacher Birtok, Zsirai Pincészet.

DékányT