Átadtuk az oklevelet a Basilicusnak

Olvasóink javaslatai, és a zsűri értékelése, döntése alapján idén Kisbirtok kategóriában Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka a tarcali Basilicus Szőlőbirtok lett. Az erről szóló oklevelet november 7.-én adtuk át részükre.

A tarcali Basilicus Szőlőbirtok olvasóink szavazatai alapján már 2013-ban is bekerült Magyarország Legszebb Szőlőbirtokai közé, elismertségét, népszerűségét most újra bizonyítva került ez évben ismét a TOP 12-be, ahol most a legjobban szerepelt.

Kanczler András és Basa Richárd összefogásával 2009-ben jött létre a Basilicus Szőlőbirtok és a hozzá tartozó Basilicus  Borkultúra Központ.

A Basilicus tarcali központja építészetileg igen látványos, a kortárs építőművészet egyik büszkesége a tokaji régióban. Tarcal hagyományos, falusias beépítettségű központjában, két ingatlan egyesítésével alakították ki a telket, ahol a borközpont kialakításra került. Az épület szinte mindent egyesít magában, ami a legújabb kori technikai vívmányokat illeti.

A borászathoz 8,5 hektáros birtok tartozik, Bodrogkeresztúron a Lapis, Tarcalon a Mester-völgy, Fekete-hegy, a Lónyai, Tokajban a Meleg-oldal, és a Verebes dűlők szőlői. A tulajdonosok kifejezetten nagy reményeket fűznek a Mestervölgyhöz, mely dűlő a nagyjából 250 m. magas gerincig emelkedő katlanszerű völgy tökéletes déli kitettségben, kifli formában helyezkedik el a hegyoldalban, adottságainál fogva valóban a legismertebb tokaji dűlők közé kerülhet a közeljövőben, első sorban a Basilicus gondozásában lévő területrész révén.

A birtok a tradicionális tokaji szőlőfajtákat preferálja, így a furmint, hárslevelű, kövérszőlő, és a sárgamuskotály adja az állományuk javát. De Kanczler András nem elégszik meg azzal, hogy a jól megszokott tokaji szortimentet kultiválja.  Előbányászta a régi leírásokat, amiből kiszűrte, hogy az 1800-as években a legnépszerűbb kékszőlő a Purcsin volt. Sikerült is beszerezni Purcsin tőkéket, és kiderült hogy remekül érzik magukat a Mestervölgyben.

A tulajdonosok, Basa Richárd és Kanczler András

Kifejezetten előremutató, az egész borvidék szempontjából lényeges innovációt jelent, hogy Kanczler András megtalálta és remek minőségben tudja bemutatni a borvidék autochton kékszőlőjét, a Purcsint, ami Tokaj egyedi vörösborát jelentheti.

(dékányT)