17. Tihanyi Garda Fesztivál

B T0059i

Pénteken, november 16-án kezdődik a 17. Tihanyi Garda Fesztivál. A három napos programsorozaton látványhalászattal, koncertekkel, gyermekprogramokkal és főzőversennyel várják az érdeklődőket.

Rózsa Éva Eszter, a program szervezője elmondta, hogy a város halászhagyományai előtt tisztelegnek a rendezvénnyel, melynek díszvendége Gyula városa lesz. Az egykori gardahalászat hagyományait eleveníti fel a szombat délelőtti látványhalászat és a garda vermelőhelyének megtekintése a tóról.
A kikötést követően a hajóállomásról az apátságig vonulnak, ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, ezt követően borlovagrendi avatással folytatódnak a programok. Halászlé- és halételfőző versenyt rendeznek vasárnap a Visszhang-dombon, melyre már több mint harminc nevezés érkezett – mondta a főszervező.

B 168i
Péntek délután a szüreti menet útvonalán szoboravatással kezdődnek a programok, aztán a hétvége mindkét napján kirakodóvásár várja a vendégeket az apátság előtti sétányon.
Szombaton kezdetét veszi a gardasütés, lesz geo- és nordic walking túra, a tihanyi asszonykórus, a gyulai Pernahajder Campbell zenekar szórakoztatja a közönséget, este zenés program zárja a napot.
Vasárnap a Pogány Madonna című film helyszíneit lehet majd bejárni, Gyerkőc(fél)sziget néven pedig családi programokat szerveznek, interaktív balatoni játszóház részesei lehetnek a legkisebbek, kézműves foglalkozáson lehet részt venni és láthatják az érdeklődők a Brémai muzsikusok című bábjátékot a Kincses színház előadásában. A zárónapon fellép Pál Dénes, Hevesi Tamás és a Búgócsiga együttes.

B 0013
A garda balatoni halfajta, formája a kardpengére hasonlít. A gardák ősszel bandákba verődnek, és a rajok a Tihanyi-szorosban gyűlnek össze. A halrajok a tihanyi dombokról jól láthatók voltak a vízben, azokat a hagyományok szerint egy tapasztalt halász figyelte. Innen ered a hal népi neve, a „látott hal”.

(forrás:MTI)