Götz – siker Grúziában

Hercegkut

Grúzia híres amforáiban érlelt nemes édesborairól, ami egyre nagyobb piacokat hódít magának a világban. Az elmúlt esztendőben például 45%-kal több grúz bort került Kínába, mint egy évvel korábban. Ennek tükrében is különös jelentőségű a szép magyar siker, mely szerint kategóriájában a legmagasabb pontszámot egy tokaji bor kapta a grúzok hazai pályáján.

A Götz Pincészet Aszúja volt a legjobb Tbilisziben. Nagy Arany érmet nyert a Tbilisziben sorra került Eurázsia Nemzetközi Bor- és Párlatversenyen a Götz Pincészet 2013-as évjáratú 6 puttonyos Tokaji Aszú bora.  A grúziai fővárosban 12 ország 78 borászatának több mint 200 mintáját 15 különböző nemzetiségű szakember bírálta, akik a borok közül a legmagasabb pontszámmal (93,4) a magyart jutalmazták.

herceg14

A versenyen a párizsi székhelyű OIV International Organisation of Vine and Wine (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) is képviselve volt annak főigazgatója, Jean-Marie Aurand révén. A megnyitó ünnepségen a helyi kormány részéről Levan Davitashvili mezőgazdasági miniszter volt jelen.

A győztes Götz pincészet már régóta a Tokaji Borvidékhez tartozó Hercegkút kiemelkedő minőséget képviselő családi vállalkozása. A szőlő és a bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként meghatározó szerepet játszik a Götz Pincészet életében. Vállalkozásuk 17 hektáron működik a Tokaji Borvidék első osztályú szőlőterületein. Ültetvényeik Tolcsván a Kincsem és a Bartalos, Sárazsadány határában a Zsadányi, és Sárospatak közelében a Csécsi, a Darnő és a Szegfű dűlőkben helyezkednek el.

T10 07Évi 096

A Götz Pincészet riolit-tufába vájt pincében érleli a borokat, amely 9 °C fokos állandó hőmérsékletet tart télen-nyáron, termésükből évente mintegy 60.000 palackot töltenek meg.