Szezonnyitásra vár a Pántlika Pincészet

Rangos építészeti emlékeinél fogva valószínű, hogy Dörgicse valamikor a Balaton északi partjának központja lehetett. Ma a dörgicsei Pántlika Pincészet foglal el központi szerepet a térség borászatában. A közkedvelt étterem-teraszt is üzemeltető borműhely szortimentje igen széles-sávú a habzóbortól a könnyed és testes száraz fehéreken át egészen a nagy vörösökig.

Minden jel arra utal, hogy valamikor a középkor táján Dörgicsét tartották a Balaton felvidék fővárosának. A Balaton területe akkor még sokkal nagyobb volt, a tó vize sokkal magasabb. Akali nagyrészt még víz alatt állt, viszont az e mögött emelkedő első vulkáni kúp éppen Dörgicsét jelentette, melynek fekvése tehát nem csupán alkalmas, hanem éppen ideális volt letelepedésre.

Mindezt bizonyítja, hogy bár nincs olyan városunk, melyet ne töltene el büszkeséggel, ha központjában románkori templom, vagy templomrom található, itt egyenesen három van. Mindezt csak tetézi, hogy ezek nem is akármilyen építmények, hanem számos építészet-történeti kuriozitással rendelkeznek.

Ma Dörgicse 4 km.-re van a tóparttól, akkor, amikor Tihany és Szigliget még sziget volt, a Nagyberek, Kisberek pedig a vízfelület szerves része, ez a távolság 1-1 ½ km. lehetett. Innen könnyen elérhető volt minden, amit a tó adni tudott, de egyben biztonságos magasságban volt a vízfelszín esetleges ingadozása esetén is, ideális szőlőterülettel a borhoz, mögötte erdővel a szükséges faanyaghoz.

Dörgicse mára kedves, csendes kis településsé változott, mely leginkább arról nevezetes, hogy itt található a Balaton-felvidék egyik legszínesebb borászati központja, a Pántlika Pincészet. A borászat eredetileg egy 1923-ban magtárnak készült, nemes arányú épületben rendezkedett be. A piaristák a XVIII. században itt építették ki magyarországi legnagyobb pincészetüket. A környék híres borait a rend a Pántlika Kastély alatti papi pincében őrizte Akaliban. Ez ihlette a pincészet névválasztását, ezzel a hagyományok tiszteletét akarták kifejezni a borászat létrehozói.

A borászat helyzetéről, borkínálatáról a Pántlika teraszon beszélgettünk a pincészet borait kóstolgatva Ferencz Zoltán Gáborral, a cég borászával.

A belső kert már gyönyörűen rendezett, az asztalok, a leanderes cserepek a helyükön, mikortól fogadhat vendégeket a terasz?

Szeretnénk ha mihamarább beindulna az élet a dörgicsei Pántlika Pincészet teraszán, ahol már úgy állítottuk be az asztalokat, hogy ne csak a szabályszerű másfél méter hanem inkább több, 3 méter távolság legyen közöttük. A korábbi 80 főre méretezett befogadóképesség így persze zsugorodik. A főszezon nálunk június elején indul és szeptemberig tart.

Milyen terroáron, és mekkora területen működik ma a pincészet, milyen fajtákat favorizál?

Dolomit a 230 millió éves alapkőzet itt a Bakony déli dűlőin. A dörgicsei katlant délről a Balaton, keleten a Kőhegy, nyugaton a Szent Balázs-hegy, északon pedig a 3 és félmillió éves bazalt-vulkán tanúhegy határolja, melynek tetején lévő Kossuth-kilátóról pazar kilátás tárul elénk. 17 hektárról indultunk, ma 40 hektáron gazdálkodunk 12 féle szőlőfajtával, amiből 8 fehér.

A Balaton-felvidéken megszokott fehérek mellett igen komoly kínálattal rendelkeztek a vörösborok terén is. Milyen fajtáitok vannak kékszőlők közül?

Cabernet Sauvignon a Becce-dűlőben, a Gálickőben Zweigelt és Kékfrankos, az Agyaglik dűlőben Merlot és Cabernet Franc. Megbeszéltük éttermünk chéfjével, hogy a kacsához meg a libához ideális vörösbort is készítsünk, így jött létre a Kékfrankos siller borunk, ami 12,5-ös alkoholjával egy kiváló gasztróbor lett vörös húsú ételeinkhez. Ez a mindennapok bora kínálatunkban. Innen terjed szortimentünk a nagytestű, újhordóban érlelt Cabernet Sauvignon Reserváig, amely lehengerlő gyümölcsösségével, káprázatos bársonyosságával a csúcs vörösborok között szerepel.

Milyen csoportosulások törekvéseivel azonosultok, melyekkel vállaltatok érdekközösséget?

A legelső évben, 2015-ben készítettünk mi is Balatonbort, de azóta nem. A Rizling generációnak és az Érthető Felvidéknek vagyunk tagjai. Az Olaszrizling a Balaton-felvidéken olyan szép értékeket mutat, hogy azt szeretnénk folyamatosan megmutatni tartályos, valamint hordós érlelésű tételeinken keresztül. Ugyanakkor a fehérek között még a Chardonnay is a szívem csücske.

Mióta irányítod a Pántlika Pincészet szőlészeti és borászati tevékenységét?

Geológiai alapképzettséggel rendelkezem, már gyermekkorom óta tudtam hogy geológus szeretnék lenni, ami a borászat terén is mindennek az alapja. Aztán felnőttkori szerelmem lett a bor, ez a kétféle szaktudás jól összefér egymással.  2016-nyarán hívtak ide, eljöttem, megnéztem a birtokot, beleszerettem a tájba, és a kérdés el lett döntve. Sokat utazok külföldre, elsősorban Olaszországba, hogy borainkat évről-évre össze tudjam hasonlítani a legjobb külföldi borászatok kínálatához és hogy folyamatosan képezzem magam, hiszen én is osztom azt a mondást, hogy a borászatot életünk első 100 esztendejében tanulnunk kell ahhoz, hogy majd a második 100-ban hasznosítsuk megszerzett tudásunkat.

Dékány Tibor