Védett lett Abasár évezredes borpincéje

Nemzeti emlékhelyé nyilvánították az Abasári Bolt-tetőt.  Az utóbbi évek régészeti ásatásai tisztázták, hogy az eddig feltárt épület maradványok Aba Sámuel magyar király rezidenciájához tartoztak.

A Mátra hegység déli lejtőin fekvő Mátrai Borvidék egyik legjelesebb szőlő- és bortermelő községe Abasár. A település központjában az Aba Sámuel téren található egykor az ABASZÖV tulajdonában lévő hatalmas borospince értékes kincset rejt. A több kisebb pincéből összenyitott különböző korú és kiépítésű pinceágak közül a délnek nyíló sziklába vájt ág a legrégebbi.

Az Aba Sámuel egykori sírhelyét fedő márványtábla a hordó felett látható

A hagyomány szerint ebben a régi pinceágban volt Aba Sámuel magyar király sírja. A Szent István halála után a szolgarendűekkel összefogó és a pogányság visszaállításáért harcba szálló 1044-ben Ménfőnél csatát vesztett magyar király holttestét itt helyezték sziklasírba, majd később e sziklasírból a feldebrői altemplomba szállították.

Mint ismert, Aba Sámuel a kabar törzs egyik nemzetfője volt, így bizonyítottnak vehető, hogy a kabarok valóban ismerték és gyakorolták a sziklasírba temetkezést és a sziklába történő építkezést. A több mint ezer éves, a hordók felett sötétlő sziklasír alá a király emlékére (Haller Sámuel gróf által) elhelyezett latin nyelvű emléktábla is elmúlt kétszáz éves.

Bár a pincében ma már csak a király sziklába vájt „hűlt helye” látszik, de az általa e helyen 1042-ben alapított monostor kútja a pincében helyreállítva, kitisztítva ma is megtalálható.

Most nemzeti emlékhelyé nyilvánították az Abasári Bolt-tetőt.  Az utóbbi évek régészeti ásatásai kétséget kizárva tisztázták, hogy az eddig feltárt épület-maradványok Aba Sámuel magyar király rezidenciájához tartoztak. A lelőhely-együttes a mai Magyarország egyik legjelentősebb kora középkori épített öröksége.

(dékányT)