Az Ákos Pince Budán vitte vásárra borait

vezérkép

Holló Ákossal, a Gyöngyösi Hegyközség elnökével, az Ákos Pince tulajdonosával beszélgettünk a Budapest Borfesztivál Mátra bemutatóházánál a legújabb közös és egyéni fejleményekről, tervekről.

Ákos, hányadik alkalommal veszel részt a Budapest Borfesztiválon? Hogy értékeled a közösségi standot?

Ez a második alkalom, hogy itt vagyunk, legutóbb vagy tíz évvel ezelőtt jelentünk meg önállóan, most pedig a Mátrai borvidékkel közösen, jó pár borásszal karöltve. Így mindannyiunknak kedvezőbb, hiszen eloszlik a kitelepülés költsége, és meg tudjuk mutatni magunkat itt a borfesztiválon.

Annyira szoros az együttműködés, hogy közös logó is született!

Egységben az erő. Mindenki, aki részt vesz ebben az összefogásban, észrevette, hogy olcsóbb, hatékonyabb és egyszerűbb is, ha együtt és egyszerre lépünk föl – akár egy ilyen borfesztiválon. Illetve lehetősége van egy olyan arculat mögé állni, amit magáénak is tudhat.

Sokan csatlakoztak a Mátrai Hegyközségi Tanács egységbe hívó kezdeményezéséhez?

El lehet mondani, hogy ebben az összefogásban szinte kivétel nélkül minden pincészet részt vesz, az egészen kis organikus vagy natúr borászatoktól kezdve, az ötezer hektolitert termelőkig és még tovább. Könnyen lehet, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően a Mátrai borvidék lesz képes a legnagyobb szortimentet bemutatni az országban, ami már itt a standon megmutatkozik. A négy kategóriára osztott borászatok közül – bio, natúr, családi illetve birtok (a birtok a legnagyobb) – ha valaki szeretne kóstolni, akár kategóriák szerint is meg tudja nálunk ezt tenni.

Egyébként ez nem lehet könnyű, hiszen ahány kategória, annyi igény és érdek merül fel, nemde?

Igen, úgyhogy ez nagyon komoly kompromisszumokat igényel minden féltől, hiszen teljesen más elvet vall egy technológiai borászat, aki mondjuk egy reduktív bort  szeretne elkészíteni, mint egy natúr vagy bio borászat. Azt lehet mondani hogy még az út elején járunk, de sikerült olyan legkisebb közös többszöröst találni, amivel mindenki egyetért, és tudunk majd olyan termékleírást szerkeszteni, amibe mindenki belefér.

Milyen tervek vannak kilátásban akár az együttműködés kapcsán akár a saját pincéd kapcsán?

Tervben van a Mátra superior átdolgozása, amit a csúcs minőségű borok kívánalmaihoz fogunk szabni, a termékleírás szerkesztése már folyamatban van. Illetve lesz egy úgynevezett közösségi borunk, ami ha minden igaz, már a 2021-es évjáratban debütálni fog. Ennek a mátrai cuvée-nek a lényege, hogy – lehetőség vagy hajlandóság szerint – a legtöbb pincészet elkészíti, és valószínűleg már november folyamán kóstolni is fogjuk.

Mit lehet tudni a te pincészetedről, mióta működik?

Maga a borászat és a szőlőtermesztés régre visszanyúlik a családban, viszont nekünk egy generáció kimaradt. Az ’50-es években elvették a szőlőterületeinket, és tulajdonképpen én ’96-ban kezdtem el újra szőlővel, borral foglalkozni. Eleinte még folyóborral, kannás borral is foglalkoztunk, de 2006 óta teljesen más szemlélettel, kizárólag palackos borokat készítünk.

Mely fajtákkal foglalkozol, mindegyik benne van a Mátra OEM-ben?

Majdnem mindegyik… talán az egyik, ami valahogy rendre elkerülte a figyelmét az eredetvédelmen dolgozóknak, kimaradt a fajták sorából, mert tényleg csak egy pár hektár van belőle a borvidéken, a Zengő. Mi is csak egy kisebb területtel rendelkezünk belőle, késői szürettel takarítjuk be, mert kiváló alapanyag a késői, maradékcukros borok előállításához. Egyébként a borvidékre leginkább jellemző az illatos többi fajta, amiből nekünk is van Irsai, Cserszegi, Muscat ottonel, Tramini, illetve a tradicionális fajták közül Olaszrizling. Van továbbá Kékfrankosunk, és egy kakukktojás, a Zweigelt, ami megint érdekes, mert egyre kevesebb van a borvidéken. mi ebből készítünk vörösbort illetve rosét is.

Nálatok is az illatosabb fajták a hangsúlyosabbak?

Minket nagyon sokan a roséról ismernek, illetve az illatos fajták erősebbek nálunk. Ilyen például a Bodzás névre  keresztelt Muscat ottonel – Cserszegi házasítás, illetve az Irsai Olivér, de aki eljön hozzánk annak tudunk mutatni Zöldveltelinit is, vagy jó testes Olaszrizlinget akár.

Milyen értékesítési csatornáid vannak, hogyan juthatunk a boraidhoz?

Egy országos nagykereskedelmi láncnál megtalálható kétféle borunk, illetve nekünk már a COVID járvány előtt is elég erős volt a magánvevő piacunk. A járvány azonban rávilágított, hogy ezt erősíteni kell, így már az ország több városába is szállítunk ki közvetlenül. Aztán sok borásszal együtt mi is nagyon várjuk, hogy Budapesten a gasztronómiába visszatérjen az élet, hiszen ebben a szektorban jelentős, mintegy 30%-ot értékesítettünk. Jelenleg ez még messze elmarad a külföldi turisták hiánya miatt… Bár azt lehet mondani, hogy itt a várban azért most szép számmal érkeztek.

Mit üzensz az olvasóknak?

Amit mindig el szoktunk mondani, hogy jöjjenek el a Mátrába, közel van Budapesthez, táblától tábláig 40 perc. Gyöngyös központtól kelet-nyugati irányban 20-20 kilométeren belül minden féle-fajta pincészetet meglátogathat, a természetes bort készítőktől a technológiai pincékig. Egyre több a fesztivál, érdemes eltölteni itt legalább egy hétvégét, hosszú hétvégét is.

(tudósított: Hajdu Ferenc
fotó: Fábián Levente)