Cabernet franc világtalálkozó Villányban negyedszer

FF banner EN

A Villányi borvidék negyedik alkalommal szervez kétnapos rendezvénysorozatot novemberben, melynek fő témája a Cabernet franc. Villányban évről-évre kiemelkedő minőségű szőlőből készülnek a Villányi Franc néven forgalmazott prémium vörösborok, nem véletlen, hogy ennek a fajtának szentelnek egy konferenciát és egy kóstolónapot is. Az idei Franc&Franc rendezvény vendége az Újvilág, azaz a villányi borok mellett kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is kóstolhat majd az időben regisztráló publikum.

„Villány welcomes the New World”

A Villányi borvidék 2018. november 23-án, pénteken 9.30 órától rendezi meg a IV. FRANC&FRANC Fórumot, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozáson az előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában kóstolhatjuk meg a classicus, premium és az idei évben először super premium kategóriában elérhető villányi borokat. A meghívott újvilági régiókból származó borokat kaliforniai és chilei borászok, valamint brit Master of Wine mutatja be.

FF 206

A villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András, a CEWI vezetője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok a tagjai. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

classicus

  • Bakonyi Péter Makár Villányi Cabernet Franc 2016
  • Lelovits Tamás Pincészete Villányi Cabernet Franc 2016
  • Rácz Miklós Tamás Villányi Cabernet Franc 2015

premium

  • Domaine Mondivin Villányi Franc Quintessence 2015
  • Heumann Pincészet Trinitás Villányi Franc 2015
  • Stier Pincészet Villányi Franc 2015
  • Ruppert Borház Villányi Franc 2013
  • Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villányi Franc 2012
  • Polgár Pincészet Cabernet Franc Kopár Szelekció 2012

super premium

  • Gere Attila Pincészete Ördögárok-dűlő Villányi Franc 2015
  • Koch Csaba VinArt Pince Villányi Franc 2015
  • Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2015FF 578

A délelőtti szekcióban a villányi borok kóstolása mellett (amelyeket Horkay András, a CEWI vezetője mutat majd be), két előadást hallgathatunk meg: A helyi ÉRTÉK! – Egy „villányi Villányi” – a térség gasztronómiai különlegességei. (Pauli Zoltán, Pauli Consulting Kft.) és Mikrovinifikációs kísérletek: Erjesztési technológiák és cabernet franc (Ruppert Ignác ügyvezető igazgató, Cellarius Kft.).

Délután az Újvilágra helyeződik át a hangsúly, a cabernet franc a nagyvilágban betöltött szerepére világítanak rá 3 előadással és kóstolóval: A fajta, mely kilépett „csodagyermeke” árnyékából (Lori & Michael Budd, tulajdonos-borász, Dracaena Wines – Kalifornia), Chile, a sokszínűség kincsesládája – a Cabernet Franc három meglepő arca. (Ximena Pacheco főborász, Pulso Wines – Chile) és Cabernet franc-ok Dél-Afrikából (Peter McCombie MW).

A 150 fős fórumon 40 fő belépőjegyet vásárló borkedvelő is részt vehet a szakmai meghívottak mellett, a jegyek ára 16.900 Ft, jegyvásárlás a www.jegymester.hu oldalon lehetséges.

FF 694

Franc&Franc Kóstolónap 2018

  1. november 24-én, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhetünk meg a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapra szánt hazai borok mellett más európai és újvilági borvidékekről érkeznek vendégpincészetek, akik szintén bemutatják cabernet franc boraikat.

A pincészetek (Günzer Tamás Pincészete, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Sauska Pincészet) közötti közlekedést buszokkal biztosítják. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes helyszínek közötti transzfert; a kínált borkorcsolyákat, falatkákat; ebédet a Kúria Borétteremben; egy kóstolópoharat; kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel; egy Villányi Franc emléktárgyat.

Jegyvásárlás csak elővételben a www.jegymester.hu oldalon november 22-ig 18.900 Ft. A program részleteiről további tájékoztatás az alábbi linken érhető el:
https://villanyiborvidek.hu/hu/franc-franc-2018