BIRTOKLÁTOGATÁSOK 12: Anonym Pince

Idén hetedik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg az ezévi „TOP 12”. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Egyszer minden sorozat lezárul, számunkra is elérkezett az utolsó idei birtoklátogatás ideje, mikor is éppen a legközelebbi borászathoz, az etyeki Anonym Pincéhez látogattunk.

Érdekes megfigyelni, ahogy a kilencvenes évek közepe táján több évtizedes szundikálás után hirten beindult az etyeki bor-élet felfutása. Hirtelen megjelentek borászok, pincészetek, akik az etyeki termőhely arcát, kerekterét jelentették. Aztán állva maradtak ugyan ezek közül egy páran, de jó néhány elvirágzott, majd idővel megjelentek újabb pincészetek, akik folyamatosan színesítik az etyeki borokról alkotott képet. Az etyeki borászatok újhulláma közé tartozik a titokzatos elnevezésű Anonym Pincészet.

Szövényi Aron feleségével a Sóskúti úti pincéjükben a 2006-os évjárattal ugrottak bele az etyeki borászkodásba, ahol fahordókban, finom seprőn tartással kezelték boraikat. 2011 volt a következő nagy lépés időpontja, amikor átvették a 2 hektáros családi birtok művelését, amivel egy időben borfeldolgozót építettek, amelyben már elfértek a hűthető-fűthető koracél tartályok is. A következő évben sikerült az Öreghegyen Ferenczy Alberttől az 1924-ben megépített tradicionális pinceépületet megvásárolni, melyet az édesapa, a kiváló építész Szövényi István tervei alapján impozáns vasbeton szerkezettel egyedi megjelenésű iker-pincévé varázsoltak. Az építkezés 2014-ben kezdődött meg, és a 2015-ös szüretre már rendelkezésre állt. Az épület a hagyomány és kortárs építőművészet posztmodern jegyeit hordozza magán ugyanúgy, ahogy a pincészet borkészítési filozófiája, amely a hagyomány talaján állva a legújabb technológia segítségével alkotja borait a fajta és az évjárat igényei szerint.

Az Etyek melletti Szent Orbán-dűlőben 0,8ha Sauvignon blanc ültetvényünk van, amit 2011-től Guyot-művelésre állítottak át, melyet radikális hozamkorlátozással kezelnek miközben folyamatosan fiatalítják az ültetvényt. A Velencei-tó melletti Pázmándon 0,8 ha Zenit ültetvényt művelnek.  Az Újhegyre-dűlőben 0,4 ha Szürkebarát ültetvényünk van, a Tóra-dűlőben lévő eredetileg 0,3 hektáros Zalagyöngye ültetvényüket Pinot noirral váltották fel 2014-ben. Mindehhez még Chardonnay és Pinot noir szőlőt vásárolnak fel mindaddig, amíg az új telepítéseik termőre nem fordulnak. Jövő évben 1,5 hektáros új Chardonnay telepítésük szűztermése várható, ami mellett egy Pinot noir táblájuk is termőre fordul.

A kóstolást a 2017-es Egyből kettővel kezdtük, ami a Zenit és Szürkebarát házasításából származik, elnevezését a házaspár ikerpárjának 2017-es születése ihlette, amire a bor könnyed gyümölcsösséggel, benne szép ananásszal reflektál. A szintén 2017-es Ötlett Pinot noir rozé az ötödik gyermekük megszületésére utal, miközben behízelgően könnyed üde gyümölcsösséget kínál. A 2017-es Frazír egy, a császárkörtétől a mangóig a nyár ízeit kínálja Savignon Blanc friss füvességével a háttérben. A 2016-os Szinkópa 100%-os fahordós battonage-technológiával elkészítve Chardonnay alapból, ami a rendkívüli krémességet kínál. A 2016-os Életjel cseresznyés-meggyes ízvilágával a Pinot noir etyeki szépségeit igazolja.

Az etyeki Anonym Pince idén első ízben került be Magyarország Legszebb Szőlőbirtokai közé, és aki csak egyszer is ellátogatatott az Etyek – öreghegyi pincészetükhöz, az tudja, hogy nem véletlenül. A pincészet pontosan azt a könnyed gyümölcsösséget célozta meg boraiban, ami legszebben tudja a borvidéket reprezentálni, miközben a tartalmas, fahordós érlelésű borok kedvelői is megtalálják itt kedvenc stílusukat. A pincészet népszerűségét mi sem mutatja markánsabban, mint hogy évi 5-6 ezer borturista keresi fel öreghegyi ikerpincéjüket.

(dékányT)