BIRTOKLÁTOGATÁSOK 11: Szél Fiai Fogadó & Cellárium

Idén hetedik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg az ezévi „TOP 12”. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Birtoklátogatásink vége-felé járva örömmel kerekedtünk fel, hogy Győrön is továbbhaladva felkeressük Prisztóka Tibor birodalmát, mert tudtuk, hogy saját alapanyagból rendkívül igényességgel elkészített borok és ételek várnak ránk.

A Szél Fiai vendégfogadó és borbirtok már régen felhívta magára a figyelmet, amikor a Pannon Bormíves Céh Márton-napi bormustráinak bankettjét rendre itt tartották. Már akkor elterjedt a borász – borkedvelő – borbíró társaságban, hogy Nyúlon egészen kiemelkedő minőségű bor- és gasztronómiai kínálatával kihagyhatatlan hely. Nem meglepő, hogy, idén immár harmadszor került a legszebb birtokok közé. A Szél Fiai egy komplex vendéglátó objektum, 40 fős apartman-hotellel, étteremmel, és önálló borászattal. Az egész családi vállalkozást Prisztóka Tibor építette ki, aki korábban sikeres üzleti karriert futott be, miközben egy fél évtizedet Bécsben élt és dolgozott. Nemzetközi tapasztalataira alapítva fogott bele abba a nagyívű projektbe, melynek során ezt a vendéglátó komplexumot nem városba, nem főútvonal mellé építette ki, hanem a nyúli szőlőhegyre, bízva abban, hogy olyan minőséget képes szolgáltatni, ami távolabbi pontokról is odavonzza majd a vendégeket. Már korábban is érzékeltük, hogy ha nem lenne némi kettős mérce érzékelhető a nyugati és keleti országokat ítélő minősítésekben, akkor már jó ideje csak az lenne a kérdés, hogy ez a vendégfogadó objektív értékeléssel két, avagy három Michelin-csillagot érdemel-e.

Sajnos az előző napi esőzések miatt ezúttal nem mertünk túlságosan „elmerülni” a birtok látogatásában, de azért élénken él emlékeinkben az elmúlt évi nagyobb sétánk, amikor tapasztalhattuk, hogy a fogadó mögött emelkedő dombon szinte édenkerti idillben, bio-körülmények között fejlődnek a gazdaság kultúrnövényei, zöldségek, gyümölcsök, meg természetesen szőlő. Gyönyörű, illatos paradicsomok, lila padlizsánok, hatalmas paprikák alkotják „szőnyeget” a fövenyen, felettük almafák, körtefák, naspolya, füge, és minden finomság virít a szőlőtábla közelében.

A birtokhoz ugyanis 2 hektár szőlőterület tartozik, részben bakművelésű, részben kordonos. Prisztóka Tibor feltehetően megfejtette a különféle szőlőfajták nyelvjárását, mert mindegyik fajtát az őt megillető egyedi bánásmódban részesít. Területén, a Vaskapu-dűlőben Rizlingszilváni, Bánáti Rizling, Cserszegi Fűszeres, Kékfrankos, Kékoportó, található, a Zwigeltet, Rajnai Rizlinget, Szürkebarátot, a Pinot Noirt felvásárolja. Borai egészen egyediek, nagy gondossággal minden szőlőt külön eljárásmódban részesít. Hogy csak néhány tételt említsünk a Prisztóka-féle borműhely különlegességei közül, ezek közé tartozik az Olaszrizlingből készített a héjon erjesztett aszúsodott és töppedt szemekből bor, aminek „Kegyelem” a neve, vagy a 2015-ös évjáratú Zweigeltből létrehozott vörös aszúbor. Pinot Noirja is elüt a megszokottól, 2015-ös tételénél például 20-25%-ot szűz rozéként levett a mustjából, így a megszokott könnyed Pinot-stílus helyett egy testes, zamatos, teltszínű vörösbort készített, az ünnepek italát.

Prisztóka Tibor öntörvényű emberként saját tudása, tapasztalata alapján alakította birtokát, építi fel borait. Borai némelyikét tarthatjuk izgalmas kísérletnek, más tételeit telitalálatnak. De egy biztos, hogy együtt él, együtt érez az ültetvényével, és talán valami különös módon para-pszichológiai kapcsolatot is tart velük. Valódi kézműves technológiával igyekszik a kén használatát elkerülni, vagy minimálisra korlátozni, miközben az egyes tételeit általában 2 évig hordóban tartja, ebből 2-3 hónapon keresztül finom seprőn. Mivel most már vagy ötödik-hatodik évben látogatjuk a birtokot, örömmel nyugtázhattuk, hogy a borok minősége évről-évről emelkedve érte el a mai kiváló színvonalat. A pálinka-készítésben is teljesen otthon van, nincs az a gyümölcs a naspolyától a japánbirsig, amiből ne készítene elsőrangú párlatot. A Szél Fiai fogadó különleges élményt nyújt speciális boraival, zömében saját alapanyagot felhasználó konyhájával, és kellemes, nyugodt környezetével. Nem alaptalanul kerül szinte rendszeresen az ország 12 legszebb szőlőbirtoka közé.

(dékányT)