Megkóstoltuk az etyeki összefogást

Az Etyek360 kóstolóján jártunk a Kóstolom Borbárban, ahol a borvidéki pezsgőkkel kapcsolatos tervekbe is bepillantást nyerhettünk. Az esemény házigazdája Pintér Zsolt volt, a borok és a borvidék titkaiba pedig Gézárt Anna (Etyeki Kúria), Nagy Mihály (Haraszthy Pincészet), Szövényi Áron (Anonym Pince) és Rókusfalvy Palkó (Rókusfalvy Birtok) avatták be a jelenlévőket.

Az Etyek360-at három pincészet (Etyeki Kúria, Hernyák Birtok, Rókusfalvy Birtok) alapította 2014 novemberében. 2015-ben csatlakozott az Anonym Pince és a Haraszthy Pincészet, 2017-ben pedig a Kattra Pince és Orosz Gyula Pincészete. Céljuk, hogy összefogják a borvidék hasonló méretű és hasonló elvek mentén működő borászatait. Hisznek abban, hogy minél kevesebb fajtával dolgoznak, annál áthatóbb lehet Etyek üzenete, mégsem válik egysíkúvá. Ezt bizonyították is: azonos fajtákból, azonos évjáratokban, azonos, vagy egymáshoz közel fekvő dűlőkből is egészen eltérő karakterű borokat képesek termelni.

A Sauvignon Blanc esetében az Anonym Pince Frazír márkanéven izgalmas tételt alkotott: a régi ültetvényen szeptember elején, majd két-két hét eltolással összesen három ütemben szüretelték a szőlőt, majd a három tételt külön tartályban, eltérő hőmérsékleten érlelték, és végül ezeket házasították egy izgalmas italban. Orosz Gyula bora ezzel szemben kissé régimódi, teljesen érett alapanyagot használó dolgozat. Az Etyeki Kúria pedig méretéből fakadóan (250.000 palack évente) is megteheti, hogy új technológiákkal kísérletezzen. Mérész Sándor főborász a hetes számú kísérletben a hordó és a tartály előnyeit ötvöző Flexcube technológiát alkalmazva alkotta meg a füstös ízű, Fumée névre hallgató Sauvignon Blanc-t. (A kóstolóprogram Chardonnay-kat és Pinot Noir-okat is tartalmazott, de ezen a részen sajnos már nem tudtunk részt venni.)

Az összefogásban részt vevő borászok évente három kóstolót tartanak, melyeket a három fő fajtának (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir) szentelnek, ahol a saját boraik mellett nemzetközi tételekkel is ismerkednek.

Mintegy tucatnyi helyi termelő 2016 óta dolgozik a jövő egyik alapjának tekintett Etyeki Pezsgő eredetvédelmén is, amely a HNT támogatásával nemrég jött létre. A leírás mindenre kitér a szőlőműveléstől az érlelésig. Etyeki Pezsgő Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc és Pinot Gris fajtákból készülhet, és legalább két évig kell palackban érlelni. 2020-ban már az új előírások szerint készültek az alapborok, vagyis 2022-ben lesznek kóstolhatók az első Etyeki Pezsgők, de mint a termelők mondják: a pezsgő türelemre inti a borászt. Fontos megemlíteni, hogy az új kategória mellett megmarad az etyek-budai minőségi pezsgő kategória is.

Az etyeki borászok összefogását olyan gasztronómiai különlegességek egészítik ki, mint például a kóstolón is kínált Vida-féle, díjnyertes kecskesajtok, de helyben sült kenyér is kóstolható a településen.