Borünnep Nagymaroson

Nagymaros hajdan neves bortermő hely volt, Duna menti kedvező fekvésű hegyoldalai már a rómaiak óta borkészítésre csábították a környékbéli lakosokat. A valamikori magas színvonalú borkészítés emlékeit őrzi Nagymaros ma már sajnos használaton kívüli pincerendszere is. A helyi szőlőtermelést a második világháborút követően elsorvasztották, egy ideje viszont megindultak a kezdeményezések a helyi borkultúra feltámasztására, ennek része a már negyedik éve megrendezésre kerülő helyi borfesztivál is.

Nagymaros bortermelés gyakorlatilag ellehetetlenült a kommunizmus évtizedei alatt. Az utóbbi húsz évben indult újra fejlődésnek a borkultúra, a nagymarosi borosgazdák tíz éve hozták létre a Borbarátok Egyesületét, amely igyekszik erősíteni az összefogást, és az a célja, hogy visszaadja ennek a bortermelő vidéknek a régi rangját.

Szőke Mátyás a 2017-es Év Bortermelője

Az idei, IV. Szent István Napi Borünnep augusztus 18-19-én kezdődött, majd az augusztus 20.-i tüzijátékkal zárul. között. Az eseményen 12 borvidék 20 borászatával van jelen a nagymarosi Duna-parton, az idén díszvendég a Mátrai Borvidék, és személyesen Szőke Mátyás, a 2017-es Év Bortermelője. A borkóstolói programokat hajókázás, zenei koncertek, utcabál színesíti.

A mátrai borvidék az idei díszvendég, mellette tizenkét másik borvidék több mint húsz pincészete mutatja be termékeit. A borászatok a rendezvény bora címért versengenek, amire a közönség is szavazhat.