Első Gettogether az etyeki amfiteátrumban

Önfeledt délutánt-estét töltöttek el Etyeken a „First Hungarian Gettogether” rendezvényeny résztvevői. 15 élvonalbeli borászat, a legjelesebb hazai és környékbeli borszakírók, bor-, és gasztrobloggerek, borkedvelők. Az eseményen került sor az I. Hungarian WebWineWriting verseny eredményhirdetésére, valamint a díjak átadására.

Az etyeki Haraszthy Pincészet már az első pillanattól kezdve érzékeltette, hogy nem csupán egy borászat a sok közül. Speciális Cinnamon éttermük – ahol talán egyedüliként az országban meghonosították a hamisítatlan amerikai marha-steak kultúrát – vagy akár a borászati központjukhoz megépített úszómedence is jelezte, hogy a látogatók komplex kiszolgálására törekednek, ahol a jó bor csupán az alap. Most aztán tovább bővült ez a színes paletta, létrehozták az Öreghegy domboldalában az amfiteátrum rendezvény- és koncerthelyszínt, amely tökéletesen simul bele a tájba, egyedi élményt nyújtva látogatóinak, és ahonnan gyönyörű kilátás tárul fel az Etyek-Budai Borvidék lankáira.

Ez az amfiteátrum adott otthont az első magyar gettogether rendezvénynek, ahol az első vonalat jelentő borászatok vezetői, tulajdonosai is jelen voltak, így aztán nagyszerű lehetőség nyílott rá, hogy a borászok közvetlen visszajelzéseket kaphassanak a borszakíróktól, bloggerektől, borszakértőktől a frissen elkészített termékeikkel kapcsolatosan. Ugyanakkor természetesen a szakírók is megtiszteltetésnek vehették, hogy elsőként érzékelhették jó néhány új produktum szépségeit. Természetesen nem merülhetünk el az összes borászat különlegességeinek értékelésében, de azért mindenképpen meg kell említenünk, hogy mindig különleges élményt jelent az esztendő első kész borát ízlelgetni. Nos, ez a nyár gyorsan érlelte a szőlőt, de azért mégis rendkívül izgalmat jelentett, hogy épp a Soproni Borvidékről, vagyis nem éppen a legdélebbi területeinkről érkezett meg az első fecske, lévén hogy Taschner Kurt már frissen lepalackozott idei Irsay Olivér borával érkezett a rendezvényre.  Az ismert hazai borászatok termékein kívül spanyol borokat is lehetett ízlelni a Vino Castillo cavakóstolóján.

A nagyszerű borokat kitűnő gasztronómiai fogások tették színessé, a Miele főzőiskola ifjú chef-jelöltjei a színpadon, mindenki szeme előtt készítették el nagyszerű fogásaikat, többek között marhanyelvet rizottóval, melynek készítési trükkjeit az érdeklődők akár a helyszínen is könnyen elsajátíthatták.

Az esemény csúcspontját az első hazai nemzetközi borblogger-verseny ( I. Hungarian WebWineWriting Competition) díjainak átadása jelentette. Az ezzel kapcsolatos ceremóniát a rendezvény és a verseny alapító-szervezője, Németh Ágnes vezette, ahol a díjakat a verseny szponzorainak képviselői adták át a díjazottaknak. Az abszolút győztes a Vino Castillo spanyol borkereskedés jóvoltából egy októberi négynapos utazáson vehet részt a spanyol pezsgő fővárosában, ahol top cavaházaknál kóstolhat, valamint részt vehet az év legnagyobb pezsgőfesztiválján, a CavaTaston.

A délutáni hőség estére kellemes langyossággá olvadt, a szép borok, ízletes ételek, meg a jó társaság egységbe olvadva élvezhette végig ezt a kellemes nyáresti rendezvényt.

(dékányT)