Birtoklátogatások 2023/5 Szőke Mátyás és Zoltán Pincészete

2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. Voltak ugyan időszakok, amikor nem volt egyszerű a helyzet – kivált a pandémiás korszakban – ám mégis minden évben meg tudtuk szervezni ezt az izgalmas esemény-sorozatot. Így aztán idén épp a tizenkettedik kiírásra kerülhetett sor. Idén a döntőbe került kilenc borászat közül hét Dunán-túli, míg csak kettő található a Dunától keletre. Érdekes módon minkettő a Mátrai Borvidékhez tartozik, ami nyilván ennek a borvidéknek emelkedő népszerűségét jelenti. Különös, és sajnálatos, hogy idén az Egri-, vagy a Tokaji Borvidékről egyetlen pincészet sem jutott a legjobbak közé, színesebb lenne a paletta, ha jövőre ezekről a kiváló borvidékekről is akadna döntős. Minden esetre örömmel utaztunk a Mátra aljára, Gyöngyöstarjánba, hogy felkeressük Szőke Mátyás és Zoltán Pincészetét.

A pincészet alapítója, idősebb Szőke Mátyás az első mátrai borász volt, aki megmutatta, mit tud ez a borvidék. Szőke Mátyás kiváló boraival és rengeteg munkával elért eredményeivel 2017-ben kiérdemelte a hazánk borász-struktúrájában legmagasabbra értékelt díjat, az Év Bortermelője kitüntető címet. A hazai borversenyeken folyamatosan az élvonalban szerepeltek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

Szőke Mátyás megteremtette az elismertségét annak a borászatnak, amit halálát követően unokája, ifj.Szőke Mátyás vezet. Az új felállásban így ifj.Szőke Mátyás reszortja a borászat, míg unokabátyja, Szőke Zoltán a szőlészetet irányítja. Az ifjabbik Szőke Mátyásnak újra kellett gondolnia a borászat stratégiáját, és úgy döntött, hogy a hagyományokat folytatva elsődleges célja a nagyapai örökség megőrzése, reduktív, nagytestű borok készítése, de e mellet a fiatalok felé is nyitni kell. Minden nagy boruk reduktívan, acéltartályban erjed, majd nagy fahordóban érlelődik. Ugyanakkor készülnek könnyed fehérborok is, gyöngyöző fehérborok, gyöngyöző rozék is. A gyöngyöző borokban minden évben másként alakul a fajtaösszetétel, fő az, hogy az évjárat jellegét tükrözze, és visszaadja a „Mátrai Életérzést”. Ezekkel az újhullámos borokkal elsődleges cél, hogy boraik a fiatalság számára is megnyerőek legyenek.

A birtok összetétele nem változott, 20 hektáron gazdálkodnak. Szőlőterületeik a Hajnalhegy, Barna tanya, Bérc, Paskom, Csákberek, Jenő, Rétföld, Peres, Hótó, Ringis, Kútgödör dűlőkben találhatók. Meglehetősen széles sávot képvisel a birtok fajtaösszetétele., hiszen 14-15 fajtával dolgoznak. Ezek között a fontosabbak a fehérek közül a Sauvignon Blanc, az Irsai Olivér, a Szürkebarát, Ottonel muskotály, Sárga muskotály, Olaszrizling, Rajnai Rizling, míg a kékek közül a Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos. Az ültetvények felújítása ütemezetten, fokról fokra történik. Új telepítéseik estében ikertőkés – középmagas kordonos művelést alkalmaznak.

Mindezt megszemlélhettük a Gyöngyöstarján felett emelkedő domboldalban. Láttuk, ahogy a fürtök meglehetősen levegősen, szabadon helyezkednek el a tőkén, hogy élvezhessék a Nap erejét, és egészségesen fejlődhessenek. A szőlősorok szépen kezeltek voltak. Visszatérve a borászat központjába, végigjártuk a több épület által magába foglalt pincerendszert. Mint Szőke Mátyás elmondta, a borkészítés terén fő célkitűzése, hogy minden fajtából kihozza egyedi szépségét, megmutassa egyedi karakterét. Ahogy a tételeit kóstolgattuk, úgy éreztük, hogy ez sikerült is neki.

A nagy melegben nagyon jól estek a könnyed tételek, mint a gyöngyöző rozé, a gyöngyöző fehér, majd az azt követő friss Szürkebarát, ami könnyedsége mellett mégis igen tartalmas, és hosszú utóízzel rendelkező bor. A 2022-es Sárga muskotály a fajtajellege mellett nyári gyümölcsök, elsősorban a licsi, mangó, a sárgadinnye zamatait juttatta az ember eszébe. A pincészet Rizlingje 2/3-ad részben Rajnai, míg 1/3 arányban Olaszrizlinget tartalmaz, szép harmóniában. A 2020-as Olaszrizling a Paskom dűlő termését tartalmazza egy izgalmas csavarral, hiszen 4 hónapot töltött olyan barikkhordókban, melyekben korábban Chardonnay volt, majd ezt követően még 3 éven át érlelődött palackban. A gondos érlelés nagyon szép datolyás, fügés zamatokkal fűszerezte meg az eredetileg is szép alapízeket.

Az ászoksoron álló hordók mellett kezdtük el a vörös boros tételek kóstolását. A 2021-es Cabernet franc egy hatalmas testű nagy bor, melynek a vegyesen használt Kádár – Trust barikkhordók használata szép csokoládés karakterrel fűszerezték meg a bor gyümölcsösségét. A Peres nevet viselő dűlőszelektált tétel a bordói házasítás könnyedebb oldalát mutatja be. A pincészet alapítója, Szőke Mátyás egykoron Dél-afrikai tanulmányútján érzett rá a Merlot fajta nagyszerűségére. Természetesen hazaérve nem lehetett más célkitűzése, mint hogy megtalálja azt a sajátos zamatot saját ültetvényéről készített boraiban is, ami neki ott annyira megtetszett. Ez a 2009-es évjárattal meg is történt. Akkor nagyot cuppantva csillogó szemekkel jelentette ki, hogy „Na, ez A MERLOT”. Így aztán rá is ragadt a tételre ez a megnevezés, azóta használja a Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet erre a szériára az „A Merlot” megjelölést. Abban a szerencsében részesültünk, hogy megkóstolhattuk az eredeti, még Matyi bácsi által készített 2009-es tételt ugyanúgy, mint a legfrissebben palackokba kerülő 2021-est is.  Mindkettő a maga kategóriájában jelentett élményt.

A Szőke Mátyás által alapított borászat továbbra is az eredetileg kijárt keréknyomon jó irányba halad, ami nagyon megnyugtató élmény. Napjainkra a nagyapjával folytatott számtalan beszélgetés, olykor vitatkozás eredményeként az ifjú unokából avatott szakember vált, akinek feltehetően a hazai borászat doyenjének folyamatos iránymutatása, tanácsadása felért egy főiskolai képzéssel. Hogy az eredeti alapelvek megmaradjanak, ahhoz a változó környezetben folyamatosan kell módosítani a részletkérdéseken ahhoz, hogy az alap borkészítési filozófia továbbra is megmaradjon.

Búcsúzásunkkor még egy pillantást vethettünk a borászat New Holland típusú szüretelőgépére, ami éppen felkészítés alatt állt a másnap hajnali 4 órakor induló szüretre. Újra szüret, újabb évjárat, új sikerek ígérete a Szőke Mátyás és Zoltán Pincészetnek.

(beszámoló+fotók: DT)