Megújul Gyöngyöspata impozáns pincesora

PICT0076Gyöngyöspata történelmi pincesora a Várhegy oldalában

Gyöngyöspata a Mátrai Borvidék illusztris települése, a Mátra délnyugati lábánál, festői környezetben fekszik. Az egykori Pata területe már 3500 évvel ezelőtt kedvelt lakóhelye volt az avaroknak a település felett emelkedő Vár-hegy oldalának andezit anyaga kiválóan alkalmas vályt pincék kialakítására. Természetesen ami ma pince, az az avar időkben emberi tartózkodás céljára szolgáló barlang, otthon volt. A kormány most 170 millióval támogatja a pincesor revitalizálását.

A gyöngyöspatai országunk egyik legimpozánsabb pincesora, egymás felett 7 sorban húzódnak a pincék. A pincesorok az ötvenes évektől, a privát gazdaság eltörlése miatt sorvadásnak indultak. Egy részük pusztult, egy részüket garázsként használták, egy részüket silány weekend-házzá alakították át.

Most, hogy a pincék ismét visszakaphatják eredeti funkcióikat, a hazai borturizmus egyik legizgalmasabb, legesztétikusabb desztinációjává alakulhat a patai pincesor. Persze ehhez jelentős infrastrukturális fejlesztésekre lenne szükség.

PICT0071

Gyöngyöspatai pincék

Most 169,2 millió forint támogatást nyert a területfejlesztési programban Gyöngyöspata önkormányzata a patai történelmi pincesor rendbetételére „Történelmi pincesor rekonstrukciója és a szőlőtermelés hagyományai Gyöngyöspatán” projektcímen.

Az országban egyedülálló történelmi pincesor, valamint a hozzá kapcsolódó szőlőtermesztési, -feldolgozási kultúrát és hagyományokat bemutató attrakció fejlesztése a cél, mely egy falusi környezetben épített présházzal egybeépített portán szemlélteti a térségre jellemző hagyományokat.

Erre az attrakcióra alapozva kívánják bővíteni a város turisztikai kínálatát, a fejlesztés bázisa lehet a helyi identitás megőrzését szolgáló programoknak is. A program hatásának köszönhetően más turisztikai szolgáltatások és a helyi termékek is nagyobb célközönséget érhetnek el.

PICT0081

fotó DékányT.

A Hétsoros Pincefalu-projekt elemei:

– Többfunkciós fedett fogadóépület építése kiállító- és bemutatótérrel

– Hagyományos présház és pincéjének felújítása – élményeket bemutató, interaktív technológia kialakítása

– A közvetlen környezet fejlesztése – parkoló, út, világítás

– Vendéglátó és kereskedelmi egység kialakítása (kávézó, étterem, ajándékbolt)

– Család és gyermekbarát elemek megvalósítása

– Történelmi gyermekjátszótér és játszósarok, mely térítésmentesen használható az oda látogató vendégek számára.

– Gyermekgondozási helyiség kialakítása

A beruházás megvalósítása az akadálymentesítés és energiahatékonyság szempontjainak figyelembevételével történik. A létesítményekben biztosítják a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit.

Ahogy Hevér Lászlóné polgármester a MR1 Hajnaltáj c. műsorában elmondta:

„Olyan innovatív interaktivitást biztosító technikai fejlesztéseket, eszköz- és szoftverbeszerzéseket valósítunk meg, melyek lehetővé teszik a bemutatásra kerülő kulturális értékek élményszerű megismerését. Interaktív bemutató panelen ismerhetik meg az érdeklődők a térségre jellemző kultúrán és hagyományokon alapuló életmódot, a szőlőhöz köthető mindennapi munkát. Speciális szoftverek biztosítják az interaktív élmények átélését, kipróbálását, létrejönnek állandó kiállítások, amelyek bemutatják a térség életét, az itt jellemző munkákat, életmódot, tárgyakat. Ezzel a beruházással már közel nyolcszázmilliós városunk fejlesztési mérlege csak 2017-ben, ez egy csodálatos év új lehetőségekkel a település közössége számára.”

dékányT