Molnár Péterrel szüret előtt

Dr. Molnár Péter a tokaji Patricius Borház birtokigazgatója, akit áprilisban a Tokaji Hegyközségi Tanács elnökének is megválasztottak. A kettős feladat betöltése előtt álló kihívásokról beszélgettünk augusztus közepén, szüret előtt.

Hogy indult ez az év a Patriciusnál?

Nagyszerű hangulatban, hiszen egymás után érkeztek a hírek arról, hogy boraink milyen szépen szerepelnek a nagy külföldi versenyeken. Talán a legnagyobb elismerést a Best Wine of the World borversenyen elért eredményünk jelenti, hiszen ez a legnagyobb és legnehezebb borverseny, a nevezett borok mindössze 1%-át díjazzák. A Patricius Borház bora a nevezett több mint 22 500 bor közül került a döntőbe, ahol 180 bor közül hozta el a rangos helyezést. Ugyanezen bort korábban már két másik elismert nemzetközi borverseny, a Challenge International du Vin, Bordeaux és az International Wine Challenge, London szakértői is aranyéremmel jutalmazták. 2008-as aszúnk Bordeaux-ból hozott aranyérmet, míg a késői szüretből származó 2016-os Katinka Londonban lett az Év Édesbora, ezzel együtt borászunk, Varga István az Év Édesboros Borásza kitüntető címet is elnyerte.

Hogyan fejlődik a szőlő az idén a Patriciusnál?

A tél kitolódott, a tavasz alig néhány hétig tartott az idén, aztán áprilisban felgyorsultak a folyamatok, nagyon hamar nyárias melegbe fordult az időjárás, a szőlő már májusban virágzott, ami egészen ritka.
Folyamatosan tartunk próbaszüretet, úgy tervezzük, hogy a viszonylag korai érési állapot miatt augusztus 20-át követően megkezdjük a szüretet a Sárgamuskotály fajtával, amire egyébként emberemlékezet óta nem volt példa. Amennyiben az időjárás továbbra is kegyes lesz a borvidék gazdáihoz, az átlagost egy kicsit meghaladó és kiváló minőségű lehet az idei termés. Ebben az esztendőben eddig nem érte számottevő jégkár az ültetvényeket és növényvédelmi szempontból sem volt nehéz az elmúlt néhány hónap. Az aszú érése még nagyon távoli – ahogy az öregek mondják, még sokat alszik kinn a szőlő – a jelek szerint nagyon magas mustfokról indulhat ősszel az aszúsodási folyamat, ami kiváló évjárat alapját képezheti.

Áprilisban megválasztottak a Tokaji Hegyközség elnökének. Ebben a funkciódban milyen célkitűzéseket tartalmaz az idei esztendő?

A Tokaji Hegyközségi Tanácsban tavasszal intenzív munka indult. Megfogalmaztuk, leírtuk a borvidék fejlődésének stratégiai alapjait, aminek végleges változata a választmányi ülések folyamatos vitáin edződött. Ez az anyag kezdődik a probléma-felvetéssel, kitér a természeti körülményekre, a borvidék humán hátterére, a bormarketingre. Nagyon aktív munkában vagyunk a hegyközségi tanácsban, sokat beszélgetünk, és fontos, hogy jó az irány. Megszületett tehát a Tokaji Borvidék Fejlesztési Stratégiája, melynek akciótervekre bontására majd az év második felében, a szüreti munkák lezárása után kerül sor.
(dékányT)