Még jelentkezhet a Bor és Piac borkóstolójára a Vinitalyn!

vinitaly 2016p day3 tasting2 vinitaly16 fotoennevi.jpg195140

Lapunk főszerkesztője, Bozzai Zsófia április 15-én 15 órától tart borkóstolóval egybekötött előadást az őshonos magyar fajtákról a Vinitaly Tasting Ex…Press rendezvényén. Néhány hely még elérhető!

A nemzetközi borpiacon egyre nagyobb figyelem övezi a különlegességeket, köztük az egyes országok autochton fajtáit. Lapunk idén is lehetőséget kapott arra, hogy nemzetközi vásárlók, a Veronafiere vendégei, valamint a szakmai érdeklődők előtt bemutasson néhányat hazánk büszkeségei közül.

Bozzai Zsófia ezúttal a Balatoni, Tokaji, Egri, Villányi és Mátrai Borvidék hírneves és még kevésbé ismert termelőitől válogatott a termőhelyre jellemző tételeket.

A sort egy hagyományos eljárással készített, Furmint-alapú pezsgő nyitja, de Tokajt képviseli egy Hárslevelű is. Badacsonyból egy Olaszrizlinget, egy arisztokratikus Kéknyelűt, Rizlinget, valamint egy szerencsi Furmintot kóstolhatnak az érdeklődők. Egerből a Kadarka, „a magyar Pinot noir” mutatkozik be, a Mátrából pedig Szőke Mátyás, a 2017-es Év Bortermelője Kékfrankosa utazik Olaszországba. Idén a Bikavéreket is Eger képviseli, mégpedig egy 40 százalékban Kékfrankosból készült tétellel. Kihagyhatatlan a villányi Cabernet franc is. Az édes szelekciót egy kései szüretelésű tokaji Sárgamuskotály nyitja, a sort pedig egy 6 puttonyos Aszú zárja. A legtöbb bemutatott bor a vásár magyar standján is elérhető lesz.

Borlista:

  • Garamvári Szőlőbirtok: Furmint Pezsgő, 2014
  • Laposa Birtok: PiNo (Szürkebarát), 2017
  • Laposa Birtok: Kéknyelű, 2016
  • Gilvesy Pincészet: Martinus Olaszrizling, 2016
  • Gilvesy Pincészet: Tarányi Rajnai Rizling, 2016
  • Árpád-hegy Pince: Veresek Furmint, 2015
  • Orosz Gábor Pincészet: Király Hárslevelű, 2012
  • Szőke Mátyás & Zoltán: Mátrai Kékfrankos, 2015
  • Tóth Ferenc: Kadarka, 2015
  • Thummerer Vilmos: Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged, 2012
  • Gere Tamás és Zsolt: Villányi franc válogatás, 2012
  • Orosz Gábor Pincészet: Sárgamuskotály kései szüret, 2015
  • Árpád-hegy Pince: Tokaji Aszú, 6 Puttonyos, 2010

A bemutatóra belépők korlátozott számban még elérhetőek ezen a linken.

(Fotó: Photo Ennevi-Veronafiere)