Szepsyé a legdrágább magyar bor

Az idén Londonban megtartott Botrytis Forumon mutatták be a mádi Szepsy Pince 2007-es Eszenciáját; a tokaji borkülönlegesség 1480 angol fontos (580 ezer forintos) palackonkénti kiskereskedelmi árával a jelenlegi legdrágább magyar bor.

Immár hatodik alkalommal tartották meg a Botrytis Forumot, melyet a világ botrytises édes borait termelő országok képviselői azzal a céllal hoztak létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy felhívják a figyelmet a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire. Az első Botrytis Forumot 2004 szeptemberében rendezték Egon Müller (Mosel, Németország) a néhai Alois Kracher (Illmitz, Ausztria), Alexandre de Lur Saluces (Sauternes, Franciaország) Szepsy István (Tokaj, Magyarország) és Forczek Ákoslondoni magyar borkereskedő részvételével.

Az esemény különlegessége magyar szempontból, hogy a Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után újabb Eszenciát bocsátott piacra. A családi pincészetet Londonban ifjabb Szepsy István (a képen) képviselte, aki rövid előadásban adott hátteret a 2002-es Aszú és a 2007-es Eszencia megértéséhez.

Az eszencia az összegyűjtött aszúszemekből kicsöpögő nektár, mennyisége rendkívül alacsony. Íze és struktúrája a világon egyedülálló, mint ahogy a 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszenciáé is, mely 2,5 százalék alkoholtartalommal és 570 gr/liter cukortartalommal bír – számolt be Forczek Ákos.

(Forrás: MTI)