Borbarangolás közelről: Folly arborétum

Aki egyszer részt vesz a Badacsonyi Borbarangoláson, vagy egyáltalán eljut Badacsonyba, ki ne felejtse programjaiból a Folly arborétum és borászat, valamint „szörpészet” felkeresését.

Még a télen, egész pontosan január 20-án indult újra a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak, éttermeinek és szálláshelyeinek példaértékű összefogásával, melynek keretében június 15-ig hétről hétre más borosgazda vagy étterem biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget. Ennek előtörténete 2007 tavaszára nyúlik vissza, amikor a turisztikai desztináció menedzsment szervezetként működő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület jelenleg négy önkormányzattal (Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Ábrahámhegy, Szigliget) együtt működve példaértékű eredményeket tudott elérni a turizmusfejlesztés területén.

Ez az összefogás akár modellértékű is lehetne, ezért már a kezdetektől figyeljük és nyomon követjük a Borbarangolás eseményeit. Most végre „életközelből” is megfigyelhettük ezt a remek programot, így módunk nyílt arra, hogy tapasztalatainkról részletesebben is beszámoljunk, most a Folly arborétumot szeretnénk bemutatni.

A környéken nyaralók számára kihagyhatatlan élményt jelent az arborétum megtekintése. Itt jól érezhetik magukat a felnőttek, akik a természet élményében, a nagyszerű helyi borok kóstolásában, meg a balatoni táj szépségében találhatnak egyedi értékeket, meg a gyerekek is, akik kedvükre mászkálhatnak, foroghatnak a mókuskerékben, suhanhatnak a lengőpályán, és ha megszomjaznak kiváló helyi szörpöket fogyaszthatnak. Mert van itt csipkebogyószörpön kívül fenyő, birs, levendula, bodza, füge, pitypang, menta, citromfű, és gyömbér szörp is, és aki ezekből kóstol, az biztos hogy többé rá se fog nézni a híres világmárkák cukrozott üdítőire. De a boros szortiment is igen széleskörű, hiszen az arborétumhoz tartozó borászat Szürkebarát, Kéknyelű, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Hárslevelű, Muscat Ottonel borai mellett Merlotból készített rozéban is gyönyörködhetünk. Mindezt az arborétum kényelmes teraszain fogyaszthatjuk el varázslatos környezetben.

Ez persze csak a körítés, mert ami a lényeget illeti, a világ mind a 25 ciprus faja és három változata helyet talált az arborétumban – így a valódi mediterrán ciprus változatos egyedei mellett a szép szürke lombú arizónai ciprus is megtalálható itt.  A ritkábban látható fajok közül pedig itt  van az amerikai MacNab ciprus, a Gowen ciprus, a Kuyamaka ciprus, a Kashmir ciprus, a Himalájai ciprus, a Ducloux ciprus vagy a szintén gyönyörű, fél évszázados könnyező ciprus is. Összességében 400 féle fenyőkülönlegesség, 200 lombhullató és cserje, 6000 évelő növény.

Az arborétum – melyet most a negyedik generációt képviselő Folly Réka és Folly Judit kormányoz, megfelelve a jelenkor kihívásainak – egy elkötelezett ember, Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette száztíz évvel ezelőtt. Dacolva az államosítással folytatta a munkát, melyet Réka és Judit édesapja lépésről lépésre visszavásárolt, és újra megnyitotta a kertet a nyilvánosság előtt. Az arborétum így nem csupán a természet szépségét mutatja be, hanem a megalkuvás nélküli kitartó munka, az akaraterő, és a hit példája is egyben. (dékányT)