Legyen 2018 Mathiász emlékév!

Mathiász János születésének 180. évfordulója lesz 2018. február 22.-én. Ez alkalomból nagy ívű megemlékezés-sorozattal emlékezik a szakma a világhírű szőlész-borász szakemberre. Az ünnepség-sorozat a Földművelésügyi Minisztérium árkádja alatt található Mathiász János mellszobornál koszorúzással kezdődik születésének évfordulóján.

Mathiász János a magyar és a nemzetközi szőlészet és borászat megmentőjeként végezte munkáját, amikor a filoxéravész elpusztította a szőlőtőkéket az egész világon. Grandiózus nemesítő munkába kezdett, így 3700 fajtát nemesített. Ez a világon egyedülálló, ezért munkássága a világörökség szerves részévé vált, a Magyar Nemzeti Értéktárba került.

1873-ban a kassai főjogász Mathiász János Bécsben a Világkiállításon első díjat nyert. Ezzel a szőlészeti, borászati szakterületen a világ élvonalába került.  Elévülhetetlen érdeme többek között az is, hogy amikor 1885-90 között Tokaj-Hegyalján is elpusztította a szőlőt a filoxérajárvány, akkor Mathiász János a szőllőskei (Tokaj-Hegyalja ma Szlovákiához tartozó területe) és kecskeméti birtokairól szállította Tokajra az általa nemesített, megmentett, egészséges szőlővesszőket. Ez tette lehetővé, hogy Tokaj-Hegyalján újraindulhatott a szőlőtermesztés. Ezek után Magyarországon, majd szinte az egész világon újratelepítették az elpusztított szőlőterületeket az általa nemesített egészséges szőlővesszőkkel (USA, Izrael, Krím-félsziget, Korea, Japán, Kína, Új-Zéland, Olaszország, Franciaország, Argentína, Dél-Afrika).

Mathiász Jánosné muskotály

Mathiász János legendája egyedülálló világviszonylatban is. Boraival, csemegeszőlőivel több mint kétszáz világversenyt nyert meg, köztük olyanokat, amelyeken a jelenlegi gyakorlattól eltérően csak egy aranyérmet osztottak ki.

Arany János így írt róla: “Mathiász János olyan a szőlészetben, borászatban, mint Petőfi a költészetben.” Gróf Andrássy Gyula kiegyezéskori miniszterelnök (Mathiász legjobb barátja) szerint “Mathiász a borok királya, a szőlők fejedelme.”

A Mathiász  Alapítvány azt javasolja, hogy a kerek évforduló alkalmából ez az év legyen Mathiász János emlékéve, amelynek programjai kapcsolódhatnak a Darányi Ignác programhoz. Darányi Ignác miniszter Mathiász baráti köréhez tartozott, a nemesítő még szőlőfajtát is elnevezett róla. Évtizedeken át eredményesen dolgoztak együtt I. Ferenc József császár és király, Erzsébet királyné (Sissi), valamint gróf Andrássy Gyula miniszterelnök személyes, meghatározó támogatásával.

Az évforduló méltó megünneplésével az egész világ figyelmét felhívhatnánk Mathiász munkásságának fontosságára.