Birtoklátogatások 2: Barta Pince

Barta KárolyBarta Károly

Szerző: Dékány Tibor

A Disznókő után Barta Károly mádi birtokát kerestük fel. A Barta szőlőbirtok születése látványos értékmentéssel történt meg a 2000-es évek közepén. Visszahódították a szőlőkultúrának a hatvanas évek közepétől elhagyott és beerdősült Nagy-Király dűlőt a Demetervinnel karöltve, valamint felújították és ismét élettel töltötték meg Mád egyik nevezetes épületét, a Rákóczi-Aspremont kúriát.

A Király-hegy a Mádi-medence északi lehatárolása, kettős csúcsa van, a magasabb a 381 m magas Király, az alacsonyabb a 360 m magas Kővágó-tető. Korabeli iratok alapján arra lehet következtetni, hogy a hegy és a dűlő Rákóczi György fejedelemről kapta a nevét, akit Hegyalján „öreg királyként” emlegettek. Régies használatban az öreg szó magasat is jelent, így lehetséges, hogy a hegy méretére is utal a név, ami nem csoda, hiszen itt a szőlő egészen 300 m magasságig húzódik.

A Nagy-Király, valamint a Kővágó dűlő Tokaj azon ritka dűlői közé tartozik, melyeket minden dűlőminősítés az első osztályba sorolt. Ezt a két dűlőt szemelték ki a Barta testvérek tokaji birtokuk kialakítására. A Nagy-Királyon az elparlagosodott, befásult terület rendbehozatalával kezdődtek a munkák, majd ezt követően a támfalakat kellett kiegészíteni, rendbe hozni. A szőlő telepítésére a 10 hektáros birtokon 2005-ben kerülhetett sor, fél hektáron Hárslevelű, míg a fennmaradó területen Furmint került a talajba. Az úgyszintén éledező Kővágó dűlőn 17,5 hektár parlag területet vásároltak, melyen 3,4 hektárt idén telepítettek el nagyobb részben Furmintot, kisebb részben Hárslevelűt.

A Nagy-Király egyike a Tokaji borvidék legkülönlegesebb adottságú területeinek. Ennek a különleges helynek egyediségét úgy lehet kiemelni, ha a szőlő is különös gondozást kap. Barta Károly véleménye szerint kötelességük, hogy megőrizzék a dűlő egyediségét már csak természetvédelmi okok miatt is. Mivel erdőterület helyén jött létre a birtok, nem kapott műtrágyát, sem gyomirtót. Természetes volt hát, hogy a Barta Pincészet vegyszermentes kezeléssel gondozta a szőlőjét. A leszüretelt bioszőlő spontán erjesztést követően fahordókban érlelődik. A természetközeli megoldások alkalmazását annyira magától értetődőnek tekintik, hogy egyelőre még palackjaikon sem tüntetik fel a BIO megjelölést. A szőlőmunkákat Hajdú János, a borászatot pedig Ujvári Vivienn irányítja. Különleges helyről származó boraik elismerése folyamatos, egyik legnagyobb diadaluk, hogy 2015-ös Barta Öreg Király dűlő Furmintjuk a San Francisco-i International Wine Competition zsűrijétől 95 pontos dupla-aranyat kapott.

A 2013-as Barta Öreg Király dűlő Furminttól a 2013-as Barta Öreg Király dűlő Aszúig 9 tételt volt szerencsénk végigkóstolni a Rákóczi-Aspremont kastély hangulatos belsőudvarán álló évszázados hárs alatti nagy asztalnál.

A Barta Pincészet nem csupán egyike a rendkívüli borminőséget produkáló tokaji borászatoknak, hanem ennél jóval több. Felvállaltak egy olyan küldetést, melynek során hozzájárultak Tokaj-Hegyalja évszázados örökségének, legjelesebb dűlőinek (Nagy-Király, Kővágó), valamint épített örökségünk egyik kiváló reprezentánsának (Rákóczi-Aspremont kúria) revitalizálásához.